Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Sezonska alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Robert

24.08.2005. 11:59

Doktore,

utvrđeno je da je supruga alergična na nekoliko alergenata i u pravilu nema nikakvih simptoma. Međutim, krajem kolovoza i početkom rujna simptomi (curenje nosa, svrab očiju i nosa, oteknutost očiju) se pojavljuju i iznimno su jaki, te se ne smanjuju usprkos tome što supruga tada počne piti medikamente koji su joj pripisani. Koji bi bili sljedeći koraci s obzirom da joj ti medikamenti baš i ne pomažu? Unaprijed zahvaljujemo.

dr.sc. Tomislav Baudoin

02.09.2005. 12:31

Vjerojatno je među alergenima na koje je Vaša supruga preosjetljiva i pelud ambrozije. Naime upravo tijekom navedenih mjeseci je najizraženije cvjetanje tog korova i kliničke slike su najdramatičnije. Nažalost niste naveli koje lijekove gospođa uzima, ali s obzirom da ste napisali da 'pije medikamente', za zaključiti je da uzima samo antihistaminike. Terapija antihistaminicima je dovoljna kod blagog alergijskog rinitisa, a za teže oblike se treba kombinirati s intranazalnim steroidom koji je najučinkovitiji lijek u liječenju peludnih hunjavica. Znaci uz antihistaminik koji uzima jednom dnevno (Claritine ili Telfast ili Letizen ili neki drugi) potrebno je sprejati u nos FLixonase sprej . Za početak neka bude 2x2 u svaku nosnicu 10 dana, a potom 1x2 do kraja sezone cvjetanja ambrozije a to je u 11. mjesecu. Uz Flixonase u nos preporučam i ukapavanje fiziološke otopine ili sprejanje sprejeve kao što je Aqamaris ili Sterimar po nekoliko puta dnevno kako bi se čistili alergeni sa sluznice nosa i sprječio mogući osjećaj suhoće sluznice.

Uz ispriku za kašnjenje s odgovorom,
srdačan pozdrav
dr. T. Baudoin

Valentina

12.12.2005. 11:18

Poštovani,

imam jedno pomalo neobično pitanje vezano za alergije.

Mojoj sestri kako dođe hladnije vrijeme pojave se rane na rukama i licu u obliku crvenila (na licu) i otvorenim rana popraćenim crvenilom, svrbežom, ljuskanjem kože itd.

Postoji li alergija na hladnoću i ako da kako se može liječiti?

Hvala unaprijed na odgovoru.

Pozdrav, Valentina