Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


atopijski dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jasminka

27.11.2005. 19:19

Živim u Gorskom Kotaru i imam dijete staro 5 godina. 2004.g. Poly Check testovima ustanovljena joj je veoma velika alergija na grinje, kućnu prašinu i dlaku mačke, jačine 6 (što je najviše na 6-što je najviše na tim krvnim testovinma). Uzimala je letizen, a kožu je zbog svrbeži i ekcema mazala Protopic kremom. Ove godine ponovno je napravljen isti test, te je došlo do pogoršanja, dijete je alergično na pelud trava, stabala, korova, grinje, prašinu, sve vrste dlaka, plijesan.(totalni IGE u krvi iznosio je 250 ku/l. Preporučeno je uzimanje Singulara te mazanje i dalje Protopic kremom. Napominjem da dijete nema problema sa disanjem, da joj se alergija ispoljava na koži (ekcem), da smo iz stana uklonili sve tepihe, plišane igračke, deke, kupili anitialergijsku posteljinu, a njoj se stanje samo pogoršalo.Moram napomenuti da sam sve testove radila privatno, masno ih platila jer na području grada Rijeke, u bolnicama ne žele maloj djeci raditi kožne testove. U ljetno vrijeme, iako je dijete alergično na pelud, koža mog djeteta bila je u redu, žarišta odnosno ekcem na koži nije bio previše izražen, iako moram reći da sa Protopic kremom nisam zadovoljna, jer se ekcem povuče, pa ponovo pojavi, s obzirom da je ona jako skupa (60 grama - 8o EURA). Sada je zimsko vrijeme, ekcem na koži moga djeteta je jako izražen, ona se svrbi, a ja vjerujte već ni sama ne znam šta da radim. Privatna doktorica prepruča hiposenzibilizaciju sa injekcijama na pelud stabala i trava što bi koštalo otprilike 5.000 eura za 5 godina, a zdrastvo da ih više ne odobrava, jer njezine su riječi, ako ne pristanem na hiposenzibilizaciju, dijete će mi dobiti asmu.
Zabrinuta mama

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

28.11.2005. 22:44

Draga gospođo, mogu Vam samo djelomično pomoći. Naime, što se tiče dermatoloških promjena na koži Vašeg djeteta, ne bih Vas ništa savjetovao budući da je to primarno u domeni dermatologa, što ja nisam.
Glede hiposenzibilizacije (imunoterapija) i rizika od pojave astme postoje radovi koji znanstveno dokazuju, na velikom uzorku djece, da je pojavljivanje astme rjeđe u one djece koja su prošla hiposenzibilizaciju od one koja nisu. Koliko ja znam, za sada je još uvijek hiposenzibilizacija u djece pokrivena od HZZO-a.Dakle javite se s djetetom u neku od specijaliziranih ustanova u kojima se imunoterapija provodi.

jasminka

29.11.2005. 19:16

Dragi gospodine,
neizmjerno sam Vam zahvalna na informaciji o pokrivanju troškova hiposenzibilizacije od strane HZZO-a. Raspitati ću se na području grada Rijeke i Ogulina, do gdje nas doktor može uputiti. Možda je to jedan od načina da se pomogne mom djetetu.