Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dora3569

03.10.2019. 13:30

Poštovani,
Kćer od 13g pati od alergija na pelud trava, grinje, prašinu, dlaku psa i mačke. Rađen je ukupni ige koji iznosi 3100, dok je referentna vrijednost <100. Nalazi iz krvi rađeni su u kasnu jesen kad simptomi nisu jako izraženi.
Od terapije koristi dasselta 1 tbl ujutro, melarth 1tbl uvečer, flixotide 2x1 potisak i ventolin pp.
Liječnica opće prakse nam je rekla da je, sudeci po nalazima, najbolje odseliti na obalu ili u planine i držati dijete pod staklenim zvonom. (Živimo u Slavoniji).
Moje pitanje je, budući da mi je jako teško gledati dijete kako se pati sa svrbežom nosa, očiju, grla, kašljem, je li preseljenje zaista jedino rješenje ili bi možda trebalo promijeniti terapiju?

Darko Richter, dr. med.

06.10.2019. 09:35

Reći nekome s alergijskim rinokonjunktivitisom da je jedini spas u preseljenju par stotinakilometara dalje, neodgovorno je. Jer, za 2-3 godien razvit će alergije na alergene novog okoliša.
Bolje bi bilo da vas uputi nekome tko će djetetu dati pravu terapiju, nego da vam mijenja način života, a bez stvarnog rezultata.
Ne znam u čemu je problem s liječenjem alergijskog rinokonjunktivitisa, za koji postoje anithistaminici (npr. Aerius u dvostrukoj dozi, tj. 2 tbl. dnevno), kombinacija antihistaminika i montelukasta (pr. Aerius 2 tbl. + singulair ili Melarth 1 tbl. od 10 mg), intranazalni steroidi (npr. Nasonex, Flixonase, itd.), kombinacija intranazalnog steroida i antihistaminika (npr. Dimysa), i, na kraju, specifična imunoterapia (hiposenzibilizacija).