Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NETA

12.01.2009. 21:30

Poštovani Doktore,

Moja dijagnoza otorinolaringologa je Rhinitis vasomot. i devijacija septuma. Uzimam flixonase sprej i sterimar. Problem je što mi se uz problem disanja javlja i crvenilo lica koje svrbi. Bila sam na alergološkom testiranju prick metoda, koji nalaz je bio negativan, osim histamina (7x7). Uzimala sam claritine tablete, ali nisam primijetila poboljšanje. Ali, ako bih navečer stavila nevenovu mast ujutro bi došlo do smanjenja. To crvenilo traje po otprilike tri dana i nestane. Sjećam se, ako to ima kakve veze, da mi se isto pojavilo pred oko 12 god. kad sam imala virusnu upalu pluća. Svijetle sam puti(Rh A+) sa tamnom kosom i to prilično loše izgleda, tako da me u estetskom smislu ometa u obavljanju mog svakodnevnog rada. Primijetila sam da se pojačava na toplini i jako mi godi sprejanje termalnom vodom. Molim za savjet i unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

12.01.2009. 22:10

Ako je alergološki test negativan, onda nema alergije neposrednog tipa. Može biti neka kontaktna alergija ili iritacija kozmetikom. Možda da pitate na forumu dermatologije. Vazomotorni rinitis ovdje nema nikakve veze i ja ga čak ne bih niti liječio, ako ga uopće i imate, ili ako tako nešto postoji.

NETA

13.01.2009. 15:00

Oprostite uvaženi doktore, nisam Vas baš shvatila, ili možda jesam...
Dijagnozu bolesti, koja po Vama "ako postoji", mi je postavio priznati specijalista u domeni otorinolaringologije. Imam višegodišnji problem sa disanjem, isto toliko vremena nisam se pošteno naspavala od silnog slijevanja sekreta i osjećaja gušenja u snu. Da se razumijemo, nisam nikakvo premaženo derište, i sigurna sam da mi je crvenilo lica povezano sa disanjem, a pojavljuje se kad mi se stanje pogorša. Što ja sad tu ne bih trebala liječiti, jer ovako više ne mogu živjeti. Bila sam i kod dermatologa koje me i uputio na alergološko testiranje.Obzirom da ni otorinolaringolog nema adekvatnog objašenja za crvenilo, kao ni dermatolog, mislila sam da bi alergologija mogla dati odgovor. Makar mi je to samo estetski problem i malo pečenja i svrbeži koja i nije tako strašana. Nadam se da će se sve to riješiti kad, i ako riješim problem disanja operacijom nosnog septuma. Zahvaljujem!


Darko Richter, dr. med.

13.01.2009. 17:00

Meni autoriteti ne znače amba baš ništa, a na korist pacijenta. Naime, dijagnoze se ne postavljaju autoritarno, već na temelju podataka. Ja ne znam što je to vozomotorni rinitis: postoji alergijski rinitis i non-allergic rhinitis eosinophilia snydrome (NARES), i za njih postoje kriteriji. Ako imate devijaciju septuma, odakle onda dijagnoza "rhinitis vasomotoria", a ne "deviatio septi nasi"? Ako je alergološka obrada negativna, onda je negativna, i nema alergije neposrednog tipa, ali može biti alergiae odloženog tipa, npr. kontaktni dermatitis.
Ako se hoćete malo pobliže posavjetovati, te da pregledamo vaše dosadašnje testove, javite mi se u Polikliniku Alergo-vita (www.alergovita.hr).