Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 930 | Broj poruka: 5369

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na hranu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

merjem

06.01.2009. 19:45

Postovani doktore,imam bebu staru osam meseca. Ja i suprug imamo alergicnu astmu, ja je imam od rodjenja, a suprug je dobio dok je sluzio vojsku, odnosno tada se ispostavilo da je ima... Bebi su se jos od rodjenja javljali mali plihovi koji su bili nalik mojoj alergiji... Kada je decak bio cetiri meseca starosti crvenilo se javilo po celom telu, u bolnici su rekli samo da ga tusiram i da ce to proci samo po sebi, sto i jeste bilo tako. Medjutim nekoliko dana kasnije je poceo i suvi kasalj,meni su naravno svi ti simptomi poznati, tako da sam ga naravno odmah odvela kod svog lekara koji je decji pulmolog... Nakon nekoliko sedmica mu je uradjen alergotest i ispostavljeno je da je dete alergicno na kucnu prasinu, grinje, kravlje mleko i psenicno brasno... Lekar nam nije preporucio nikakvu terapiju osim strogo izbegavanje hrane na koju je alergican. S'obzirom da dete jos uvek doji i meni je zabranjeno da konzumiram hranu na koju je on alergican da ne bi te alergene unosio u svoj organizam preko majcinog mleka. Dete trenutno ima osam meseci i jako mi je tesko sto mu nesmem davati hranu koja sva osala deca jedu. Ineresuje me da li se moram toliko strogo pridrzavati te dijete? I da li bih mu smela davati pomalo te hrane, odnosno davajuci mu hranu na koju je alergican postoji li mogucnost da postane imun na nju? Takodje sam cula za imunoterapiju i zelela bih da mi nesto vise o njoj kazete... Unapred vam se zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

06.01.2009. 22:30

Ovdje ne pomaže imunoterapija, jer, nema imunoterapije na nutritivne alergene, a na aeroalergene ne provodi se prije uzrasta od 5-6 godina. Ne mogu vam dati konkretni savjet za izbjegavanje ovoga, ili onoga, dok ne vidim točni nalaz senizitizacije na kravlje mlijeko, pšenično brašno i grinju. Naime, i mali titrovi specifičnog IgE na kravlje mlijeko mogu predstavljati kontraindikaciju za unošenje kravljeg mlijeka u organizam, dok sa pšeničnim brašnom to postaje slučaj tek kada je titar vrlo visok, blizu 100. Za grinju vrijede uobičajena pravila uilanjanja svega što nakuplja prašinu u kući, odnosno sobi u kojoj dijete spava, plus stavljanje altialergijskih nalvaka protiv grinja na jastuk, madrac i jorgan. Ja bih preporučio da dijete dobije u terapiji Singulair Mini, granule, do konca prve godine života, a tada da se reevaluira i vidi da li dalje nešto treba (npr. inhalacijski kortikosteroidi, montelukast, etc.).

merjem

09.01.2009. 20:05

Postovani doktore,ja vam se zahvaljujem sto ste mi odgovorili u tako kratkom roku. Sto se tice alergotesta, jacina je izrazena plusevima,tako da nam na nalazu ne pise nivo specificnog IgE... A nalaz glasi ovako: KUCNA PRASINA:+ GRINJE:++ KRAVLJE MLEKO:++ PSENICNO BRASNO:++ Ovo je sve sto vam mogu reci sto se testa tice. Sto se grinja tice vec sam mu uzela anialergijski modrac,jastuk i jorgan DORMEO. Takodje je iz njegove spavace sobe uklonjeno sve sto sakuplja prasinu. HVALA sto nam pomazete...

Darko Richter, dr. med.

09.01.2009. 22:55

Ostaje savjet kao i prije, a vidim da ste poduzeli ekspozicijske zaštitne mjere (posteljina itd.). Ako ikako možete, odite da mu se iz krvi odredi ukupni IgE te specifični IgE na kravlje mlijeko, grinju i pšenično brašno, a ja bih dodao i jaje ili bjelanjak jajeta. To je dosta važno radi čvrste dijagnoze alergije i ima prognostičko značenje. Naime, ako je sigurno već dsada alergičan na grinju iz kućne prašine, onda mu astma "ne gine". S time da to opet ništa ne znači u pogledu težine te astme. LOna može biti razmjerno blaga i samo povremena, unatoč ranoj senzitizaciji na aeroalergene.

merjem

12.01.2009. 18:30

Dacu sve od sebe da u najkracem roku uradim IgE,i javicu vam se sa rezultatima.Sto se jaja tice, on jede zumance,a belance mu jos nisam pocela davati.Tako da cemo testirati i belance. Ja sam doktore upoznata sa svim simptomina alergijei i sta ona nosi tako da se trudim da najnormalnije prihvatim to,jer se od istine ne bezi... Pisacu vam uskoro sa rezultatima... HVALA VAM...