Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija - astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marin111

23.05.2011. 11:00

Poštovani!

Unatrag tjedan dana osjećam jaku alergiju na pelud (svrbe me oči, nepce, curi mi nos), dakle sve isto kao svake godine u ovo doba. Od lijekova koristim Rinolan (1 tableta na dan) i Tafen nasal (2x1 u svaku nosnicu), a po potrebi kapi za oči Visine. Ono što je drukčije nego prijašnjih godina je da zadnja 3-4 dana imam velikih problema sa disanjem. Od malih nogu se liječim od bronhitisa i astme, ali ovo mi se još nije događalo. Svaku večer oko 21 sati počnem teško disati, pa uzmem Ventolin sprej 2X1 udisaj i bude mi dobro, no negdje oko 1-2 ujutro se probudim i opet ne mogu disati, pa opet uzmem Ventolin, pa se opet probudim u 7 i ne mogu disati i moram uzeti Ventolin. Preko dana mi Ventolin uopće ne treba, dakle samo dok spavam, a to otežano disanje koje me ulovi je stvarno gadno (ne bih umro od toga, ali stvarno jedva dišem i nema šanse da zaspem).

Promijenio sam posteljinu sinoć jer sam mislio da je možda pelud u njoj, ali nije pomoglo.

Moja pitanja su:

Je li meni djeluju lijekovi koje uzimam za alergiju (Rinolan, Tafen), ili da zatražim od doktorice neke druge? Ako da, koje?
Je li smijem uzimati Ventolin u razmacima manjima od 6 sati? Znam da ga se smije uzeti do 4 puta na dan, ali je li mora biti razmak od 6 sati?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

23.05.2011. 16:05

Očito imate astmu, i trebali biste uzimati trajno inhalacijski kortikosteroid, npr. Tafen Novolizer, Flixotide, Alvesco.
Ventolin možete uzimati po 2 potiska, svakih 4 h. Kada godi koristite pumpice, trebalo bi za primjenu imati Volumatic ili Aerochamber, pomagala za udisanje, bez obzira koliko se smatrate verziranim u udisanju lijeka iz spreja.
Sada bih vam preporučio da uzmete Medrol tbl. od 16 mg. ili Decortin tbl. od 20 mg, 3×1 kroz 3 dana, i da odmah započnete nekim inhalacijskim kortikosteroidom.
Ako još nemate, nabavite Volumatic ili Aerochamber za bolje udisanje iz pumpice.

Merjem94

18.10.2018. 12:50

Postovanje, sinoc sam pokusavala postaviti pitanje na forum, ali nije mi uspjelo. Nadam se da mozete pogledati ovaj moj nalaz i odgovoriti mi.
Jucer sam se javila doktoru radi alergije ( curenje nosa, peckanje koze, svrab ociju i usiju, bol u grlu , kasalj, bol u plucima). Doktorica je zakljucila da se najvjerovatnije radi o alergijskoj astmi i poslala me dalje. Kada sam dosla specijalistici, i navela joj simptome koje imam, kaze to nema veze s astmom, to je vjerovatno alergijski rinitis, poslusala mi pluca, sve uredu ( inace s vremena na vrijeme imam neki zvizduk pri izdisaju, smijanju i slicno) , zatim me poslala na spirometriju.
FEV1 40% FVC 87% FEV1/FVC 40. KPV - niski protoci.
Srednje teška ventilatorna insuficijencija opstruktivnog tipa.

Zatim su mi radili bronhodilatatorni test ventolinom i nalaz spirometrije opet skoro isti:
Post FEV 41% POST FVC 108% FEV1/FVC 34.
Ventolin test -negativan.

Syndroma opstructivum
Syndroma allergicom in obs.

Kaze doktorica da vjerovatno onda ona nr cuje nista na plucima jer mi je jucer bilo dobro, kaze sigurno nema alergena u zraku koji mi smetaju. Uputila me dalje na alergotestove i druge pretrage.

Mene zanima kakvi su vama ovo rezultati? Na sta upucuju? I zasto me bole pluca kako sam se vratila kuci jucer , evo i danas. Da li je to normalna reakcija na ventolin?

Darko Richter, dr. med.

20.10.2018. 00:15

Imate opstruktivnu plućnu bolest: ili astmu, ili kroničnu opstruktivnu plućnu boelst (KOPB). Kako god, meni izgleda prilično zapušteno. Učinite alergotestove.
Za orijentaciju već sada bilo bi dobro da ste naveli dob, i pušenje.