Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija ili ne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ljiljana

09.11.2005. 15:42

Pre otprilike mesec dana me je uhvatila slabija prehlada pracena samo curenjem nosa.Misleci da je to samo prehlada nisam uzimala nikakve lekove.Medjutim curenje i dalje traje gde mi je dr. opste prakse prepisao jednom dnevno pressing i kapi beconase predpostavljajuci da je u pitanju alergiska kijavica.On je taj povrsni zakljucak doneo uz pomoc moje izjave da sam pre dve godine radila alergo test i pojavila se osetljivost na grinje i kucnu prasinu.Meni nos vise ne curi ali je konstantno zapusen.Da li je to alergija? Sta dalje da radim?Da li ce mi se nos otpusiti?

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

13.11.2005. 22:34

Nije taj zaključak baš tako 'površan'. Naime, kožni test je dosta pouzdana metoda dokazivanja preosjetljivosti, odnosno alergije na nešto. S druge strane najizraženiji problemi vezani uz preosjetljivost na grinje i kućnu prašinu se javljaju upravo u vrijeme kad su se i vama javili, a to je s jeseni kada počinje sezona grijanja. Tada se grinje naglo počinju razmnožavati, a i vi ste puno više u zatvorenim prostorima tako da je vjerojatnost izloženosti grinjama, odnosno kućnoj prašini znatno veća nego u toplim mjesecima tijekom godine. I treće, simptomi koje opisujete su tipični za alergijsku upalu sluznice nosa.
Ne znam što je pressing, a beconase kapi su jedan zastario lijek protiv simptoma alergijskog rinirisa.
Kao prvo dobro očistite stan od prašine. Naročito oko radijatora i same radijatore ako imate centralno grijanje. Maknite tekstilne predmete iz prostorija u kojima se najviše zadržavate. Predlažem vam Flixonase sprej 2x2 uštrcaja u svaku nosnicu 7 dana, a potom 1x2 dalje. Istovremeno u nos sprejajte ili ukapavajte fiziološku otopinu, 2 do 3 puta dnevno. Time čistite sluznicu nosa od grinja i čestica prašine koja se na njoj skuplja. Ako ne nastane poboljšanje, javite se nadležnom otorinolaringologu.