Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


zabrinuta mama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jelena

09.11.2005. 17:46

moj sin ima pet godina i utvrdili smo alergo probama na kozi da je alergican na grinje.Interesuje me kako da se ponasam u kuci u kojoj zivimo,da li se to leci i kako.Ima terapiju flexotideom tri meseca i mesec dana sereventom.Takodje ima alergiju i na cvetanje livadske trave (macji repak).

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

13.11.2005. 22:48

Prva mjera u terapijskom pristupu bolesnicima s alergijama je izbjegavanje alergena.To se, što se tiče preosjetljivosti na grinje i kućnu prašinu postiže promjenama u stanu. Potrebno je da iz stana izbacite što je više moguće tekstilnih predmeta. U prvom redu u sobi u kojoj dijete provodi najviše vremena. Znači, maknuti tepihe, zavjese, plišane igračke, tapison ako imate. Također bi bilo dobro maknuti namještaje koji nemaju ravne plohe i koji imaju ukrase budući da se u utorima na takvim namještajima uvijek nakuplja prašina i teško ju je čistiti. Svakodnevno brišite prašinu u dječjoj sobi.Svakako mu nabavite antialergijsku posteljinu.
Što se tiče alergije na pelud trava, potrebno je da je što manje u kontaktu s travama tijekom proljeća. Znam da je teško dijete ne pustiti u park da se igra, ali ipak to ograničavati što je više moguće. Kada znate da će biti na nekoj livadi, provodeći dan u prirodi, preventivno mu dajte neki antihistaminski sirup (Claritine primjerice).
Ako pak ima simptome od strane nosa, u smislu curenja nosa, kihanja, svrbež nosa, začepljenost nosa, svrbež očiju i suzenje, dijete osim alergijske astme ima i alergijski rinitis. Ta kombinacija je vrlo česta (oko 70% djece sa astmom i ima i AR). U tom bi slučaju trebalo razmotriti i liječenje simptoma nosa, a to znatno pridonosi poboljšanju astme i smanjenju potrebe za terapijom.
Terapija AR se sastoji od antihistaminika (već spomenuti Claritine) kod blagih simptoma, a kod težih Flixonase sprej u nos koji je po sasatvu isti Flixotideu, samo što se uštrcava u nos. Također je potrebno i kapati ili uštrcavati fiziološku otopinu u nos nekoliko puta dnevno.