Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5363

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na gluten kod bebe?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DunajM

13.11.2019. 01:00

Postovani, tijekom zadnjih mjesec i pol dana 1-godisnji sin ima urtikariju kojoj nismo jos nasli uzroka. Napravili smo krvne testove na psenicno brasno, kravlje mlijeko, bjelanjak i narancu i pokazalo se: (na nalazu iz pulskog laboratorija) ukupni IgE 13.7, f1 bjelanjak, f2 kravlje mlijeko i f4 psenicno brasno svi <0.35), (na nalazu iz zagrebackog laboratorija) sIgE f33 naranca <0,10, IgE 15,7. Malo nakon sto se urtikarija pojavila smo iz moje i bebine prehrane (buduci da je beba dojena) izbacili mlijeko i sve mlijecne proizvode, sve citruse te kupovni kruh (uglavnom psenicni). Poceli smo praviti domaci kruh (razeni ili raz-kukuruz) i zamijenili tjesteninu od psenice s pirovom te primijetili poboljsanje u vidu toga da nije dolazilo do 'navala' urtikarije (puno vecih bijelih plikova). Urtikarija je i dalje svakodnevno izbijala, no plikovi su bili vise kao manje tockice, nego dugacke crte, bilo ih je manje i rjede su izbijali. Nakon dva tjedna apstitenencije od mlijecnih proizvoda (maslac, svjezi sir, sir) i citrusa (mandarine) ubacili smo ih ponovno u prehranu i cini se da nisu imali utjecaja na uritkariju (uporno se svakodnevno pojavljivala, ali kako sam navela, bila je slabijeg intenziteta). Danas smo jeli domaci kruh u kojeg smo ponovno ubacili psenicu (cca pola-pola s razenim brasnom) i mama je greskom popila kavu s mlijeko i doslo je do navale urtikarije (preko 20 vecih i manjih plikova po cijelom tijelu). Nasa pedijatrica smatra da je gluten 'precijenjen' i nije nas uputila na daljnje testove kako bi utvrdili uzrok urtikarije, a nama se cini da bi bilo dobro istraziti i eventualnu alergiju na gluten, a mozda i nesto drugo (npr imamo psa, pa mozda psece dlake..) Mozete li nam pomoci da se orijentiramo, tj savjetovati koje testove bi mogli napraviti i sto da cinimo. Naravno, svjesna sam da je to sto sam u istome danu greskom popila kavu s mlijekom stvorilo vjerojatno dosta nejasnu situaciju, no plan mi je da mlijeko nastavim izbjegavati, te da probamo jesti ovaj mijesani razeno psenicni kruh jos par dana i motrimo dolazi li do navala urtikarije. Nadam se da plan bar malo ima smisla. Sto Vi kazete? Puno, puno hvala! Lp,

DunajM

14.11.2019. 10:00

Nakon iscitavanja Vasih odgovora na druge postove, vidim da je naslov mozda trebao biti 'Alergija kod bebe?' Svakako mi se cini i da Vam nisam pruzila dovoljno informacija. Bebac inace dobro prihvaca svu hranu. Osim urtikarije, nema drugih problema. Urtikarija se ocituje crvenim obrubom oko bijelog plika. Nismo primijetili da ga svrbi, osim sto se jednom poceskao i to na kratko. Uredno dobiva na tezini, dobro jede (osim kada ga malo muce zubici), generalno je zdrav (osim sto je nakon prvog cjepiva protiv Tbc-a dobio besezitis koji se kroz cca mjesec dana povukao te jedne prehlade), stolica je oduvijek bila uredna, nije nikada imao grceve. Nismo do pojave urtikarije izbjegavali nikakve namirnice i sve je bilo ok. Urtikarija se pojavila uvodenjem mlijeka (3. dan), no kako smo bili opusteni jer je sve dotad bilo super, tada smo mu bili dali i da cucla malo mandarinu. Jucer smo takoder jeli mijesani domaci kruh (raz i psenica) i urtikarije jedva da je bilo. Nadam se da sam sad malo bolje docarala cjelokupnu sliku. U iscekivanju Vaseg odgovora, stojim na raspolaganju za eventualne dodatne informacije. Unaprijed hvala. Lp,

Darko Richter, dr. med.

19.11.2019. 22:15

Ja ne vidim da on ima neke alergije, barem na na ono najčešće.
Možete napaviti test na pseću dlaku, no to bi bilo dosta izuzetno, u odsustvu atopisjkog dermatitisa.
Ja u toj dobi tetiram jaje, mlijeki i kikiriki, te grinju i peldu trava, a, kažem u slučaju težeg atopijskgo dermatitisa, i pseću dlaku. S glutenom nemojte gubiti vrijeme.
Urtikarija u najvećem broju slučajeva nija alergijska, već je izraz virusne infekcije.

DunajM

22.11.2019. 23:20

Puno hvala na odgovoru. I mi sve vise preispitujemo radi li se o alergiji. Koliko smo shvatili, alergije obicno izazivaju pojavu vise simptoma istodobno, a ne samo urtikarije. Svakako je nasa dijeta pokazala da se ne radi o nikakvoj povezanosti s hranom, barem ne psenicom, mlijekom ili jajem, a rekla bih da se ne radi ni o psecoj dlaki ili prasini jer pas i prasina su tu oko nas svakog dana, pa ne mozemo tek tako shvatiti zasto urtikarije ponekad ima vise ili manje. Nedavno smo mu obukli jednu jaknicu i cini se da mu je sitan komadic metala na rubovima patenta izazvao solidnu reakciju na kozi u vidu crvenila po vratu i crvenih tockica (poput osipa) koja je nestala cim smo skinuli jaknicu. Osip nije slicio urtikariji i cini nam se da nisu povezane pojave, vec je moguce da je osjetljiv na te neke metale kao i jedna njegova baka. Nadamo se da ce vrijeme pokazati o cemu se radi ili da cemo s vremenom zatvoriti i to poglavlje bez vecih briga. Svakako virusno oboljenje ne zvuci bas veselo. Nadamo se da moze biti i npr obicna viroza,a ne nuzno nesto ozbiljnije.

Darko Richter, dr. med.

23.11.2019. 01:05

Alergije za sada nema u nalazima, ali, tko zna što će se pokazati za koju godinu.
Sama urtikarija, bez dokaza senzitizaciej an neki alergen, teško da predskazuje atopiju, tj. sklonost alergijskom reagiranju.