Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 853 | Broj poruka: 4709

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Nutritivna alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Majaipleme

13.07.2019. 19:05

Postovani doktore

Moj sin će uskoro navršiti godinu dana. Od rođenja ima jake grčeve i bolove popracene izrazitim plačem - zbog moje prehrane (isključivo dojen 7mj, a kasnije je reagirao i na hranu koju je on jeo).
Kad je bio star 4mj pojavile su se sluzave stolice sa tragovima krvi i takve su bile neprekidno do njegovih 8mj. Tada se stabilizirao zbog moje ekstremne dijete (krumpir, mrkva, svinjetina, sol, sećer, voda). Dohranu sam mu uspješno uvela tek sa 8mj. Riža, kukuruz, mrkva, krumpir, piletina, blitva. Pije 60ml neocate dnevno i doji. To su jedine namirnice koje jede. Neke sam uvodila dva puta, nakon pauze, jer bi prvi put reagirao bolovima.
Test IGE iz krvi nije pokazao alergiju.
Atopy patch test nije dokazao alergiju.
Prick test smo radili u više navrata i pozitivan je na kravlje mlijeko, gluten, soju, jaja, ribu, orašide, agrume, jabuku, breskvu, bananu, kakao, grah i grašak. Na tu hranu je reagirao i preko mog mlijeka. Osim toga preko mlijeka je reagirao i na heljdu, smokve, lubenicu, aroniju. Reakciju je imao i na ciklu i tikvicu kad ih je on jeo, ali na njih nije reagirao preko mog mlijeka.
Kalprotektin je negativan (10mj starosti)
Hemokult pozitivan (6mj star)

Gastroenterolog je rekao da potražimo drugo mišljenje jer u 20g radnog iskustva nije imao ovakav slučaj.
Alergolog planira provokacijski test na gluten i kravlje mlijeko.
Pregled kod nutricioniste čekamo.

Molim vas možemo li se naručiti za pregled kod vas i da od sad na dalje vi pratite mog sina?

Darko Richter, dr. med.

14.07.2019. 20:55

Ako ste spremni na jedan obračun, javite mi se iza 5.8. (sada sam na g.o.) na bibice@live.com
Meni te priče laika i stručnjaka, a koji se ne bave alergijama, i, još gore, nemaju puno pojma o alergijama, idu po malo na živce.
Naprave sve moguće baterije alergoloških ispitivanja, i onda izjavljuju da nikada tako nešto još nisu vidjeli. Zašto bi oni to vidjeli, kada se ne bave alergijama!?
Neka rješavaju i riješe prbleme u svojem djelokrugu, pa će se manje čuditi problemima koje stvaraju izvan svojeg djelokruga.
Ne postoje alergijski uvjetovani grčevi u dojenčeta, a da nema i drugih alergijskih simptoma: npr. urtikarije, bronhospazma, ekcema, nenapredovanja na tjelesnoj težini, i sl.
Kada se to ne zna, kada se o tome nema pojma, onda se, u suradnji roditelja i tih stručnjaka, koje roditelji vodaju u smjeru ovih ili onih pretraga, a skoro uvijek sve znaju o alergijam kao rješenju svih problema, neznalački izvode razne baterije alergološke obrade. I dobivaju se potpuno nelogični rezultati. U pricku alergičan na sve i svašta, a u nalazima IgE iz krvi ni na što. Takve kombinacije nema: može biti obrnuto, da imamo dosta alergija ako se fromalno gledaju koncentracije specifičnog IgE u krvi, a da je nešto od toga ipak pozitivnio i u pricku, koji je specifičniji za klinički relevantu alergiju.
Manite se svih dijeta i eliminacija, i kod sebe i kod sina, i počnite se ponašati normalno.
Imam utisak da ste dogmatizirani dojenjem, prirodnim, zelenim, i alergološkim od raznih udruga koje šire svoje neznanje i za to dobivaju novac iz državnog proračuna.
A vaši dosadašnji doktori to ne proziru, i ne prekidaju to ludovanje.
Dakle, ako nakon svega imate apetita za jedan O.K. Corral, može. Bit će mi zadovoljstvo. Nakon povratka s g.o. možda budem i malo mirniji nego sada.

Majaipleme

15.07.2019. 08:05

Hvala na odgovoru.
Javit ću Vam se, ne za "obračun", nego da mu pomognete.
Znam da zvučim oštro preko ekrana, to je nedostatak ovih modernih komunikacija, uživo ćete vidjeti da sam pitomija, slušam upute liječnika i uvijek se njima obraćam za pomoć. Najviše od svega volim jesti i to svinjetinu i redovito cijepim djecu. Ovo mi nije prvo dijete, a stariju kćer nisam vodila na izlete kod liječnika, nisam paranoična mama, samo malo umorna i iznervirana od stalnog objašnjavanja da sinu nije dobro. Uostalom nije bitno tko je i kakva je mama, trebamo se posvetiti djetetu. (rođen 36+4, apgar 10/10, održavana trudnoća, tokoliza od 29tt, preuranjeni trudovi)

Ima li alergiju ili nešto drugo to je na liječnicima da se dogovore.

Ono što ja znam je:
1. da užasno plače, izvija se i baca od 7. dana starosti, (dugotrajan neprekidan plač, točnije urlanje, 2h i duže, pola sata odmora pa opet. Najčešće noću, iako je često znalo biti i cijeli dan i cijelu noć. Prva 4mj sam mislila da su to obični grčevi, jer normalno je da bebe plaču i imaju grčeve.
2. da takvo ponašanje izostane ako ne jedem što mu smeta (popis gore u prvom postu, prick je uglavnom samo potvrdio ono što sam sumnjala da mu smeta)
3. da se takvo ponašanje ponovi kad pojedem ono što mu smeta (isprobano n puta u ovih 11,5mj). Iako sam znala da grčevi imaju veze sa zrelošću probavnog sustava, a ne majčinim jelovnikom, već sam tada (1mj starosti) primjetila da npr grašak, mlijeko, lješnjaci uzrokuju probleme. Nije mi do kraja bilo jasno kako i zašto, ali izbjegavala sam ih.
4. od 4.mj - 8.mj starosti imao je sluzavu stolicu kiselog mirisa sa tamnim končićima ili komadićima (ovisi koliko mu je bilo loše). Svaka stolica je bila takva, a nakon 8.mj starosti javljale su se samo sporadično kada sam uvodila sebi ili njemu namirnicu koja mu nije odgovarala.
Vodim dnevnik svoje i njegove prehrane, sa opisima reakcija. Svu ostalu dijagnostiku prepuštam stručnjacima.

Sumnju na alergiju je postavio pedijatar na hitnom prijemu, početkom 12mj 2018. Tamo nas je uputila pedijatrica zbog trodnevnog osipa i proljeva. Osip je bio sitan, točkast, po cijelom tijelu, najviše na trupu i glavi, nije imao izgled utikarije.
Osip se povukao kroz 1h nakon primjene fenistila i injekcije kortikosteroida, vratio se ponovo nakon 8h i povukao opet nakon fenistila i injekcije. Proljev je ostao prisutan još 4mj. Drugih osipa nije imao.

Najgori period je bio 1mj 2019 kada sam započela eliminacijsku dijetu po uputi pedijatrice, budući da većinu hrane nisam smjela jela sam puno jabuka i banana (kasnije se ispostavilo da na njih reagira). Iz dana u dan je bilo sve gore. Tada sam na svoju ruku započela rigidnu dijetu jer u tom trenutku nisam znala što mu smeta. Na toj dijeti reakcije nije imao, spavao je ko top, budio se samo za podoje, stolica je i dalje bila loša, a ja sam prvi put upoznala svoje dijete koje ne plače non stop i zamislite - smije se.
Prvi pregled kod alergologa smo čekali do 3mj 2019. To je bio jedini način da svi skupa izdržimo do pregleda.

Još jednom vam zahvaljujem na odgovoru, Vašem vremenu i trudu. Cijenim to happy
Odmorite se i uživajte u odmoru.

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

15.07.2019. 19:05

Zaboravti ću sve ovo dok se nađemo u kolovozu.
Ali, sjetit ću se jednoga: da tu nema alergije.
Prije izgleda kao malo kompleksniji GER (gastroezofaealni refluks), možda Sandifer ili nešto slično. Obično prođe ubrzo nakon što dijete navrši 12 mjeseci.

Vukvuk

16.09.2019. 17:30

Poštovani doktore, beba stara 2 i pol mjeseca unazad mjesec dana odbija da jede, ima jako nemiran san i sluzave i tecne stolice. Beba je na ishrani majcinim mlijekom. Gastroenterolog sumnja na alergiju pmk te majci izbacuje iz ishrane mlijeko i mlijecne proizvode. Nakon mjesec dana eliminacione dijete bez rezultata majci se iskljucuje pored mlijeka jaja, psenica, crveno povrce, kostunjavo voce, soja. Nakon jos 15 dana i dalje ne vidim pomak, osim sto beba ima manje sluzi u solici ali je i dalje dosta tecna i bez sadržaja. Beba je jako uznemirena pri hranjenju iako prije toga pokazuje znakove gladi. U zadnje vrijeme povraca polusvareno mlijeko izrazito kiselog mirisa. Sta predlažete dalje? Da li je alergo test iz krvi pouzdan i moze li se raditi bebama, tj postoji li starosna granica? Pitam jer nam niko nije predlozio da uradimo isti. I jos da napomenem, nalaz stolice je uredan, nije otkrio bakterije ili viruse.

Darko Richter, dr. med.

18.09.2019. 00:55

Alegotest iz krvi je pouzdan (specifični IgE, ukupni IgE) i može se raditi svakome od rođenja do smrti.
Tegobe koje opisujete u dojenog djeteta nemaju veze s alergijom i maltretiranje majke nekakvim dijetama nije na mjestu.

Vukvuk

18.09.2019. 10:25

Hvala Vam na odgovoru. Sta bi po vasem misljenju moglo biti uzrok jako sluzavih i tecnih stolica i nadimanja, te odbijanja hrane, sta dalje ako alergo test ne pokaze alergije na hranu?

Darko Richter, dr. med.

20.09.2019. 00:25

Alergotest neće pokazati ništa. Zašto bi on nešto pokazao, samo zato, jer se to nekome hoće? bilo bi bolje analizirati solicu na bakterije i na viruse.

Vukvuk

20.09.2019. 21:55

Nalaz stolice: bakterije iz roda Salmonella spp, Shigella spp i Yersinia eneterocollitica nisu izolovane. Enteropatogena E.coli nije izolovana. Nije dokazan antigen Rota i Adeno virusa, Campylobacter spp nije izolovan. Da li je potrebno izvrsiti dodatne analize stolice?

Vukvuk

22.09.2019. 18:45

Još da dodam, beba stenje ujutru i ima gasove, i to je period kada odbija hranu. Nakon sto ima stolicu, prema večeri više jede. I od ranog jutra isti simptomi. Stolica unazad mjesec dana sluzava. Beba rodjena sa 2330 u termini(iugr), sa 2.5 mj je teska 4.500 g