Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Nutritivna alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Majaipleme

13.07.2019. 19:05

Postovani doktore

Moj sin će uskoro navršiti godinu dana. Od rođenja ima jake grčeve i bolove popracene izrazitim plačem - zbog moje prehrane (isključivo dojen 7mj, a kasnije je reagirao i na hranu koju je on jeo).
Kad je bio star 4mj pojavile su se sluzave stolice sa tragovima krvi i takve su bile neprekidno do njegovih 8mj. Tada se stabilizirao zbog moje ekstremne dijete (krumpir, mrkva, svinjetina, sol, sećer, voda). Dohranu sam mu uspješno uvela tek sa 8mj. Riža, kukuruz, mrkva, krumpir, piletina, blitva. Pije 60ml neocate dnevno i doji. To su jedine namirnice koje jede. Neke sam uvodila dva puta, nakon pauze, jer bi prvi put reagirao bolovima.
Test IGE iz krvi nije pokazao alergiju.
Atopy patch test nije dokazao alergiju.
Prick test smo radili u više navrata i pozitivan je na kravlje mlijeko, gluten, soju, jaja, ribu, orašide, agrume, jabuku, breskvu, bananu, kakao, grah i grašak. Na tu hranu je reagirao i preko mog mlijeka. Osim toga preko mlijeka je reagirao i na heljdu, smokve, lubenicu, aroniju. Reakciju je imao i na ciklu i tikvicu kad ih je on jeo, ali na njih nije reagirao preko mog mlijeka.
Kalprotektin je negativan (10mj starosti)
Hemokult pozitivan (6mj star)

Gastroenterolog je rekao da potražimo drugo mišljenje jer u 20g radnog iskustva nije imao ovakav slučaj.
Alergolog planira provokacijski test na gluten i kravlje mlijeko.
Pregled kod nutricioniste čekamo.

Molim vas možemo li se naručiti za pregled kod vas i da od sad na dalje vi pratite mog sina?

Darko Richter, dr. med.

14.07.2019. 20:55

Ako ste spremni na jedan obračun, javite mi se iza 5.8. (sada sam na g.o.) na bibice@live.com
Meni te priče laika i stručnjaka, a koji se ne bave alergijama, i, još gore, nemaju puno pojma o alergijama, idu po malo na živce.
Naprave sve moguće baterije alergoloških ispitivanja, i onda izjavljuju da nikada tako nešto još nisu vidjeli. Zašto bi oni to vidjeli, kada se ne bave alergijama!?
Neka rješavaju i riješe prbleme u svojem djelokrugu, pa će se manje čuditi problemima koje stvaraju izvan svojeg djelokruga.
Ne postoje alergijski uvjetovani grčevi u dojenčeta, a da nema i drugih alergijskih simptoma: npr. urtikarije, bronhospazma, ekcema, nenapredovanja na tjelesnoj težini, i sl.
Kada se to ne zna, kada se o tome nema pojma, onda se, u suradnji roditelja i tih stručnjaka, koje roditelji vodaju u smjeru ovih ili onih pretraga, a skoro uvijek sve znaju o alergijam kao rješenju svih problema, neznalački izvode razne baterije alergološke obrade. I dobivaju se potpuno nelogični rezultati. U pricku alergičan na sve i svašta, a u nalazima IgE iz krvi ni na što. Takve kombinacije nema: može biti obrnuto, da imamo dosta alergija ako se fromalno gledaju koncentracije specifičnog IgE u krvi, a da je nešto od toga ipak pozitivnio i u pricku, koji je specifičniji za klinički relevantu alergiju.
Manite se svih dijeta i eliminacija, i kod sebe i kod sina, i počnite se ponašati normalno.
Imam utisak da ste dogmatizirani dojenjem, prirodnim, zelenim, i alergološkim od raznih udruga koje šire svoje neznanje i za to dobivaju novac iz državnog proračuna.
A vaši dosadašnji doktori to ne proziru, i ne prekidaju to ludovanje.
Dakle, ako nakon svega imate apetita za jedan O.K. Corral, može. Bit će mi zadovoljstvo. Nakon povratka s g.o. možda budem i malo mirniji nego sada.

Majaipleme

15.07.2019. 08:05

Hvala na odgovoru.
Javit ću Vam se, ne za "obračun", nego da mu pomognete.
Znam da zvučim oštro preko ekrana, to je nedostatak ovih modernih komunikacija, uživo ćete vidjeti da sam pitomija, slušam upute liječnika i uvijek se njima obraćam za pomoć. Najviše od svega volim jesti i to svinjetinu i redovito cijepim djecu. Ovo mi nije prvo dijete, a stariju kćer nisam vodila na izlete kod liječnika, nisam paranoična mama, samo malo umorna i iznervirana od stalnog objašnjavanja da sinu nije dobro. Uostalom nije bitno tko je i kakva je mama, trebamo se posvetiti djetetu. (rođen 36+4, apgar 10/10, održavana trudnoća, tokoliza od 29tt, preuranjeni trudovi)

Ima li alergiju ili nešto drugo to je na liječnicima da se dogovore.

Ono što ja znam je:
1. da užasno plače, izvija se i baca od 7. dana starosti, (dugotrajan neprekidan plač, točnije urlanje, 2h i duže, pola sata odmora pa opet. Najčešće noću, iako je često znalo biti i cijeli dan i cijelu noć. Prva 4mj sam mislila da su to obični grčevi, jer normalno je da bebe plaču i imaju grčeve.
2. da takvo ponašanje izostane ako ne jedem što mu smeta (popis gore u prvom postu, prick je uglavnom samo potvrdio ono što sam sumnjala da mu smeta)
3. da se takvo ponašanje ponovi kad pojedem ono što mu smeta (isprobano n puta u ovih 11,5mj). Iako sam znala da grčevi imaju veze sa zrelošću probavnog sustava, a ne majčinim jelovnikom, već sam tada (1mj starosti) primjetila da npr grašak, mlijeko, lješnjaci uzrokuju probleme. Nije mi do kraja bilo jasno kako i zašto, ali izbjegavala sam ih.
4. od 4.mj - 8.mj starosti imao je sluzavu stolicu kiselog mirisa sa tamnim končićima ili komadićima (ovisi koliko mu je bilo loše). Svaka stolica je bila takva, a nakon 8.mj starosti javljale su se samo sporadično kada sam uvodila sebi ili njemu namirnicu koja mu nije odgovarala.
Vodim dnevnik svoje i njegove prehrane, sa opisima reakcija. Svu ostalu dijagnostiku prepuštam stručnjacima.

Sumnju na alergiju je postavio pedijatar na hitnom prijemu, početkom 12mj 2018. Tamo nas je uputila pedijatrica zbog trodnevnog osipa i proljeva. Osip je bio sitan, točkast, po cijelom tijelu, najviše na trupu i glavi, nije imao izgled utikarije.
Osip se povukao kroz 1h nakon primjene fenistila i injekcije kortikosteroida, vratio se ponovo nakon 8h i povukao opet nakon fenistila i injekcije. Proljev je ostao prisutan još 4mj. Drugih osipa nije imao.

Najgori period je bio 1mj 2019 kada sam započela eliminacijsku dijetu po uputi pedijatrice, budući da većinu hrane nisam smjela jela sam puno jabuka i banana (kasnije se ispostavilo da na njih reagira). Iz dana u dan je bilo sve gore. Tada sam na svoju ruku započela rigidnu dijetu jer u tom trenutku nisam znala što mu smeta. Na toj dijeti reakcije nije imao, spavao je ko top, budio se samo za podoje, stolica je i dalje bila loša, a ja sam prvi put upoznala svoje dijete koje ne plače non stop i zamislite - smije se.
Prvi pregled kod alergologa smo čekali do 3mj 2019. To je bio jedini način da svi skupa izdržimo do pregleda.

Još jednom vam zahvaljujem na odgovoru, Vašem vremenu i trudu. Cijenim to happy
Odmorite se i uživajte u odmoru.

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

15.07.2019. 19:05

Zaboravti ću sve ovo dok se nađemo u kolovozu.
Ali, sjetit ću se jednoga: da tu nema alergije.
Prije izgleda kao malo kompleksniji GER (gastroezofaealni refluks), možda Sandifer ili nešto slično. Obično prođe ubrzo nakon što dijete navrši 12 mjeseci.

Vukvuk

16.09.2019. 17:30

Poštovani doktore, beba stara 2 i pol mjeseca unazad mjesec dana odbija da jede, ima jako nemiran san i sluzave i tecne stolice. Beba je na ishrani majcinim mlijekom. Gastroenterolog sumnja na alergiju pmk te majci izbacuje iz ishrane mlijeko i mlijecne proizvode. Nakon mjesec dana eliminacione dijete bez rezultata majci se iskljucuje pored mlijeka jaja, psenica, crveno povrce, kostunjavo voce, soja. Nakon jos 15 dana i dalje ne vidim pomak, osim sto beba ima manje sluzi u solici ali je i dalje dosta tecna i bez sadržaja. Beba je jako uznemirena pri hranjenju iako prije toga pokazuje znakove gladi. U zadnje vrijeme povraca polusvareno mlijeko izrazito kiselog mirisa. Sta predlažete dalje? Da li je alergo test iz krvi pouzdan i moze li se raditi bebama, tj postoji li starosna granica? Pitam jer nam niko nije predlozio da uradimo isti. I jos da napomenem, nalaz stolice je uredan, nije otkrio bakterije ili viruse.

Darko Richter, dr. med.

18.09.2019. 00:55

Alegotest iz krvi je pouzdan (specifični IgE, ukupni IgE) i može se raditi svakome od rođenja do smrti.
Tegobe koje opisujete u dojenog djeteta nemaju veze s alergijom i maltretiranje majke nekakvim dijetama nije na mjestu.

Vukvuk

18.09.2019. 10:25

Hvala Vam na odgovoru. Sta bi po vasem misljenju moglo biti uzrok jako sluzavih i tecnih stolica i nadimanja, te odbijanja hrane, sta dalje ako alergo test ne pokaze alergije na hranu?

Darko Richter, dr. med.

20.09.2019. 00:25

Alergotest neće pokazati ništa. Zašto bi on nešto pokazao, samo zato, jer se to nekome hoće? bilo bi bolje analizirati solicu na bakterije i na viruse.

Vukvuk

20.09.2019. 21:55

Nalaz stolice: bakterije iz roda Salmonella spp, Shigella spp i Yersinia eneterocollitica nisu izolovane. Enteropatogena E.coli nije izolovana. Nije dokazan antigen Rota i Adeno virusa, Campylobacter spp nije izolovan. Da li je potrebno izvrsiti dodatne analize stolice?

Vukvuk

22.09.2019. 18:45

Još da dodam, beba stenje ujutru i ima gasove, i to je period kada odbija hranu. Nakon sto ima stolicu, prema večeri više jede. I od ranog jutra isti simptomi. Stolica unazad mjesec dana sluzava. Beba rodjena sa 2330 u termini(iugr), sa 2.5 mj je teska 4.500 g

Darko Richter, dr. med.

28.09.2019. 03:30

Nema alergije i nema infekcije.
Zašto dječji gastroenterolozi ne rade svoj posao?

Majaipleme

08.10.2019. 08:15

Poštovani doktore

Nisam vam se javila u 8 mjesecu jer sam odlučila odbiti provokaciju na gluten i kravlje mlijeko. Nije bilo potrebe da vam radim "gužvu". Kako ste savjetovali uvodila sam djetetu sezonsko povrće, meso, ostale namirnice, ali sam ja i dalje držala dijetu da u slučaju reakcije znam točno što smeta. Bili smo na razgovoru kod nutricioniste na Srebrnjaku i dobili plan prehrane.
Sin sada jede rižu, kukuruz, krumpir, mrkvu, tikvicu, blitvu, krastavac, rajčicu, svinjetinu, piletinu, grožđe, suncokretovo i maslinovo ulje. To je sve odlično prihvatio. Ima 14mj.

Međutim kada sam ja jela pšenično brašno kod njega su se idući dan javili grčevi, bolovi i sluz u stolici. Drugih simptoma koji bi upućivali na virozu nije imao i sve se spontano povuklo. Više nisam jela pšenicu.
Isto se ponovilo 2tj kasnije kada sam drugi put jela heljdu. (Isto je bilo prvi put kad sam jela heljdu par mj ranije).

Kasnije sam počela jesti jaja te tijekom 10 dana konzumacije nisam primjetila ništa neobično. Onda sam dala njemu tvrdo kuhani žumanjak veličine 20lp, nekoliko sati kasnije imao je 4 sluzave proljevaste stolice, zadnja je bila potpuno vodena. Idući dan smetala mu je hrana koja mu inače ne smeta te se grčio i plakao, narednih dana sam ga samo dojila te se sve smirilo. Bio je bez temperature i proljev se više nije ponavljao. Samo da spomenem da je bjelanjak bio pozitivan 2x na prick testu, a žumanjak oba puta negativan.

Može li to biti znak alergije? Ako smatrate da nije alergičan onda nema ni potrebe da dolazimo kod vas na pregled.
Ako smatrate da mu možete pomoći nekim dijagnostičkim postupcima javit ću vam se.
U protivnom nastavit ću prema uputama nutricioniste.

Mislim da nije nikakav refluks u pitanju, budući da nema baš nikakvih tegoba kroz duži vremenski period (3tj i više) dok oboje pazimo na prehranu.

Darko Richter, dr. med.

10.10.2019. 23:25

Vi opet o alergijama. Meni nije jasno da je jedna majka spremna žrtvovati svoje dijete, samo da ona dozna što je to alergija.
Vama treba, ne dijagnostička pretraga, ne odgovor bi li ovo, ili ono, moglo biti znakom alergije, već jedan dobar pregled, jednog normalnog pedijatra, koji zna malo više od onoga što mu govori majka.

Majaipleme

11.10.2019. 08:10

Malo ćemo ubosti majku tako da ju okrivimo da šteti djetetu?
Kako ga žrtvujem? Tako da mu uskraćujem normalnu prehranu? Ranije ste rekli da se manim svih dijeta i počnem jesti normalno...
Ili ga žrtvujem tako da u dogovoru sa alergologicom dam djetetu žumanjak i ono reagira?

Da, dijete treba dobrog liječnika.
Zato sam vam i pisala.
Preporučili su vas dobri ljudi i htjela sam dogovoriti pregled...od prijateljice sam dobila pogrešnu e-mail adresu, pa sam slučajno našla ovaj forum i odlučila vam se javiti ovdje.

Ništa vezano uz uvođenje hrane djetetu ne radim na svoju ruku, nego izričito kako mi savjetuju gastroenterolog, alergologica i nutricionistica.
Bilo je trenutaka kada su savjetovali pogrešno i to je poljuljalo moje povjerenje i navelo me da sama tražim odgovore.
Provokacija glutenom i kravljim mlijekom 11mj bebe koja se tek stabilizirala i jede samo 6 namirnica nije dobra odluka i drago mi je da sam ju odbila.

Danas sam pročitala članak Nede Aberle Gastrointestinalna ne-IgE alergija na hranu.
Sad su mi stvari puno jasnije.

Nakon iskustva sa jajetom sigurno neću pristati na nove provokacije sumnjivim namirnicama dok momak ne stasa.

Mogli smo sažeti ovu našu prepisku na nešto konkretno, bez filmskih scena i nadmudrivanja: je-nije alergija. Mene baš briga kako se to stanje zove, koje stanice jesu ili nisu uključene u reakciju tijela,
zanimalo me što treba činiti.

A odgovor sam dobila od nutricionistice - uvoditi jednu po jednu namirnicu sebi i njemu kroz najmanje 7 dana i pratiti reakciju.
Sastavila mi je i lijepi popis namirnica i okvirni redoslijed uvođenja po važnosti.
Sve detaljno objasnila.
Ipak se žene najbolje kuže u kuhinju.

Josipa80

14.10.2019. 21:50

Majaipleme,citam i ne vjerujem.Vama vrhunski strucnjak nudi pregled,a vama se draže nadmudrivat s njim preko interneta.

Darko Richter, dr. med.

30.10.2019. 17:05

Nemam jako visoko mišljenje o sebi, ali, tablicu množenja znam, pa i malo iznad toga. I kada vidim da znam odgovor na postavljeni problem, onda se ne pravim lažno skroman, jer, znati odgovor na jednadžbu s jednom nepoznanicom, ne znači da si vrhunski matematičar. Ali, ako netko želi studirati alergologiju kod mene, to ne može. Ja liječim nečije dijete, a potpuno sam nevješt u magistarskom studiju za roditelje.

Majaipleme

17.11.2019. 14:35

Sin će uskoro navršiti 16mj.

Prije mjesec dana je cijepljen priorixom i tada mu je urađen i atopy patch test. Pozitivan je na kravlje mlijeko, jaja, gluten, proteine pšenice (drugo nije rađeno).
Zadnji IgE smo radili prije 6mj tako da ne znam ima li tu promjene.
Dojen je, oboje smo na eliminacijskoj dijeti i uvodimo nove namirnice.
Grčeva i bolova nema, osim ako reagira na nešto novo.

Ako postoji išta što može popraviti njegovo stanje mi bismo došli do Vas. No ako je rješenje "čekanje da alergija prođe" (ako se to dogodi jednog dana) i "isprobavanje koja hrana mu ne smeta" onda ćemo uštedjeti Vaše vrijeme za drugog pacijenta.

Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

19.11.2019. 00:40

Atopy patch test u alergologiji praktički nema nikakvo mjesto za određivanje ove ili one prehrane. Osim toga, ne postoji "pozitivni APT", već je nalaz od 0 do 4+. Sve manje od 3+ je posve beznačajno, a ono 3+ i 4+ je za vježbu u smislu što bi to zhapravo značilo.
IgE od prije 6 mj. je novi IgE, a sljedeći će doći za daljnjih 6-12 mj.
Ne znam na kojoj ste eliminacijskoj dijeti, jer, čini mi se da je kod vašeg sina nisam upsio detektirati alergiju, barem prema onome što ste pisali.
Meni je čudno da dijete te dobi ne bi imalo neke grčeve. Bezbolni život ne postoji.
Što se ima kod njega popraviti, osim dijetetskog ludovanja utemeljenog na ničemu? No zato ja tu jesam. Ali samo još kratko - manje od godine dana, i zato zapravo više ne uzimam nove pacijente. No, s obzirom da vam već jesam jednom ponudio pregled, mada indirektno, možete mi pisati na "bibice@live.com" radi dogovora, ako još imate apetita za tako nešto, i još to niste uvrstili u svoju eliminacijsku dijetu..