Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na hijaluron


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kjara

15.01.2009. 01:30

Postovani,
molilabih Vas za savet.Naime pre godinu i mesec sam u nazolabijalne bore i gornju usnu ubrizgala 2ml matridex-a.Za to vreme usna mi je tri puta oticala (mad je tome prethodila bolest i pad imuniteta), 2 puta sam samo mazala pantenolom a treci put sam uzimala antibiotik.Otok je trajao 2-3 dana i povukao se.Hirurg kod kog sam radila kaze da je moguce da sam alergicna nahijaluron, da nije infekcija, ali da bi trebalo pitati alergologa, jer nisu imali takve slucajeveNapominjem da sam od ove godine ustanovila da sam alergicna i na ujed meduze i uzimala sam medrol i elokon.E sad posto je preparata prilicno nestalo, ja bih htela ponovo da ga ubrizgam u nazolabijalne bore (ali restilan) ali naravno ne i u usne koje su osetljivije tkivo.Moje pitanje je da li bih to smela da uradim, kakvo je Vase misljenje, jer sa ovim podrucjem nisam imala problem, a usne su mi i nakon intervencije jako otekle.Unapred hvala na odgovoru
S posovanjem

Darko Richter, dr. med.

15.01.2009. 11:45

Alergija na hijaluronskukiselinu moguća je, iako je rijetka. Obično se vidi ili odmah po ubrizgavanju, ili par tjedana potom. Morali biste se podvrći kožnom testu na Matridex i Restylane. No, moguće je i da ste imali neku drugu vrstu nuspojava na te injekcije, jer, nije sve u alergiji (npr. infekcija, poremećaj cirkulacije i hranjenja tkiva).
Nadalje, koliko ja znam, Restylane se zabranjuje akoje prethodno neki drugi preparat bio ubrizgan na isto mjesto.
O svemu ćete puno više i bolje doznati na Cybermedovim forumima o estetskoj kirurgiji i o dermatologiji, pa vas upućujem da pitanja postavite tamo.

kjara

20.01.2009. 10:50

Postovani dr, prvo da Vam se zahvalim na odgovoru a onda imam jos jedno pitanje za Vas.Proucavajuci sastav matridex-a nasla sam da pored hijaluronske kiseline sadrzi i dextran(znam da je polisaharid). Da li je on mogao da izazove alergijsku reakciju?Negde sam takodje nasla da je on plazma expander te moze biti histamin-liberator i takodje izazvati svrab, itd..Hvala unapred
S postovanjem

Darko Richter, dr. med.

20.01.2009. 12:05

Odgovor je: da, može i on, na oba upita (dileme). Inače na svijetu sve može, tako da su ova pitanja sasvim beskorisna za vas. Jeste li pitali na forumima estetske kirurgije i dermatologije, na ovim istom Cybermedu?

kjara

20.01.2009. 20:05

Hvala na odgovoru.Da, postavila sam pitanja na oba i na jednom jos nisam dobila odgovor.Ne znam zasto mislite da su pitanja za mene beskorisna, jer sam ovim razresila dilemu-znaci vise nikad matridex koji nije cist hijaluron, vec mozda restilan koji je zaista cista hijaluronska kiselina.Zatim dva razlicita hijaluronska preparata mogu biti ubrizgana ali je potrebno najmanje da prodje 6 meseci izmedju (raniji odgovor sa podforuma dermatologija i estetska hirurgija, kao i od moje dr dermatoloskinje)
S postovanjem

Darko Richter, dr. med.

20.01.2009. 22:25

Beskorisna su, jer, odakle znate na što su to bile reakcije, ako su bile reakcije na išta iz matridexa? Zašto ste tako sigurni da nisu na hijaluron. A, konačno, jeste li sigurni u savršenstvo tehnike kojom vam je netko to ubrizgao? Isti će vam otprilike istom tehnikom ubrizgati i novi hijaluron, i zbog same tehnike možete imati problema, a meni je djelomice na to mirišalo u vašem prvom opisu: po vremenu javljanja i izgledu reakcije.

kjara

21.01.2009. 09:20

Ne, ja vise ni u sta nisam sigurna, ali pokusavam da iskljucim moguce razloge.Dermatolog mi je rekao da ne bi trebalo da je alergija jer se ne javlja tako ciklicno, hirurg kod kog sam radila me poslao kod alergologa ( ne, ne bih vise kod njega isla) a treca doktorica mi je rekla da bi mogla biti alerija na dekstran, jer je dodat kao aditiv.Opet cetvrti plasticar kaze da je to mozda granulomatozna upala a javlja se opet u slucajevima viroza, prehlada, pada imuniteta.Eto, to su neka misljenja, a zamislite moju konfuziju u svemu ovome.Ja bih Vas samo zamolila da mi malo pojasnite ovo oko nacina ubrizgavanja, kako je to moglo da dovede do ovakvih periodicnih oticanja. I najlepse hvala opet,sto imate volje,strpljenja i interesovanja
S postovanjem

Darko Richter, dr. med.

22.01.2009. 16:20

Utipkajte Matridex ili Restylan u Google, pa tražite. Što je to problem?
Evo vam jedan link, u dnu te stranice imate daljnji link na video prezentaciju injekcije hijalurona:
http://www.plastic-surgery-gilis.lv/public/29123.html

kjara

22.01.2009. 21:05

matridex sam vec proucavala dosta, sto na oficijelnom sajtu sto na nekim drugim, evo sad cu i restilan.Puno hvala u svakom slucaju, hvala za link.Pozdrav