Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


celijakija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MIHAEL

01.11.2005. 18:54

Postovani, da li je celijakija alergija na gluten i koji su najraniji simptomi koji bi mogli upućivati na tu bolest i u kojoj se zivotnoj dobi moze javiti? Unaprijed hvala!

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

06.11.2005. 00:35

Celijakija ili glutenska enteropatija je kronična bolest tankog crijeva uzrokovana trajnom nepodnošljivošću glutena, bjelančevine koja je sastavni dio pšeničnog brašna. Ta se bolest počinje očitovati kad se u prehranu uvede pšenično brašno, znači već u dojenačkoj dobi. Simptomi su česti smrdljivi proljevi, veliki 'napuhani' trbuh, zaostajanje u rastu, gubitak težine, opća slabost.
Mehanizma nastanka te bolesti je još uvijek nejasan. Moguće je da je to jedan tip 'alergijske reakcije' budući da postoje antitijela u sluznici crijeva koja reagiraju na gluten.
Uspješno se liječi bezglutenskom dijetom koja se preporuča cijeli život.
T.B.

Renata

19.04.2006. 21:16

Poštovani,

Mojoj kćeri je 2002.g. dijagnosticiran malapsorcijski sindrom, najvjerojatnije intolerancija glutena. Želim naglasiti kako je i tada biopsijom utvrđena celijakija, iako je EMA bila negativna.Prešla je na bezglutensku prehranu, te je je nalaz biopsije i protutijela godine 2005. bio negativan. Sada naazom na pomalo kontradiktorna mišljenja i savjete i to od strane stručnjaka. Jedni kažu da dijete ne izgleda kao celijakičar i da bi sada sa 5 godina trebala prijeći na glutensku prehranu, dok drugi ističu "jednom celijakija-zauvijek celijakija". Moram priznati da sam pomalo zbunjena. Priznajem da moje dijete izgleda zdravo i nije mršavo ali strah me vratiti je na glutensku prehranu , a opet s druge strane ako me pojedini stručnjaci savjetuju drugačije... Sada zapravo i nije sigurno da ima celijakiju jer su joj uvijek bila negativna antiglijadinska i endomizijska protutijela.
Ne očekivam sve odgovore, ali Vaš savjet bi mi dobrodošao.

S poštovanjem,

AMALIJA

19.04.2006. 22:31

POŠTOVANI! MAJKA SAM DEVETOMJESEČNE BEBE KOJA VEĆ 10 DANA IMA PROBLEMA SA STOLICOM. TJEDAN DANA JE IMAO 4-5 KAŠASTIH STOLICA S MALO SLUZI PA JE 8. DAN PROŠAO BEZ STOLICE A SADA IMA PO 2-3 GUŠĆE KAŠASTE STOLICE.INAČE REDOVITO IMA U PROSJEKU 1-2 SREDNJE TVRDE STOLICE SVAKI DAN.PIJE SIRUP FERRUM LEK 5ML DNEVNO ALI VEĆ 20 DANA NIJE PIO JER JE PIO SUMAMED SIRUP RADI UPALE GRLA.ZANIMA ME POSTOJI LI MOGUĆNOST DA JE ALERGIČAN NA GLUTEN? SA 5,5 MJ. JE POČEO JESTI HIPPOVE KAŠICE KOJE SADRŽE GLUTEN A PRIMJERENE SU ZA TU DOB I NIJE POKAZIVAO NIKAKVE ZNAKOVE ALERGIJE.KAKO MOŽEMO PROVJERITI JELI ALERGIČAN NA GLUTEN?UNAPRIJED ZAHVALJUJEM I POZDRAVLJAM.