Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na ribu i grinje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jake1982

29.05.2007. 14:10

Poštovani,

imam 25g i već 4-5g imam alergiju na ribu. Nakon konzumiranja tesko disem i tesko gutam, kao da me nesto gusi u grlu. To traje oko 3h i onda opet bude dobro. Jednako mi je na plavu i bjelu ribu.
Na grinje se alergija manifestira kao crvenilo i zuljanje ociju, kihanje i curenje nosa, sve troje dosta intenzivno. To se javlja kad koristim stare deke. Naravno sve navedeno izbjegavam u sirokum krugu, pogotovo ribu.
Kao djete 0-5g sam imao asmu i alergiju na perje i prasinu, u smislu kihanja i surenja nosa.

Danas su mi bili gotovi rezultati alergo testa, neznam tocno o kakvom testu se radi ali ispituje se preko krvi, tj neki dan su mi izvadili krv za tu svrhu. Rezultati su slijedeci:

UKUPNI IgE: 92,1 IJ/ml
Bakalar: 9,3 AU/ml
Škamp: 0
Tuna: -0
Kućna prašina: 1
Dermatoph. pter. 5,7
Dermatoph. farinae: 3,4

Sve ostalo je nula ili blizu nule.
Prema ovome mogao bih jesti plavu ribu ali ipak nemogu.
Doktor mi je propisao Telfast 2x dnevno i izbjegavanje alergena.


PITANJE: Telfast nemogu piti cjeli zivot pa neznam sta da radim?
Zanima me da li su ove vrijednosti opasne, tj da li bih se mogao ugusiti da SLUCAJNO pojedem ribu? I s obzirom da sam pomorac, sto da radim ako pojedem ribu zabunom misleci da je nesto drugo?

Darko Richter, dr. med.

29.05.2007. 16:00

PITANJE: Telfast nemogu piti cjeli zivot pa neznam sta da radim?
Zanima me da li su ove vrijednosti opasne, tj da li bih se mogao ugusiti da SLUCAJNO pojedem ribu? I s obzirom da sam pomorac, sto da radim ako pojedem ribu zabunom misleci da je nesto drugo?

Trebalo bi najprije nabaviti antialergijske posteljne navlake, tj. navlaku z ajastuk, jorgan i madrac, kako bi grinje ostale unutar navlake, makako ih mnogo bilo u samom punjenju. Ako ste pomorac, to možete relativno lako nabaviti, a u Hrvatskoj se uvozi Allergocover preko veledrogerije Farmacija, i može se naručiti u apotekama (morate znati dimenzije posteljine z akoju naručujete navlake). To bi vas trebalo čuvati od grinja, jer bi i deke koje koristite trebali staviti u te navlake, ili uzeti deke koje možete jednom tjedno prati na 60°C u veš-mašini.
Iza ovoga, kao i drugih mjera uklanjanja rezervoara grinja (npr. uklonite tepihe, zastore, plišane predmete iz sobe/kabine, itd.) trebate ocijeniti koliko vam treba antihistaminik (Telfast ili drugi, ja bih preporučio Aerius od 5 mg jednom dnevno). Ako vam treba, jer dobijete simptome, onda kura antihistaminikom treba da traje barem 3-4 tjedna, a ne, kao što se masovno radi, par dana da, par dana ne.
Ribu očito ne smijete jesti. Ako vam se ipak dogodi incident, odmah uzmite anithistaminik, bez obzira da li ste lsučajno već taj dan uzeli lijek, ali, prije svega, trebali biste nabaviti auotinjektor adrenalina i naučiti ga sam na sebi primijeniti. To je injekcija s adrenalinom u obliku penkale na oprugu, tako da, kada vrh na kojem se nalazi otvor, pritisnete čvrsto i jako u sredinu postraničnog dijela bedrenog mišića, opruga okine, a igla se zabode točno 5 mm u kožu i otpusti dozu adrenalina, što vam daje oko 30 min. vremena da poduzmete druge mjere suzbijanja anafilaktičke reakcije (antihistaminik, kortikosteroid, puno tekućine, a najbolje doktor u blizini). Ti autoinjektori zovu se EpiPen, Fastjekt, Anahelp, uzmite kojeg hoćete, treba vam privatni recept.