Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na telemetriju?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

konka

06.09.2007. 14:35

zna li netko nešto o tome? hvala

Darko Richter, dr. med.

06.09.2007. 21:55

Je l' vi pitate što je to telemetrija, ili ima li alergije na telemetriju? Ne znam što je telemetrija, ali vam sa sigurnošću mogu reći da alergije na telemetriju nema. Kako to znam? Znam.

konka

07.09.2007. 10:05

Telemetrija je ona mala spravica koja u bolnici mjeri i pokazuje rad srca, otkucaj i tlak preko plastificiranih, samoljepljivih geliranih kolutova koji se lijepe po tijelu, tj.prsima. Koristi se u kardiologiji. Radi se o pacijentu koji ima tešku aritmiju i čeka se operacija ugradnje defibrilatora, no međutim svaki put kad nosi telemetriju dobije osip po tijelu. Kad mu se telemetrija skine, osip se povuče i ponovno izbije kod ponovnog stavljanja telemetrije. Ta vrtnja u krug traje već mjesec dana, a još nisam dobila od nikog konkretan odgovor vezan za alergiju na telemetriju, niti konkretno na koji dio telemetrije je alergičan, a niti da li alergija uzrokuje aritmiju i visok otkucaj srca ili to ipak nema veze s njom. Iz tog razloga sam postavila pitanje ovdje da vidim da li netko zna nešto više o tome i zahvaljujem na svakom odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

07.09.2007. 16:40

Evo vam nekih definicija telemetrije iz Wikipedije: Telemetrija je tehnologija, koja omogućava daljinsko mjerenje i davanje informacija sistemskom dizajneru ili operatoru. Riječ dolazi iz grčkog jezika tele = udaljeno i metron = mjeriti.
Telemetrija je tipično odnosi na bežične komunikacije, npr. korištenje radiofrekventnih sistema za ostvarivanje veze za prijenos podataka, ali se može odnositi i na prijenos podataka preko drugih medija, kao što su telefon ili računarska mreža, ili preko optičke veze.
Dakle, opet vam kažem da na telemetriju ne moće imati alergiju. Isto kao da kažete na dobiva alergiju od hranjenja. Može imati alergiju na naku tvar, koja se koristi kod telemetrije, ili neku namirnicu, kojom se hrani, ali ne može imati alergiju na postupak. Možda reagira na gel ili tvari u naljepnicama u kojima ima raznim smola i lateksa i sl. Ali, onda, reagira na tu istu tvar i kada nije na telemetriji. To se može testirati. To morate razjasniti na licu mjesta s liječnicima tamo.

konka

07.09.2007. 17:30

Ovo sam i ja pročitala iz wikipedije i jasno mi je što tamo piše. Liječnici nazivaju to telemetrijom, pa se to očito tako zove, a da se čak i ne zove, to sad nije sporna stvar jer sam Vam objasnila i opisala o kakvoj spravici se radi. I meni je isto tako jasno da je izbila alergija očito samo na neki djelić te telemetrije-dal gel, ili plastika, ili elektrode, baterija, što li već, no nije mi jasno zašto se ne mogu napravit konkretne pretrage ukoliko postoji imala sumnja da mu ta alergija pogoršava zdrastveno stanje, pa može utjecat i na srce. Ponavljam, već se mjesec dana vrti to u krug i na moj zahtjev za konkretne pretrage, odgovara se da alergija nije primarna stvar i skreće se na drugu temu. No, iako alergija "nije" primarna stvar, svejedno se obustavljaju bilo kakve druge pretrage i operacija dok alergija ne prođe. Znači, onda je ipak pitanje koliko je nešto primarno ili nije. Nemamo ni informacija o tome dal je alergija samo izvana ili je i u organizmu. Htjeli bi zatražit pretrage u drugoj bolnici i mišljenje drugog liječnika, no rečeno nam je da ukoliko pacijent izađe iz bolnice da napravi te pretrage, da nema više pravo vratit se natrag u tu bolnicu. Pa me zanima što se radi u tom slučaju, na koji način može pacijent dobiti drugo mišljenje na koje ima pravo? Što nam je činiti?

Darko Richter, dr. med.

07.09.2007. 23:10

Ja vas o vašim pravima ne znam poučavati. To morate znati sami. Morate znati s liječnikom, ili bilo kim drugim (bankarom, pravnikom, poslodavcem itd.) razgovarati o svojem interesu. U svakom slučaju, liječnici koji su sada oko vašeg rođaka, odgovorni su, i oni to najbolje sami znaju. Ako vi mislite da oni nisu dovoljo odgovorni ili stručni, vi možete otići na drugo mjesto, ali onda ne možete ostati na prvom, a ne bi ni bilo pametno - jer na tom prvom mjestu zaključili ste da je pacijentu loše. To je barem jasno.

konka

08.09.2007. 14:20

Možete li nam preporučiti nekog liječnika koji se bavi alergijama kod kojeg bi mogli otić na pregled? (može i privatna ordinacija). Ili se možda može doći Vama na pregled?

Darko Richter, dr. med.

08.09.2007. 16:10

Ja uglavnom pregledavam djecu. No, za odrasle imate bolnicu Sv. Duh s odličnom alegologijom, imate Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada (na Jordanovcu) i Kliniku za kožne bolesti na Šalati - to je ono što ide na uputnicu u Zagrebu. Privatnih alergologa vjerojatno ima, no ja ih baš i ne poznam, ali, ako dobijete neku preporuku, pokušajte i tamo.

konka

11.09.2007. 11:40

Hvala Vam.
Imam još par pitanja.
Da li alergija može nastati zbog nervoze, točnije zbog "psihičke rastrojenosti" i da li bi u tom slučaju mogla trajati jedan dulji period bez povlačenja ili bi se pojavljivala samo u kratkim intervalima tj. onog trenutka kad je čovjek nervozan ili pod stresom, pa opet nestajala?
Kako se manifestira unutarnja alergija i da li je moguće da organizam bude toliko zatrovan da počinje ne reagirat na ono što mu stvara alergiju? I da li organizam može postat imun na tablete protiv alergije, pa se alergija ne povlači?
Koji je najteži oblik alergije? Odnosno, da li je to stanje "kad ti otpada koža"?

Darko Richter, dr. med.

11.09.2007. 14:55

Da li alergija može nastati zbog nervoze, točnije zbog "psihičke rastrojenosti" i da li bi u tom slučaju mogla trajati jedan dulji period bez povlačenja ili bi se pojavljivala samo u kratkim intervalima tj. onog trenutka kad je čovjek nervozan ili pod stresom, pa opet nestajala? - NE ZANM ZA TAKVE SLUČAJEVE, IAKO MNOGI ZA TO ZNAJU, ALI MI SE ČINI DA TI ISTI NE ZNAJU MNOGO ALERGOLOGIJE
Kako se manifestira unutarnja alergija i da li je moguće da organizam bude toliko zatrovan da počinje ne reagirat na ono što mu stvara alergiju? - ISTO TAKO NISAM ČUO ZA UNUTARNJU ALERGIJU.
I da li organizam može postat imun na tablete protiv alergije, pa se alergija ne povlači? - NE MOŽE POSTATI IMUN, ALI ALEGIJA NE MORA RAGIRATI NA NEKU TABLETU NA KOJU SU LJUDI NAPISALI DA JE PROTIV ALERGIJE.
Koji je najteži oblik alergije? - NAJTEŽI OBLIK ALERGIJE JE ONAJ, KADA SI OD ALERGIJE JAKO BOLESTAN, TAKO JAKO DA MISLIŠ DA SI NAJJADNIH ČOVJEK NA SVIJETU. INAČE, MOŽETE IMATI ALERGIJU, A DA OD TOGA NISTA BOLESTI, IAMTE SAMO NALAZ, I VEĆU ŠANSKU DA DOBIEJTE I BOELST, TJ. NEKE SIMPTOME.
Odnosno, da li je to stanje "kad ti otpada koža"? - IMA ALERGIJSKIH BOLESTI KADA TI OTPADA KOŽA, NPR. TEŠKI EKCEM, ILI, U ŠIREM ALERGOLOŠKOM SMISLU, AUTOIMUNI POREMEĆAJ KAKAV JE NRP. PEMPHIGUS.

konka

12.09.2007. 09:20

Oprostite što sam Vas izgnjavila s pitanjima, medicina nije moje područje, pa me sad muče i najbanalnija pitanja dok ne shvatim bit stvari. Uglavnom, ispitujem to sve zato jer u svojoj glavi pokušavam uspostaviti vezu između aritmije i alergije kako bih bolje shvatila šta se dešava s pacijentom. Možda se pod "unutarnjom alergijom" nisam izrazila kako treba, ne znam, no uglavnom jedan liječnik kaže da je najteži oblik alergije kad ti otpada koža dok drugi kaže da je najteži oblik onaj kad ti počinje oticat jezik i imaš plikove u nosu, ustima, grlu.... Jedna liječnica je pak izjavila da se alergija povlači jer pacijent nije više psihički rastrojen, tj. da je alergija nastala zbog njegova psihičkog stanja. A radi se o pacijentu koji je psihički sasvim u redu i ne postoji nikakva rastrojenost.
Jedan pak liječnik kaže da je moguće da je organizam toliko zatrovan da se više prištići od alergije ne povlače i da je organizam toliko pun tableta da se neće očistit ni za 6.mj. i da pacijenta više ne bi doktori smjeli uspavljivat kod kliničke smrti jer se može desit da više ne probudi. Pacijent je prije mjesec dana pio i po 15 tableta dnevno, sad puno manje, al pošto je već 44 dana u bolnici, možete izračunati koliko je to. Imao je do sada već 3 slučaja kliničke smrti kad su ga jednom oživljavali užasno velikom voltažom, a druga dva puta uspavljivali i ponovno budili. Zadnja informacija koju sam čula jest da je opet jučer navečer imao početak srčanog udara, to je spriječeno tabletama, ali da je srce već toliko oslabljeno da je pitanje koliko će izdržat dok ne ugrade defibrilator. Pacijent ima 31 godinu. Bojim se da nisu alergija i tablete još dodatno djelovale na srce i oslabile ga. Znam da je do sad uzimao injekcije solumedrol, tablete darop, xusol, dimidril, korderon.

Darko Richter, dr. med.

12.09.2007. 10:30

Zašto se fiksirati na alergije, kada je primarni problem srce. Srce i alergije nemaju veze, to vam sigurno nitko nije rekao. No, alergija ne pomaže radu srca, može ga opterećivati, ali nije primarni uzrok infaktra.

konka

12.09.2007. 15:10

zato jer je do sad sve stoji zbog alergije, a sad im je došlo glave, pa žele hitno napraviti operaciju srca pod alergijom.

Darko Richter, dr. med.

12.09.2007. 21:50

Mislim da ste nešto nabrušeni na liječnike, ali oni nisu krvi ako je netko bolestan. Nisu niti krvi ako ne mogu pomoći. I tu vi niti itko ne može ništa promijeniti. Ne možete nekoa prisiliti da leti, ako nema krila, ili da diše u vodi, ako nema škrge.

konka

14.09.2007. 14:20

Samo ste djelomično u pravu. Al isto tako, planiram jednog doktora pohvalit izravno preko Hrvatske liječničke komore. Čovjek je u pravom smislu riječi to zaslužio, a meni nije problem nešto tako napraviti. Obrušena sam samo na one doktore koji se prave pametni onda kad bi to trebali i kad ne bi trebali. Svako zanimanje je jednako vrijedno, a ne samo liječnički poziv. Isto tako, ako je netko liječnik, ne mora značiti da zna apsolutno svaku stvar rješit, al bi bilo lijepo to priznat. Kad bi svi liječnici tako pristupali, nikad nitko ne bi rekao protiv nijednog liječnika ništa. Uzaludno je netko vrhunski stručnjak, ako je u duši kreten. Pardon na izrazu, al je tako. Ako je liječnik prije svega čovjek i prema pacijentu i njemu bližnjima prilazi ljudski, tada mu se apsolutno svaka greška oprašta, pa da mu čak i pacijent umre na stolu jer se zna da je učinio sve šta je mogao. Ja sad zbog toga što pokušavam vjerovat liječnicima mogu samo molit Boga da njihova izrazito nagla jučerašnja operacija nema nikakve komplikacije. A već mi se, nažalost, čini da ima. Glupo je da danas glavni liječnik u razgovoru s pacijentom na neki način prizna da je pacijent specifičan slučaj i da ni sami oni ne znaju šta mu je, ali nažalost nitko nije prstom mrdnuo da se onda posavjetuje sa nekim drugim kolegom iz područja medicine nego se jučer radila operacija za koju oni sami nisu bili pripremljeni. Da ne pričam o tome da neki pregledi koji su trebali biti napravljeni prije operacije uopće nisu napravljeni, a neki su rađeni 5 minuta prije operacije. Da ni ne spominjem da nitko od doktora prije operacije nije razgovarao s pacijentom, a da je pristupnica za operaciju bila na neki način potpisana na prijevaru. Nikad ne krivim nikog bez razloga, al sad već ozbiljno razmišljam o tome da neke stvari zbilja počnem rješavat na drugi način.

Darko Richter, dr. med.

14.09.2007. 18:00

Onda to stvarno više nije medicina, pa bih predložio da naš razgovor zaključimo.