Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na toplotu(sunce)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Balkanac

09.07.2007. 11:20

Pozdrav iz Beograda,
Procitao sam vase komentare na ovu temu pa bih vas molio za vase strucno misljenje.
Naime,ovu alergiju imam od detinjstva,velike muke imao sam leti,probao sam svakojake preparate sto se na trzistu moze naci ali mi nista nije pomoglo,svrab i plikovi u predelu grudi,stopala,ruku,ledja su uobicajne.U pocetku sam mislio da je to od posledice direktnog sunca ali sam primetio da mi se isto pojavljuje i preko odece cim se ugreje od sunca,sto znaci da mi toplota direktno smeta.
Sam problem sam relativno sredio cestim hladnim tusiranjem i snizavanjem temperature koze,plikovi skoro momentalno nestanu a izbegavanjem sunca od 11 do 16.00 sam i fakticki resio problem.

Ono sto ja zelim od vas da saznam jeste, postoji li neki ispitan medicinski tretman,lek ili sta god sto bi mi omogucilo da mi se ova alergija odnosno reakcija umanji maksimalno posto volim more a nije bas prijatno svaki dan biti pod suncobranom.

Unapred zahvalan, Ivan

Darko Richter, dr. med.

17.07.2007. 09:35

Očito imate kroničnu urtikariju, i to fizikalnu, a od raznih fizikalnih faktora (pritisak, UV zrake, toplina, hladnoća, dodir s vodom, grebenje) vas najviše muči toplina. To se još zove i kolinergičkom urtikarijom. Naime, nije toliko bitno povećanje topline izvana, iako i ono djeluje, već povišenje unutrašnje topline - npr. kod visokih sparina kada se niti znojenjem ne rješavamo viša topline, ili, nakon obroka, kada temperatura tijela normalno lagano poraste, i još ako unutar 2 sata od obroka idete u fizičku aktivnost - to su sve provocirajući faktori. Možete si pomoći, osim na način koji ste sami otkrili, još i tako da svaki dan redovito uzimate antihistaminik (ja bih vam preporučio laratadin 5 mg, ili desloratadin 5 mg - ovo su generička imena, no vi ćete im lako identificirati zaštićena imena i kod liječnika, i kod ljekarnika ili sami na internetu). Uz to mnogima koristi i izbacivanje hrane i pića koja sadrže umjetne ili prirodne konzervanse i salicilate (Aspirin je salicilat, salicilat se kao prašak stavlja u razne tegle i konzerve, a ima ga i u limunu, kukuruzu i bananama). I načelu, radi se o tome da ne jedete nikakve tegle, konzerve, tetrapakove, vakumiranu hranu i suhomeesnate proizvode, te ne pijete nikakva umjetna flaširana pića, sirupe ili praške za sokove (Coca cola je sušti konzervans, Fanta, Cedevita, i sl.). Jedina je iznimka pasterizirano mlijeko u tetrapaku, ali i ono je zagađeno konzervansima onog časa ako piše da ima neku aromu (npr. čokoladnu, vanilija). Suhomesnata hrana je O.K. ako ste je sami radili i znate da osim soli i dima nije bila tretirana konzervansima. Kronična je urtikarija često autoimuno uvjetovana, te se u nekim laboratorijima može dokazati nazočnost autoantitijela na vlastite IgE imunoglobuline na mastocitima. Možete sami dati izvaditi krv, tj. serum, i poslati ga u RefLab, Kopenhagen (www.reflab.dk - ili .com.)

Balkanac

18.07.2007. 11:25

Hvala vam puno, ovo je prvi put da sam dobio konkretan odgovor a ne uobicajno "sklanjati se sa sunca".
Odmah cu probati sa antihistaminikom i probati da kontaktiram RefLab.
Ivan

Darko Richter, dr. med.

18.07.2007. 18:25

Mi serum šaljemo u epruveti koja se stavi u plastičnu ili drvenu dugoljastu kutijicu, kako se ne bi u slanju razbila, i to običnom poštom. Cijena pretrage jest 50 Eura, nikada nas nisu iznevjerili, i u roku od 2-3 tjedna dobijete nalaz poštom, ili, ako im izričito naznačite, na e-mail adresu. Interes podatka o autoimunosti jest dvojak: ako vam mjere koje sam predložio ne pomažu, onda se može ići n aimunomodulacijsku terapiju, a ta se sastoji ili od plazmafereze (jedna vrsta dijalize kojom se uklanjanuu autoantitijela), ili od davanja visokih doza zumanog imunoglobulina, otprilike 1 g/kg i.v kroz 8 h. Jedno i drugo obično pomaže, ali u nekih učinak nije trajan, te se nakon 4-6 tj. smetnje opet ponavljaju (manjina), dok je u većine učinak dugotrajan. Drugi interes jest u tome da se, ako imate autoimunu kroničnu urtikariju, bacite na pretraživanje najčešće pridruženih drugih autoimunih poremećaja, najčešće tireoiditisa Hashimoto. No, tu je rizik oko 5-10%, što je malo, ali ipak više desetaka puta češće no u populacije bez autoantitijela.