Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


pomoć - hiposenzibilitacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DJ420

31.08.2007. 13:05

Poštovani,
molim Vašu pomoć. Imam probleme s alergijama na pelude, prašinu, grinje već skoro 10 godina. Od pred nekoliko godina pojavila mi se i alergija na hranu.
Kad sam prvi put bila na testiranju za alergije počeli smo s primanjem hiposenzibilitacije - ali samo cca mjesec i nešto sitno. Naime, imala sam jako reakciju i na to. Tako da sam i na to alergična.
Bila sam pred 3 godine na drugom testiranju ponovno... i doktor mi je savjetovao da ponovno počnem sa hiposen...ali ja nisam htjela (jer mi je prva reakcija na to bila katastrofalna). A uz to, doktor je bio samo internist jer u tom trenutno nismo imali kvalificiranog doktora za alergije (osim za djecu do 18.godina).
Da li postoji šansa da ukoliko ponovno počnem sa hipo. da mi bude bolje i da neću ponovno reagirati negativno na tretman.
Ili da li postoji neki drugi tretman koji bi mi pomogao, jer ponekad tijekom ljeta pogotovo (zbog ambrozije) nisam u mogućnosti obavljati niti osnovne poslove (kišem, šmrcam, oči mi suze i naoteknu...).
Pila sam Letizen, Claritine... i koristila sprey za nos (trenutno imam Mar plus (to mi je doktor internist prepisao) - a sad pijem tablete Benadryl (koje nabavljam iz Amerike); jer mi tablete koje kupujem kod nas više ne koriste (ili nisu dovoljno jake ili je nešto drugo u pitanju.
Hvala puno!
Jelena

Darko Richter, dr. med.

31.08.2007. 17:25

Čujte, hiposenzibilizacije se na radi općenito, već se radi na točno određene alergene, a vi mi to ništa ne govorite precizno. Zato vam mogu samo općenito odgovoriti da se hiposenzibilzacija isplati ako se može utvrditi točni alergen od kojega vam potječu smetnje (ako je samo jedan - npr. ambroziaj, ili jedna unutar sebe unakrsna skupina, poput peludi trava) i ako na taj alergen postoji standardizirani alergenski pripravak za hiposenzibilizaciju (imunoterapiju). Za Mar sprej u alergijskom rinitisu nikada nisam čuo, a zvuči mi na one razne morske kapi, i, za alergijski rinitis, to bi bilo sasvim bezvrijedno. Uzmite, i to kako treba, intranazalni kortikosteroid (npr. Flixonase) jednom dnevno kroz više tjedana, a kao antihistaminik uzmite Aerius, 1 tbl., kroz isto to vrijeme. Odakle vam Benadryl? To može biti akrivastin (Benadryl Allergy Relief) ili cetirizin (Benadryl Once a Day). Ako je to ova potonja supstanca, onda je to Letizen. Aerius je također iz Amerike, a može se nabaviti na recept u Hrvatskoj, pa mi nije jasna ta potreba da se radi uvijek nešto obrnuto od normalnog reda stvari. Po to logici ćete, kada Amerikanci izbace na tržište još suvremeniji i bolji antihistaminik, vi ići u ameriku da nabavite baš Aerius, za kojeg sada ni ne zante.