Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na vitaminske suplemente


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tina5512

04.10.2022. 12:45

Poštovani, majka sam šestogodišnjaka koji svake jeseni kada mu počnem davati vitaminske pripravke za podizanje imuniteta ima lagani svrab lica, ceska se po nosu, oko usta i crvene mu se uške. Na kozi nista nije vidljivo. Prvo sam pomislila da je povezano sa korištenjem antibiotika iz koji sam davala vitaminske pripravke, ali ove godine ih za sada nije pio, a krenula su ceskanja po licu od kad koristimo biorelu multi kids . Inace ima lagani atopijski dermatitis koji se ocituje na ledjima. Prick i krvni testovi na hranu, unutarnje i vanjske alergene i aditive i konzervanse su negativni. I kozni brisevi su uredni. Radili smo ih prošle godine. Konkretno me zanima kako mogu provjetiti intoleranciju na vitamine u Hrvatskoj? I privatne ambulante dolaze u obzir. Koliko vidim više informacija o tome ima uglavnom na stranim portalima. Hvala i lijepi pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

05.10.2022. 10:35

Alergijske reakcije na multivitaminske preparate su već neko vrijeme dobro poznate. Ti i slični preparati "za imunitet", "rast i razvoj", i ne znam što, zapravo nisu lijekovi, a lijekovi se ionako ne smiju (u nas) javno reklamirati preko sredstava javnog priopćavanja (ono "nejavno", to su legalne stručne informacije i prezentacije stručnoj javnosti). Dakle, čim se nešto što liči na lijek javno reklamira, znate da nije lijek. A ako nije lijek, ne podliježe strogim propisima deklaracije analitičkog sastava, djelotvornosti, mogućih nuspojava, interakcija i slično. U Americi su utvrdili da više od polovice takvih dodataka prehrani ne odgovara propisanim uvjetima reklamiranja (ne smije se niti izdaleka insinuirati, odnosno pustiti ljude da povjeruju da se radi o nekakvom lijeku ili tvari sa svojstvima lijeka), i više od polovice nema deklarirane sve sastojke. Tako da vi badava testirate na ovo ili ono, kada to na što bi se možda isplatilo testirati, ne piše na deklaraciji o sastojcima. E sad se dolazi doktoru i od njega traži da zna što je sve unutra i da testira. Apsurdistan. Treba se obratiti onima koji vam to prodaju. Ti dodatci prehrani jednostavno nisu nikome od konkretne koristi, ali su smetnja, koja nekim omogućuje dobru zaradu. Opet u toj Americi, to je tržište od blizu 10 milijardi dolara godišnje, i stalno raste. Meni nije jasno da se bilo tko odlučuje da uzima te nemedicinske proizvode. Ali, hvala vam na javljanju i bjelodanoj potvrdi ovih mojih riječi. Vi ste prva mama u našoj sredini koja je to vrlo racionalno uočila, a bezbroj drugih daju te dodatke, misleći da su oni samo i isključivo dobri, i još se naljute, očito ili prikriveno, kada im se priopći da se radi o glupostima koje ne koriste, mogu štetiti, a koštaju. Nisu u pitanju samo alergijske nuspojave, nego i toksične, i tzv. interferencijske - npr. neki sastojci mogu mijenjati određene laboratorijske nalaze, ili metabolizam lijekova koje dijete uzima, a da i ne zna da te interferencije mogu postojati s prehrambenim dodatcima, tim više što se općenito drži da ti dodatci mogu biti samo i isključivo dobri. Ja već par desetljeća jedini izlaz iz ovog apsurdistana vidim u dokidanju nekolicine prava iz zdravstvenog osiguranja, pa neka ljudi sami plaćaju neke dijelove svoje zdravstvene zaštite, i neka se sami liječe, o svom trošku, jer, očito, imaju novaca, i još k tome po vlastitom mišljenju i uz pooć onih koji im prosaje koješta znaju sve o "imunitetu". Nije čudo da se kupuju ovakvi "dobri preparati", puni vitamina i minerala, koji "jačaju imunitet" itd., kad se još uvijek mnogo više troši na cigarete i na alkohol za koje vam se više nitko neće usuditi tumačiti da su zdravi.

tina5512

05.10.2022. 19:20

Hvala Vam doktore, sve mi je jasno. Sretno u daljnjem radu i lp!

Darko Richter, dr. med.

06.10.2022. 01:10

Dobro da se niste naljutili.