Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na vodu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lucijab

23.02.2021. 07:55

Poštovani,

Već par godina dobijem osip svaki put kad mi koža dođe u dodir sa vodom duže od 15 minuta (voda iz pipe, destilirana voda, more, rijeka, znoj).
Osip nestaje nakon 30 min. Gotovo sam sigurna da je akvagena urtikarija jer imam točne simptome ali nisam nikad išla na testiranje jer se jako malo zapravo zna o toj alergiji te ne postoji ljek. Zanima da li postoji mogućnost pogoršanja stanja jer moji simptomi su dosta blagi i izdrživi. Definitivno planiram otići kod dermatologa.

Darko Richter, dr. med.

23.02.2021. 21:10

Imate kroničnu urtikariju, a kako se provocira dodirom s vodom, zove se akvagena. Nema tu alergije, već dominira autoimunost. Pogledajte, kao moguću i najčešću pridruženu auotimunost, autoantitijela na štitnjaču (anti-Tg i anti-TPO). Odreživanje autoantitijela na FcReI nije rutinski moguće kod nas, a i nije tako bitno, kada je sve jasno. Pomoći mogu dvostruke doze antihistaminika, uzete najedanput dnevno, i izbjegavanja salicilata (aspirina, i drugih nesteroidnih antireumatika), i konzervansa u hrani i pićima.

Lucijab

24.02.2021. 08:05

Hvala Vam na odgovoru. Posavijetujem se sa doktorom za provjeru.
Da li mi možete više reći o autoimunoj bolesti koja izaziva tu reakciju na vodu?
Trenutno ne osjetim potrebu za terapijom jer neko vrijeme se borim s tim i izbjegavam konzervanse, tuširam se do 15 minuta i samo sa blagim i prirodnim šamponima i dovela sam reakciju do minimuma, ono što me brine je strah da će se stanje s vremenom pogoršati jer postoje slučajevi gdje ljudi ne mogu ni konzumirati vodu. Hoće li terapija možda držati stvari pod kontrolom i bez pogoršanja?

Darko Richter, dr. med.

24.02.2021. 20:10

Svaki je slučaj individualan. Uvijek imate na raspolaganju antihistaminike, možete uzeti dvostruku, a ako tolerirate i četverostruku dozu.
Kronična urtikarija u prosjeku gnjavi 7-8 godina, onda se ispuše i imate mira.