Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5361

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Kašalj koji ne prestaje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vesppuci

28.02.2021. 10:35

Poštovani,

Otac mi ima 56 godina, obično je alergičan na ambroziju i to se manifestira kao kašljanje, suzenje očiju i cure je nosa. Dakle navikli smo doma na to. No, od prošle godine, 2020. oko 9 mj pa evo do sad, početka 3 mj 2021 on neprestano kašlje i to je kratki suhi plitki kašalj koji se ponovi u danu, da ne pretjeram, barem oko 50-100 puta. Ponekad zna sjediti i kašljati po 20 minuta na dan s kratkim pauzama između kašlja. Uzima tablete za povišeni tlak i otkucaje srca od oko 80-100 otkucaja uz tlak od prosjecno 140/100
Kasalj djeluje plitko kao da ga nešto iritira u grlu ne na plućima, nema sluzi, nema krvi, ne curi mu nos ni ne suze oči. Opcenito se ne osjeca lose ili da ima problem s disanjem i umorom, no kašalj evo ne prestaje vec 6 mj i to svakodnevno. Najizrazeniji je ujutro kada kašlje jačim intenzitetom kao da se davi nečime i navečer.
Pa me zanima da li mozete navesti neke potencijalne razloge te ima li razloga za brigu posto sam citanjem na internetu pronasao da to moze biti posljedica nekih tableta za tlak, a isto tako da je to neki predznak srcanih problema.

Darko Richter, dr. med.

01.03.2021. 09:25

Tako je: treba pregledati srce, jer to može biti znak popuštanja (iako bi tada kašalj bio i noću, i otac bi naginjao sjediti u kreveetu ili se dobro podbočiti jastukom), a treba također vidjeti da nije od antihipertenziva - tzv. ACE-inhibitora (generička imena završavaju im na -pril: napr. enalapril, ramipril i sl.).