Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Kronična urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva04031998

16.02.2021. 00:40

Poštovani doktore,
Dijagnosticirana mi je kronična urtikarija. Prije otprilike 5 mjeseci, započelo je sa svrbežom dlanova, do te mjere da bi me budilo po noći. Zatim se nakon mjesec dana razvilo u otekline za koje sam mislila da je ubod insekata, pauka, pa čak možda i stjenice. Za koji tjedan dana, pojavile su se urtike po cijelom tijelu.
Nakon toga otišla sam kod svoje doktorice opće prakse, gdje mi je prepisan nixar. Kako je vrijeme dalje teklo, nakon 2 mjeseca zarazila sam se covidom, na što su se urtike pojačale i tada sam primila prvu injekciju synopena. Nakon preboljenog covida, nixar mi nije pomagao, samo me uspavljivao. Dr. Opće prakse preporučila mi je odlazak kod dermatologa. Dermatolog me na prvom pregledu pitao u čemu je problem, ispričala sam sve ovo kao što sad i vama pišem, dobila sam uputu o vađenju uk iGe, decortin(3x1dan,2x3dana,1x3dana,1/2x3 dana i 1/4x4 dana i aerius. Nalaz krvu pokazao je da je uk iGe 474.4, a urtike se nisu smanjile. Na drugoj kontroli, dermatolog mi je ponovio istu dozu decortina i umjesto aeriusa dobila sam telfast. Međutim, u tih tjedan dana, 3 puta sam završila na hitnoj, zbog oteklina po tjelu, pečenja i svraba kože i oteklina po glavi, ustima i očima, te sam na kraju dobila solu medrol 125mg i synopen 40mg. Jer sve prethodno i manje, nije vrijedilo.
E sad kad sam ovo sve poduže ispričala, željela bih čuti Vaše mišljenje. Postoji li uopće način na koji spriječiti ili barem dovesti do minimuma ovo stanje? Uzrok se ne zna, uz pojašnjenje da ne mogu na testiranje dok god ne bude ničeg po meni. Prehranu sam prilagodila maximalno što mogu. Moguće da je stres razlog, ali u zadnje vrijeme pokušavam kontrolirati i izbjegavati stresne situacije.
Poanta je ta, da me stvarno ometa ovo stanje u normalnom životu, jer svako jutro izgledam kao prebijena, a tablete me usporavaju i uspavljivaju. Hoću li cijeli život morati biti na Decortinu i antihistaminicima, ili postoji neko drugo rješenje?

Hvala Vam unaprijed na odgovoru i ispričavam se na podužoj priči.
S poštovanjem!

Darko Richter, dr. med.

16.02.2021. 23:40

Kao prvo, alergološku obradu možete učiniti, bez obzira na lijekove i na stanje, i to iz krvi, određivanjem specifinog IgE (na uobičajene alergene: grinj, pelud trava, breze, ambrozija, plijesni, dalku mačke). Zatim, treba odrediti antitireoidna protutijela: anti-Tg i anti-TPO. IgE ukazuje na alergije (ukupni vam je znatno povišen), a protutijela prema štitnjači ukazivala bi na autoimunost. U prvom slučaju pomoglo bi isključenje nečega na što ste alergičini, a u drugom bi se modificirala terapija koju sada uzimate (Decortin). Antihistaminici pomažu u oba slučaja. Da ovo sve i ne učinite, možete pokušati eliminacijom konzervansa i salicilata iz hrane: ne konzerve, ne tegle, ne flaširana pića (uključujući i flaširanu vodu), ne tetrapak (osim običnog mlijeka), ne suhomesnato iz dućana (svoje, samo soljeno, smijete), ne Vegete i ostali začini, ne čajevi i obojana pića. To zna pomoći na nespecifičan način za oko 30%. Antihistaminici bi trebali pomoći, ako se toleriraju u dvostrukim do četverostrukim dozama (npr. Aerius 2 ili čak 4 tbl.). Možete ih pokušati uzeti najedanput u danu, uvečer. Zadnja opcija bio bi Decortin ili Medrol na usta, i to ako bi se dokazala autoimunost. Ako bi doista našli antitijela protiv štitnjače, onda, taman da su hormoni štitnjače uredni, zna pomoći mala doza tiroksina.