Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije na sve


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivik

23.06.2010. 11:50

Poštovani,
Nadala sam se da će te shvatiti kako tražim preporuku za polikliniku gdje bi mogli obaviti Alergološke testove, dijagnoze točne još nema naravno... Testiranje bi radili na laktozu, bjelančevine, konzervanse ... U bolnicama samo probali, ali naručeni smo tek krajem 9. mjeseca. Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

23.06.2010. 17:40

Ne vidim što bi bilo loše da Hrvati dođu na alergološko testiranje za 2 mjeseca, dok Britance često čekaju po 2 godine.
Alergološko testiranej na laktozu ne postoji, a na konzervanse dojenčetu od 10 mj. ne treba.
Ako mislite na standardno alergološko testiranje, onda možete ići u Polikliniku Alergovita, Tomislavov trg 1, Zagreb.

ivik

24.06.2010. 00:30

Poštovani,
Hvala Vam na preporuci klinike!!
Vidimo se happy

joca25

07.07.2010. 19:41

Imam 38 godina i imam alergiju od kada znam za sebe.Prvi put sam dobila osip po kozi kada sam imala 5 godina i kada sam prosla kroz travu tj kada se kosila trava.,tada je doktor rekao da je alergija na polen i travu.Godinama je to izlazilo mi po kozi u tom periodu polana,suzne oci kijavica itd.Sa ulaskom u neko doba puberteta meni te alergijske smetnje vanjskog tipa pocinju da se manifestuju i unutra ozetano disanje kasalj itd." puta sam bila na klinici za alegrije u Beogradu i od svim alergena koje su mi tada ubrizgavali pod kozu a bilo ih je tacno 60 ja sam alergicna na 58.Tada su se doktori pitali gjde to ja mogu da zivim da nebi dolazila u kontakt sa tim alergenima.Medjutim prije desetak godina dobijem neko gljivicno oboljenje po nogama po unutrasnjim stranama koljena podlaktice,suprotno od psorijaze koja ide na vanjske strane.ispitivala sam se i rekli nema lijeka to je gljivicnop oboljenje koje moze nastati uslijed nekog stresa,ili posledica alergije.Uglavnom dijagnoza svegta toga alergije je bronhijalna astma.Koristila sam pumpice,tablete,inhalacije,napadi kaslja suvog nekad ujutru pred zoru,mada nije bilo onog osipa po kozi vise.Tablete koje sam koristila Ventolin nije mi odgovarao jer kad bi pila to imala bi ubrzan rad srca i jednostavno sam se tresla.Mjenjali su mi tablete i sad,tj neki dan su mi dali Aloprol i opet isto,tahikardija i onda ja dobijem strah od svega.Inace ovo vrijeme cvjetanja lipa mi ne odgovara nikako,ubrzano disem,uz stepanice kad krenem nemogu a da ne zadisem se,znaci bilo koji napor.Jutros mi je lice nateklo ,usna nabubrela i svrab cijelog lica i pecenje i vjerovatno pojacano mojim strahom jos vise.Ljekarka je rekla da niposto ne pijem Aloprol vec da probam i propisala mi Durofilin retard 125 mg i deksazon sam primila,obicno ga i primim kad imam smetnje ili aminofilin.Jednostavno neznam sta vise da pijem da ublazim ove simptomejer mozda to zvuci bezveze ali ja dobijem nervozu od svega toga i onda se prepadnem.Jos kad su mi rekli da kad pijem tablete koje ubrzavaju rad srca da bi trebala popiti nesto za smirenje.Jedom mi je jedan doktor rekao nervoza pogorsava alergiju jer kad vidis neke simptome ti se iznerviras a ti simptomi od nervoze budu jos veci.Neznam sta sada da radim,u gradu u kom zivim neka strucnjaka za to a kad se pojavim u bolnici oni mi kazu jaooo ti si specifican slucaj i nista samo mi daju deksazon il aminofilin.I sta sad da radim,mozete li me ikako posavjetovati.Onda ovaj Durofilin,dal da ga pocnem piti,dal ce i on da izazive ubrzan rad srca i sta znam.Zeljela bi neki savjet od vas.Unaprijed se zahvaljujem i oprostite na dugackom postu,samo sam pokusala da ukazem na svoje probleme.

Darko Richter, dr. med.

08.07.2010. 11:10

Skoro da je potpuno nevažno, u ovoj situaciji, da li ste alergični na 2 ili na 58 alergena.
Činjenica jest da ste alergični, i da imate alergijsek bolesti: astmu i urtikariju.
Trebali biste trajno uzimati lijekove protiv astme: preporučio bih inhalacijski kortikosteroid, još najbolje u kombinaciju s beta-2-agonistom dugog djelovanja , npr. Seretide 250, diskus, 2×1 duboki i snažni udah. Uz to možete uzimati inhalacije Aloprola (salbutamol, Ventolin), 2 potiska svakih 4 h.
Umjesto ovoga, možete se koristiti i Symbicort 160, Turbuhalerom, 2×2 udaha, te po potrebi dodati još po 2 udaha (tj 2×4, u danu).
Zbog česte urtikarije i oticanja lica uzmite neki antihistaminik, na trajnoj osnovi, tj. svaki dan, tijekom najmanje 2-3 mjeseca (npr. Aerius, Xyzal, Letizen itd.).

husar

12.08.2010. 22:25

Poštovani doktore!
Prije 5 godina imao sam laparaskopsku operaciju ahilove tetive. Rađena je pod lokalnom anestezijom. Već drugi dan pojavila se alergija na klavocin. Nedugo zatim od uboda pčele u nogu dobio sam alergijski napad tako da sam se skoro ugušio. Spasila me tableta Dimidrila. Ovih dana kosio sam travu u dvorištu samo u kratkim hlaćama i majici. Dobio sam strahovit osip po rukama i nogama. Pojavilo se jako crvenilo i ranice.Mazao sam sinopenom, ali je trebalo tjedan dana da se osip povuče. Zanima me da li je moguće da se uslijed operacije u tolikoj mjeri poremetio imunološki sustav i ima li načina da se on ponovno stabilizira. Napominjem da prije operacije nisam imao nikakvih problema sa alergijama, ubodima insekata i slično.
Hvala na pomoći.

Darko Richter, dr. med.

13.08.2010. 22:35

Alergija na Klavocin, ili travu, ili ubod pčele, nema veze s operacijom.
Potrebno je da se alergološki date obraditi (kožni test i/ili specifični IgE), i da vam se odredi odgovarajuća terapija.
Za preosjetljivost na osu ili pčelu preporučuje se specifična hiposenzibilizacija. Moguća je i na trave, ali treba vidjeti koje su točno, i složiti istu smjesu u injekcijama za hiposenzibilizaciju. Za Klavocin bih vam preporučio obradu, kožnim testom i određivanjem specifičnog IgE na amoksicilin, te, po potrebi, provokacijski pokus.

ivanaa90

06.09.2010. 22:01

Dobar dan. Dobila sam bubuljice u martu koje izgledaju kao kad komarac ujede, i imaju crvenu tackicu na sredini. Povremeno nestanu pa se opet pojave na istim mestima gde su bile i stare. Naravno, jako svrbe. Dobila sam sinopen kremu i inekciju ali nista ne pomaze... Sta da radim?

Darko Richter, dr. med.

06.09.2010. 23:35

Posjetite dermatologa. Nije svaka bubuljica alergija.

najbolje godine

27.09.2010. 10:40

POZZ!!!!! ja koristim tablete rinolan za alergiju a neprestano mi je začepljen nos pitanje glasi mogu li uzimati operil koji kako kažu oslobađa nosne putove hvala :p

Darko Richter, dr. med.

27.09.2010. 22:40

Zašto ne? Par dana, ne duže.

man12345

12.10.2010. 00:40

Postovani doktore Richter, Vas sam pacijent vec 6 godina.Prosao sam hiposenzibilizaciju (alergija na pelud trava i korove) i stanje mi je zadnje tri godine dobro.Od petog do sedmog mjeseca pijem AERIUS. Veceras mi se iznenada pojavio osip na kozi uz jak svrbez. cini mi se kao urtikarija o kojoj ste govorili u prilogu.mama mi je dala AERIUS.Sto dalje raditi..?!
hvala unaprijed!!!

Darko Richter, dr. med.

12.10.2010. 10:05

Ništa posebno, Aerius se može ponoviti još jednom u danu, ako je takva potreba, i sutra nastaviti Aerius jednom dnevno.

nini07

29.10.2010. 12:10

Vise od godinu dana koristim kapi za nos Olynth a ponekad i Operil,....svaki dan moram koristiti kapi da bi mogla disati..
radila sam spirometriju, snimala pluca, ct sinusa, i svi su nalazi u redu...kada sam uradila alergo test pokazalo je da sam alergicna na sve tj.cuku ,macu,polen, grinje,vunu,..itd.
ne znam vise sta da uradim ni kome da se obratim,..uvijek je isti odgovor to je alergijski....nemam drugih problema osipa i dr, samo sto moram non stop koristiti kapi da bi mogla disati...strah me i trudnoce jer znam da se kapi ne smiju koristiti?
sta da radim....

unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

30.10.2010. 22:46

Prekinite Olynth, Operil, i sve ostale kapi za nos. SVE. NULA.
Počnite sprejati intranazalne steroide, npr. flixotide, 1 uštrcaj u svaku nosnicu jedanput dnevno, kroz 4-6 tjedana, a ako treba i duže, uz kontrolu nosa od strane ORL.

nini07

31.10.2010. 15:15

malo ste me sad zbunili,..flixotide je pumpica je li tako a flixonase je sprej za nos ...jeste li mislili na flixonase ili ...mozete li mi objasniti,stvarno mi je potrebna pomoc i bit cu uporna samo da nemam vise problema i da mogu disati bez upotrebe kapi

Darko Richter, dr. med.

31.10.2010. 16:55

Da, mislio sam na Flixonase, Nasonex, i slično. (Flixotide je pumpica ili diskus za astmu.)

nini07

04.11.2010. 14:30

postovanje

samo da vam se zahvalim danas je prvi dan kako nisam ukapala ni jednom...flixonase mi je puno pomoglo ....poslije toliko vremena iskreno ne mogu da vjerujem

MNOGO VAM HVALA

Darko Richter, dr. med.

04.11.2010. 22:05

Flixonase i drugi intranazalni steroidi mogu se sprejati 6-8 tjedana, a najkasnije tada bih preporučio da ipak posjetite ORL da izvidi što taj steroid radi unutrašnjosti nosa. Katkada treba učiniti pauze.

valle1

08.11.2010. 11:00

Poštovani,
imam dijete staro 2,5 god. koje je s napunjenih godinu dana imalo tešku reakciju na kikiriki u smokiju (oticanje lica, urtikarija, svrabež po tijelu). Od tada nije dobio više nikakvo orašasto voće niti čokoladu. Ove godine, od 6.mjeseca kontinuirano mu curi nos, kiše, po noći mu je nos začepljen i jako loše spava. Bili smo na pregledu kod ORL koji mu je dijagnosticirao alergijski rinitis te zahtjevao kompletnu alergološku obradu. Obrada je napravljena prošli tjedan pick testom koja je pokazala slijedeće:
*inhalacijski alergeni: histamin 9 mm, negativna kontrola 0, derm. pteronissyniss 9 mm, derm. farinae 7mm, dlake psa, mačke 0mm, pelud trava 3 mm, artemisia 0 mm, ambrosia 9 mm, breza, lijeska, alternaria, cladosporium 0 mm.
*nutritivni alergeni: histamin 9 mm, negativna kontrola 0 mm, jaje 9 mm, mlijeko 0 mm, pšenično brašno 3 mm, soja 4 mm, kikiriki 3 mm, kukuruzno brašno 0 mm, sezam, tuna 0 mm, oslić 8 mm, pastrva 0 mm.

Terapija: kontrola okoliša (grinja) eliminacijska dijeta kikiriki, jaja, riba, uvesti Singulair 4 mg 1xdnevno, flixotide 50 ug 1xdnevno redovito, aerius pp., ventolin pp.

Da li bi mi htjeli prokomentirati nalaz? Nije mi jasan taj histamin i zašto je veća reakcija na jaje koje dijete konzumira normalno nego na kikiriki kojeg ne smije ni pomirisat? Intolerancija na histamin svašta zabranjuje između ostalog i ukiseljenu hranu koju moje dijete normalno jede i nema nikakve reakcije. Da li je moguće da mu sva ta hrana koja oslobađa histamin smeta na način da kiše, curi mu nos i slabije je prohodan ili je to isključivo od inhalacijskih alergena?
U dijagnozi je navedeno bronchitis obstr. all. asthma i.o. Da li to znači da mi dijete ima astmu? Čudi me to jer inače nije kašljao i nije imao nikakve napade i gušenja.
Ujedno je navedeno i da je nos slabije prohodan, diše na usta i govori nazalno, naglašen ekspirij, pooštreno disanje.

Inače dijete je išlo godinu dana u jaslice. Često je bio bolestan te smo ga početkom 9.mjeseca ove godine ispisali. Sada je kod kuće i uredno kontroliramo okoliš na grinje i koristi navedene lijekove. Bolje spava.

Unaprijed hvala.