Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 930 | Broj poruka: 5369

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergijska asma-terapija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aidas

08.11.2008. 04:00

Postovani Dr Richter,
Posto ste konstatovali da moje djete ima alergisku asmu, odmah sam prenjela dijagnozu i Vase savjete o upotrebi flixotida pedijatru i alergolugu u Pristini kojim im je trebalo 3 godine i na kraju da saznaju od vas od cega mi djete boluje. Sada mi dete ima blaze napade alergijske asme ( bez spazme ali sa brzim udisanjem u min do 36-39 uzdaha,) Dr. su mi rekli da na ovaj nacim reagujem sa terapijom u vremenu napada: Bez Flixotida
Prvi dan 10mg pronizona 1X1, 5 ml spalmotila 2X1, i Flonidan 5 ml 1X1
drugi dan 5 mg pronizona 1X1, 5 ml spalmotila 2X1, i Flonidan 5 ml 1X1
Treci dan 5 mg pronizona 1X1, 5 ml spalmotila 2X1 i Flonidan 5 ml 1X1
Posle treceg dana poceti opet sa flixotidom 10 dana 2X2 125 mcg i nastaviti posle 10 dana 2X1 125mcg
Molim vas puno doktore da mi date vas savjet o upotrebi ljekova u vreme napada i mcg flixotidu, Momentalno mi djete ima napade u velikoj sam panici.
Unaprjed Zahvalna


Darko Richter, dr. med.

08.11.2008. 11:15

Ja ovaj čas nema pojma niti sjećanja ni o čemu u svezi s vama i vašim djetetom.
Najvažnije, nemam pojma koliko je dijete staro i veliko.
No,okvirno vam moru reći ovo:
1. ako dijete ima napada dok je na Flixotideu, ili ga ne udiše dobro, ili ga ne udiše dovoljno. Pod prvo, treba ga udisati na pomagala ("spacer"blunk koja se zvou Babyhaler, Volumatic ili Aerochamber. To nalikuje litrenoj boci CocaCole, gdje je na dnu izrezano dno po obliku pumpice, a grlić se stavi djetetu među zube, da ztavori usne oko njega i da se onda pumpica stavi u izraz na dnu, špricne lijek iz pumpice, a dijete ga više puta snažno udiše. Ako nemate originalni "spacer", onda se isto tako dobro možete poslužiti ovom bocom CocaCole ili sličnom plastičnom bocom. Ako ima "spacer", onda treba povisiti dozu Flixotidea, obično se podvostručuje.
2. U napadu se Flixotide na prekida. No glavni je lijek Ventolin, koji se, bez obzira na dob, daje u dozi od 2 potiska iz pumpice (opet na "spacer"blunk svakih 4-6 h. Samo dojenčadi dobiva 1 umjesto 2 potiska. Flixotide se daje dalje, s time da ga je moguće povećati i do deseterostruko od osnovne doze, npr. ako uzima Flixotide 125, 2×1, onda može dobiti Flixotide 125, 4×4 potiska, i napad će sigurno brže proći. Daje se tako kroz par dana, sve dok postoji potreba za Ventolinom, a u nastavku se vrati na osnovnu dozu, ili, se stupanj višu, s obzirom da je na toj osnovnoj već došlo do pogoršanja, pa se može smatrati da niej bila dostatna (ili nije bila dobro udisana - svakako MORATE imati taj "spacer"blunk.
3. Ako već imate Pronison od 5 mg, a dijete je na dozi Flixotide 125 2×1, onda mi se doza od 5 ili 10 mg kroz 3 dana čini malom. Trebalo bi uzeti 20 mg Pronisona kroz 3 dana za neki jači efekt. Flixotide u tom slučaju ne treba povisivati već samo nastviti, i razmisliti zašto je pt njim ipak došlo do napada.
3. Ne znam što je "spalmotill".
4. Flonidan i antihistaminici nemaju što raditi u aktunom astmatskom napadu.