Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergijski kašalj?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamadraja

27.03.2012. 14:30

Poštovani, da li posoji način da se utvrdi da li je neki kašalj alergijski? Naime, moj dvanaestogodišnji sin kašlje već 3 mjeseca, pedijatar mu je davao avil a zatim i flonidan tablete koje mu nisu pomogle (pio ih je po 10 dana). Ljekar tvrdi da se radi o alergijskom kašlju i da ne treba ništa preduzimati. Nije radio nikakve pretrage. Kašalj je suh, nadražajan, nema temperature, ništa ne iskašljava, ne curi mu nos. Sin se žali da ima osjećaj da ga stalno nešto golica u grlu i tjera na kašalj. ORL doktor je rekao da je grlo uredu. Inače do sad nije bio alergičan. Po vašem mišljenju, da li bi bilo potrebno napraviti neke pretrage?

Darko Richter, dr. med.

28.03.2012. 10:15

Na privo pitanje, da li je moguće utvrditi da je kašalj alergijski, dicidirani jest odgovor: da.
U tom slučaju trebanapraviti alergološku obradu, ali i vidjeti da li je kašalj vezan za alergiju, ako se ova potvrdi. Ne mora svaka alsrgija biti i klinički manifestna, a kašalj može biti bilo od čeka; virusa, riblje koščice u ždrijelu, karcinoma, neprekidnog liječenja nosa i kašlja razinimkapljivama i vodicama, sirupima i inahalcijama, itd.

mamadraja

29.03.2012. 00:55

Hvala na odgovoru. Dijete nije unazad dvije godine pilo nikakve lijekove ni sirupe, niti je koristilo kapi. Ako se kašalj nastavi tražićemo da se urade dalje pretrage. Da li bi od pomoći bilo za početak snimiti pluća pošto u našem gradu nema institucije gdje se mogu obaviti alergo testovi?

Darko Richter, dr. med.

29.03.2012. 10:55

Pluća se mogu slikati, ali to neće doprinijeti alergološkom objašnjavanju i razjašnjavanju kašlja.
Da li zračiti dijete, pitanje je koje ovisi o tome da onaj,koji čuje kašalj zna odakle je: iz gornjih, ili donjih dijelova dišnog trakta. Ako je iz gornjih,čemu slikati pluća, možda bi bilo bolje pogledati sinuse.

Tatsha

15.06.2012. 12:30

poštovani,
nakon 2godine mira, evo mene opet. sin, 3 i po godine, krenuo je u vrtić 1.4. i od tad se izredalo nekoliko viroza i nakačio nam se kašalj, kašalj se stalno izmjenjuje, 2,3dana suh, pa iskašljavanje i tako ukrug, suhi je najčešće po noći od 22-3,4 ujutro i "specifičan je" jer dijete nakon svakih par nakašljaja kihne. po njegovom opisu, grlo ga škakljika. ne primjetimo smetnje u disanju, ni škripanje, iako je dr prije koji tjedan čula stetoskopom da pomalo "škripi". preko dana kašlje uglavnom pri naprezanju (skakanje, plač) i isto je praćen kihanjem. u nosu ima sekreta (proziran do žut), ali se ne može sve ispuhati nego mu se očito slijeva i izaziva podražaj na kašalj.
ponekad ga uhvatimo da po noći diše na usta, te pomalo hrče.
trenutno pije fenistil (3x12kapi), po potrebi i on mu uglavnom smanji 90%kašlja, ali ne uvijek. majčinski instinkt ( promatranje djeteta) kaže da bi trebalo nos riješiti, da se nećemo prije riješiti kašlja.
što vi kažete?
prije 2 godine je vađen ukupni ige, bio je oko 200, a specifični su bili negativni. pedijatrica savjetuje da čekamo jesen za prick.( iz osijeka smo)

Darko Richter, dr. med.

15.06.2012. 19:10

Ne znam što se tu treba čekati jesen, pa nije IgE voćka da joj treba jesen da padne sa stabla.
Vjerojatno dijete ima astmu, alergijsku astmu, i ja bih mu, umjesto ili barem uz Fenistil, dao Flixotide (inhalacije) ili Singulair (granule).

Tatsha

15.06.2012. 23:15

puno hvala na brzom odgovoru. ne znam koji je razlog jeseni, al nije problem pokušati ćemo to ugurati čim prije. mislim da u os imamo samo dr. ćurića, pa da je zatrpan, a i godišnji kreću
u biti kad se stvar kod nas drugačije sagleda, sin je sad bolje nego prije 2g, onda su mu sve viroze završavale bronhoopstrukcijama, pa se sve čudnovato smirilo nakon preboljene"svinjske" gripe da bi se sad preko zime nakon viroza i onda ponovno u kolektivu javio taj uporni kašalj. problema s disanjem nema, bar ne s te donje strane, više je nos problematičan (hrkanje, disanje na usta)
i da, kad vas već gnjavim- danas je dobio inhalaciju ventolinom (0,5ml u 5ml fizio) i rinolan umjesto fenistila, ventolin mu nije uopće pomogao kod kašlja. moje pitanje je- ako je astma, da li bi mu trebao ventolin smiriti kašalj?

Darko Richter, dr. med.

16.06.2012. 14:35

Ventolin, ako je uzet kako treba i u korektno dozi, smiruje astmatske tegobe, na kratko.
Ali, meni nije jasno kako vama nije jasno ovo: može netko imati astmu, ali upravo dne 30.februara kašljati od karcinoma pluća. I mislite da će mu Ventolin pomoći?
Pa vama nije jasno da dijete (najvjerojatnije) ima alergijsku astmu, ali vi točno znate da je kašalj od astme.
Sada, kad sam vas usmjerio na astmu, sada od toga bježite, izmišljate nekakvi nos. Pa može imati i alergijski rinitis. Ali, vrlo vjerojatno ima astmu. I to s njegovim kašljem ne mora imati veze baš svaki puta kada zakašlje.

Tatsha

17.06.2012. 17:35

ma ne bježim od astme, samo se čini, umorni smo više od ovih vrtićkih viroza (imam i bebu pa je to onda svaki put poduplano) i da, upravo je jedna ovih dana došla, kašalj i curenje nosa, standard

Darko Richter, dr. med.

17.06.2012. 23:40

Za Hrvatsku iHrvate izgleda da je postalo vrlo karakteristično da pitaju jedno, a misle na drugo.
Ako su u pitanju vrtićke viroze, zašto ne pitate o virozama, na forumu pedijatrije, već svrdlate po alergijama, i onda kada vam se kaže što je (astma), onda svrdlate rupu pored (nos).
Ali, kakvo pitanje takav odgovor, Ako je odgovor glup, ili netočan, onda je i pitanje skoro sigurno takvo, ako ne i gore.
I to je jedna zabluda iz komunizma, koja izgleda neiskorjenjivom: to, da nijedno pitanje nije glupo, da samo treba pitati, i, rješenje će se stvoriti.
Već sam jednom ispričao ovu sličicu: šeta stranac po Champs Elysees, i presretne drugog prolaznika pa upita: Gdje je ovdje Big Ben? A ovaj ga uputi otprilike nekim smjerom koji pokaže rukom. Jer, niti je razumio jezik na kojem je postavljeno pitanje, niti zna što je Big Ben, ali, uvjeran je da on sve zna, i daje suverene odgovore, a pouzdaje se da onaj koji pita, zna što pita.
I tako pacijenti nemajući pojma ni o čemu, pitaju doktore, i salbažnjavaju se kada im poneki kaže da nema pojma. Većina pomisli da zna, kada ga pacijent nešto pita. Pa onda, kakvo pitanje, takav odgovor.
Nikada nije svejedno tko je pacijent, a tko liječnik. No, sumnjam da danas taj postulat razumije ijedan pacijent, a od liječnika, usuđujem se pogađati, samo vrlo mali, majušni, broj.

gordana123

10.08.2012. 00:25

Postovani,
prije mjesec dana pocela sam da kasljem, najpre je to bio suvi kasalj samo uvece, preko dana ne i to je trajalo nekih 15 ak dana, otisla sam na more i kaslaj se pogorsao, kasljala sam po cio dan. Ujutro je to bio vlazan kasalj sa iskasljavanjem, a uvece opet suvi. Pre par godina sam imala alergiju i isti takav kasalj pa sam na svoju ruku kupila flonidan ali nije mi pomogao. Otisla sam kod ljekara, rekla je da su pluca cista, grlo bez upale. Uradila sam nalay krvi da provjeri sedimentaciju i bila je ok. Dobila sam sirup prospan ali ja i dalje kasljem. Voljela bih da mi pomognete svojim savjetom i misljenje?! Dobila sam slobodan termin kod ljekara opet za 20 dana i zaista mi je dug period cekanja, a ja kasljem i kasljem.... happy

Darko Richter, dr. med.

10.08.2012. 13:45

Iz vaše priče nisam u stanju zaključiti baš ništa.
Jer, ponavljati da kašljete, a bez da pokušate opisati taj kašalj, meni ne pomaže.
Zapravo, ja mislim da bi odrasli ljudi trebali točno znati kakav imaju kašalj, jer imaju mnogo godina i decenija iskustva.
Ovo mi izgleda kao da neka mama opisuje kašljanje svojeg djeteta, kao da ga sama ne osjeća.
No, da skratim, i s tavkim opisom, neće škoditi da uzmete jednu solidnu kuru antibiotika, npr. Klavocin ili nešto slično, ili Sumamed.

gordana123

10.08.2012. 16:50

Postovani,
meni se iz vaseg odgovora cini da sam se ja obratila nekom humoristi ili satiricaru, a ne ljekaru pa mi je zbog toga i zao sto sam gubila vrijeme na ovom forumu!!!
Ako kazem da je kasalj uvece suh, a ujutro sa iskasljavanjem, ne znam sta u tom opisu nije dovoljno? Trebao vam je i tonalitet mog kaslja?? Takodje napisala sam da nalazi krvi ne upucuju na upalu.... Nalazim da vam nedostaje postovanja i kulture u obracanju!!!!

Darko Richter, dr. med.

11.08.2012. 01:05

Niste vi tip za internet, jer ste fokusirani na svoj subjektivni doživljaj, a ne dokumentarni prikaz, koji jedini može pomoći.
To da je nešto navečer suho, ujutro vlažno ili produktivno, ne znači apsolutno ništa i toga nema u kliničkoj slici ničega.
Činjenica da ne kašljete noću ukazuje da ili nije ništa, ili je nešto prilično neznatno.
A uplesti u to alergiju kao nešto minorno, malo se pojavilo, pa prošlo, toga isto nema. Ili imate alergiju, ili nemate, i, ili imate smetnje od te alergije, ili ne. To je jednom alergičan, to mu se vidi do obdukcije.
Tako da vi ne snimate što se s vama događa, i treba vam pregled licem u lice, da onaj, koji vas neko vrijem sluša, može to prpvjeriti pregledom. Ja vam preko interneta ne mogu pomoći drugačije od onoga što sam vam prije savjetovao.

teateatea13

11.09.2012. 20:25

Pozdrav,


moja cimerica ima jako neugodan kasalj da Vam docaram nesto kao starija osoba koja pusi 100godina.

Obavila je alergotest i doktor joj je rekao da je alergicna na dlaku i grinje, mi medutim imamo zeca(patuljastog) kao kucnog ljubimca, a ja zelikm pitati da li ta zivotinja moze biti u istom stanu gdje i ona samo bi ga drzala u svojoj sobi ne bi izlazio,a ona u tu sobu ne bi ulazila.???
I jos jedno pitanje, da li je moguce da nije do te mjere da se ja moram rijesiti zeca on kriv,jer nje nije bilo u stanu tjedan i pol, nije bas nesto bolje i dalje kaslje a nije bila u blizini zeca??

Darko Richter, dr. med.

12.09.2012. 00:10

Ja bi preporučio da se obavi pošteno alergološko testiranje, a prije svega, pošteni pregled i postavi onda dijagnoza.
Ako joj je nađen aalergija nadlaku, onda je alergična na dlaku, no pitanje jest da li ta dlaka uključuje i zečju dlaku.
Trebalo bi učiniti pojedinačno testiranje na zečju dalku. To se može.
Alergičan je i na grinju, a tog auvijekima u sobi, sa i bez zeca.
Međtuim, treba imati dijagnozu. Naime, biti alergičan na nešto nij enikakva dijagnoza. Za ilustraciju, dijagoze bi mogle biti: astma, alergijski rinitis, urtikarija, karcinom pluća, sarkoidoza, strano tijelo pluća, itd. Neke imaju, a neke nemaju veze s alergijama. Tako da sam nalaz neke alergije nije dijagnoza, ali može objasniti poneku dijagnozu.

Andreag

19.10.2020. 19:45

Postovani doktore, sin 6.5 godina suho kaslje vec 10 dana, prije toga je tjedan dana prociscavao grlo. Sad po cijele dane prociscava grlo. Preko dana manje kaslje nego predvecer, dok spava ne kaslje. Malo smrcka, al nos je prohodan. Doslovno nista ne iskasljava. Doktorica je rekla da su mu angine malo povecane od viroze i da mu ih treba ''obloziti'' s medom, limunom i đumbirom, propolisom itd. pa ce kasalj prestat. Pustila sam joj snimku tog kaslja, rekla je da je to kasalj bas od iritacije grla odnosno angina. Mi smo s tim sto je rekla probali ali ne pomaze nista evo vec 3 dana. Inace mu ne zalijevamo sluznice nikakvim vodicama, niti icim drugim. Moze li ovo biti kakva alergija, i sto bi pomoglo u tom slucaju? Prosle godine je isto kasljao u ovom periodu, i u 8-9 mjesecu. Pohada kolektiv. Bili smo na svim pretragama u 12 mjesecu, orl, pulmolog, itd. Nalaz je sljedeći: kasalj sa blazom senzibilizacijom, blaga alergija na grinje(klasa II), ukupni IgE 86,9 IU/ml. Hvala unaprijed na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

19.10.2020. 22:20

Nije baš tipično za alergiju. No, alergija se može potvrditi jedino alergološkm testiranjem. Ja bih ovu epizodu "prenebregnuo", tj. prešao bih preko toga, ne gih ga liječio i ne bih nikoga ništa pitao, a najmanje bi pitao dijete je li mušto. Bit će najbliće vaša doktorica, da je to hipertrofičnih tonzila i neke nedavne prehlade. Korona nije.

Andreag

28.10.2020. 09:30

Postovani doktore, hvala na odgovoru. Poslusali smo Vas savjet i tako se ponasali, međutim to se nastavilo, prociscava grlo stalno, kaze da ga nesto skaklja u grlu, nekim danima suho kaslje, nekad ne. Kaslje kada se uzbudi ili kad je aktivan vanka. Taj kasalj ne zvuci kao astmatski, ono da hvata zrak ili da se cuje nekakva sipnja prilikom udisanja ili izdisanja. Jednostavno se zakasljava, to je suhi kasalj, grubo zvuci. Imate li kakvu ideju sto bi moglo biti ili da jednostavno pustimo to jos neko vrijeme?
Hvala jos jednom!

Darko Richter, dr. med.

31.10.2020. 22:35

Ako kašalj gubo zvuči, to onda liči na laringealni kašalj. Možda da se obratite na ORL.