Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


KAŠALJ


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

JELENA T

12.03.2010. 21:50

Čitala sam vaše poruke, ali nisam našla odgovor za moj problem. Imam sina od 4 godine, koji svako toliko kašlje. Kada odemo kod doktora, ne dobijemo lijekove jer su uvijek u redu i grlo, uho i pluća. Napravili smo alergo test, pokazao je da na ništa nije alergičan. U međuvremenu smo ga ispisali iz vrtića i bio je doma skoro godinu dana, nije bilo kašljanja. Sada je u rujnu opet krenuo i nakon 7 dana kašalj. Ali tada je bila i upala uha pa je popio Zinat. Nakon 2 tjedna opet kašalj ali bez temperature i opet sve u redu;pluća, grlo i uho. Napravili smo krvnu pretragu i rist rast nije alergičan ni na grinje, ni mlijeko ni jaja a IgE je 320. Kada jače trči počne jače i kašljati a po noći nikada ne kašlje. Spava normalno cijelu noć. Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

12.03.2010. 23:00

Sve što ste napisali spada u šire granice normale, osim povišenog ukupnog IgE, koji moćže ukazivati na sklonosti alergiji, koja, ali nije dokazana.
Bez pregleda ne mogu vam niša posebno reći.
Sve najviše liči na najbanalnije vrtiće infekcije.
Mene uvijek iznova začuđuje neki svjesni ili polusvjesni stav roditelja, da bi djetetu, u vrtiću, trebalo biti bolje no doma. Pa se čude kada to nije tako.

JELENA T

13.03.2010. 22:05

Taj dan kada smo vadili krv za nalaze rist rast dobili smo i nalaze dks - mikroskop.
Nesegmentirani granulociti 18 rel %, reaktivni limfociti 3 rel %, nesegmentirani granuliciti 1,27 x10 9/L i reaktivni limfociti 0,2 x10 9/L. C-reaktivni protein 9,2 mg/L.
Na nalazima je pisalo i napomena skretanje u lijevo.
Ujutro je vadio krv a već oko podne je dobio vispku temperaturu, 39 C , koja je trajala samo taj dan. Da li slučajno ima veze taj IgE koji je bio 320, što je on dobio temperaturu i što smu ovi segmenti povišeni ili IgE nema veze sa ovim?

Darko Richter, dr. med.

14.03.2010. 04:25

Visoki IgE nema veze s temperaturom, a ali skretanje u lijevo (povišeni nesegmentirani granulociti) ukazuju na bakterijsku infekciju.

JELENA T

14.03.2010. 14:15

Koja je razlika između bakterijske i virusne infekcije? Kako se koja liječi?

Darko Richter, dr. med.

14.03.2010. 17:45

Abkterijske infekcije uzrokuju bakterije, a virusne, virusi. Bakterijske se infekcije etiološki liječe antibioticima, a virusne antiviroticima - ako ih ima (imamo antivirotike samo za ograničeni broj virusnih infekcija: vodene kozic -herpes-zoster, gripu i SIDU). Uz etiološko liječenje, treba primijeniti i liječenje poremećaja do kojih je infekcija dovela, npr. dehidracije, temperature, itd. to je potpuno isto bez obzira na uzrok poremećaja.

JELENA T

22.05.2010. 13:20

Jučer smo opet napravili alergotest. Nalazi su: Histamin - u4-, pelud trave -u4-, artemisia vulgaris -u2-, bor -u3-, maslina -u2- , mimoza -u2-, crkvina -u2-.
Molima vas, da mi odgovorite šta to znači u4 , u3 i u2, da li je to jako povišeno i šta znači histamin? Hvala

Darko Richter, dr. med.

22.05.2010. 23:25

Nalaz govori da je alergičan na pelud trava. Ostalo vam neću reći, jer je i ovo sasvim dovoljno.

TeaM

17.09.2020. 23:40

Postovani dr Richter. Imajuci povjerenja u Vas iz komunikacije na temu alergije na pkm kod djeteta, sada ponovo trazim Vas savjet. Djevojcici je sada 18 mjeseci, alergiju na pkm nema (radjeni Ig testovi, uredno konzumira pkm bez problema). Ide u vrtic od svog 11 mjeseca, zdravo dijete, ako se izuzme par puta bolovanje resp viroza i jedne gnojne angine grla, sto je valjda sve u okviru odrsatanja u kolektivu. Ono sto me muci keste kasalj koji se pojavio unazad nekoliko sedmica. Kaslje gotovo po pravilu kada zaspe, danju ili nocu, kada utvrdi san, pa nekih 15-30 minuta. Kasalj je vise suh, tek u nekom trenutku kao da ima sekreta. Svejedno je da li lezi na ravnom ilo dignhtom uzglavlju. Dalje, tokom noci ne kasalje, ili izuzetno rijetko. Kaslje ujutro kada se probudi,zakaslje se par puta kao da pokrene neku sluz i stane...Tokom dana ne kaslje. Nedavno radjena kks koja je uredna, crp uredan, dr koja je vodi kaze pluca i grlo mirni...Dajem OTc sirup za umireje kaslja, samo ponelad jer iskreno ne vidim neku korist. Odakle da krenem?? Pulmolog, alergije??? Kakva je vasa preporuka? Hvala unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

28.09.2020. 19:55

Nisam neko vrijeme navraćao na forum, no opet sam tu.
Preporučio bih vam da prekinete svu terapiju, kapanje, inhaliranje i sirupe. Opisani kašalj najčešće je povezan s time. Treba se strpiti neko vrije,e čak više tjedana da se učinici nepotrebne terapije izbrišu.