Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


ALERGIJSKI KONJUKTIVITIS


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

IVANA

21.06.2006. 12:50

Imam djevojčicu od 6g. već 2g ima alergijski konjuktivitis.Radili smo na Torlaku test sve je bilo negativno polen trave,polen drveća,polen korova.Radili smo i kožni test ni on nije ništa pokazao.Djevojčica ima velik problem ,jer ima jako izražen svrab,,jako izraženo crvenilo,,jak otok oko očiju.Alergija počinje početkom marta a traje do kraja oktobra.Posjetili smo dosta očnih lekara,alergologa-svi su rekli alergija na nešto,na šta nezna se.Iz njenih ociju,pogotovo u maju i junu ide sekret sličan suzama ali dosta gušći.Tokom dana iz očiju joj vadim nekakve niti kojesu onako sluzavo duge-baš liče na tanki konac.Dijete mi stalno govori da nešto ima u oku,da joj ja to vadim.Svrab je najviše izražen negdje gdje se oko spaja sa nosom,tu bi se mogla češat neprkidno.Od terapije jedino pomažu kortikosteridi,sada trenutno sipamo alomide kapi i ispiremo oko vještačkim suzama.Oralno uzima sirup presing,prije presinga koristila je zyrtec.Dajem joj i kalcij u kombinacij sa vitaminom C,nosi zaštitne naočale.Dosta kapi i sirupa smo probali ali ništa ne pomaže.Živimo u gradu nemamo puno zelenila u dvorištu i nemamo kućnog ljubimca.Kada je dijete u kući simptoma nema,ali kada izađe napolje tada nastaju problemi.Poneked joj oči toliko suze da jednostavno ne može da gleda. Tokom čitavog perioda od marta do oktobra simptoni su prisutni,samo u jačem ili slabijem obliku tj ciklično se ponavlja.Napominjem da sam u trudnoći imala clamidiju i dalije moguće da se ona prenijele na dijete.Napominjem da je beba rođena carskim rezom.Dali je moguće da se iza toga krije neka druga infekcija ili je u pitanju alergija. Molim vaš odgovor.Zahvalna majka.

Doc. dr. sc. Tomislav Baudoin, dr. med.

14.02.2007. 22:10

Predlažem da probate s Cromolin kapima. Ima ih nabaviti u Madžarskoj. Kapaju se 3-4 x dnevno po jedna kap u svako oko. To je najdjelotvorniji lijek za alergijski konjunktivitis i kapa se tijekom peludne sezone. Povrh toga mogli bi početi i s preventivnom terapijom Aerius sirupom jedan puta dnevno i to već od sada budući da simptomi počinju u 3. mjesecu.