Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergijska reakcija...? ili ...? (pritisak u prsima, grebanje u grlu, svrbez ociju)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

cosmicmama158

12.01.2007. 22:48

Postovanje,

Isprike unaprijed sto je ovaj post nesto duzi, ali zeljela sam pojasniti sto mi se dogadja(lo).

Bojim se da me moj lijecnik nece shvatiti ozbiljno, a i da dodjem na red moram cekati 3-4 sata pa cak razmisljam da odem izravno nekom specijalistu, samo ne znam sto biste preporucilil.

Nisam medicinarka, ali cini mi se da je ovdje rijec o nekakvoj alergiji.
Naime, prije par tjedana dobila sam divan poklon (vrlo lijepi otirac za cipele), te sam ga imala po rukama i nosila. Otirac je materijala kao klasicni otiraci samo s oslikanim detaljima (stari, kao metla materijal), i s njega se trusilo tih "reskica" po uredu i mojoj odjeci, sto nisam odmah ni primjetila.

Nakon cca 2 sata, odjednom, pocela je svbrez ociju, vrlo jaka, zatim teskoce u gutanju (strasno grebanje u grlu, osjecaj da imam dlake u grlu, strasno nesto), i tako danima, s tim da je taj prvi dan bio najgori. Svrbile su me i podlaktice i sake (u kojima sam to i drzala). Prala sam lice i ruke, bez uspjeha.
Strasno!!

U jednom trenutku nisam mogla ni disati (gusenje), i jako sam se prepala.
Odmah sam popila Flonidan i tako ujutro.

Nekako sam izdrzala i zaspala. Tesko sam i disala.
Nazvala sam call centar jedne privatne lijecnicke sluzbe, i receno mi je da ako su simptomi blazi no dan prije, da se ne uznemiravam, ali ako uocim pogorsanje ili napad, da odem na hitnu. Simptomi su svakim danom bilo manje i manje, ali je trajalo bar 7 dana. Bilo je jako neugodno i neki su primjetili da tesko disem. Ali mene je najvise smetao taj odvratan osjecaj u grlu, kao da nesto ne mogu progutati.

Uklonila sam otirac (zamolivsi kolegicu da to ucini), pocistila ured koliko je bilo moguce (zamolila cistacicu), rucno uklonila sve vidljive partikule tog otiraca, jer ZNALA sam da je on uzrok takve reakcije.

Raniji slicni dogadjaji:
Jednom prije, kad sam obukla jednu vestu, novu, neopranu, dogodila mi se slicna reakcija (crvenilo na tijelu, svrbez, najvise oko ociju, teskoce disanja), ali cim sam to eliminirala, drugi dan je vec nestalo pa se nisam zamarala.

Ne posudjujem knjige iz knjiznice, jer su me znale svrbiti oci i ruke (navodno od grinja).

Ponekad, ustajala prasina (recimo u fitness centru, ako nije dovoljno ciscen), zna mi uzrokovati pecenje malo po ocima.

Znala sam podragati nekog psa ili macku i da me ruka zasvrbi, ali ne dogadja se stalno s kucnim ljubimcima.

No to sve bude prisutno kratko,

Bila sam 10ak dana sada van ureda (godisnji odmor). Prosli tjedan bila sam u shoppingu i probavala na sebe robu po ducanima. Naime, uoci toga, opet je pocelo to "skakljanje" u grlu, ali blago (dakle, puno manje nego ovo s tim otiracem), i blago pecenje ociju, iako je bil prisutno nije bilo strasno. Znala sam da je opet nesto s robom odnosno necime sto me iritira, dok roba nije oprana.

NIsam u mogucnosti intervenirati da se ured sasvim u cijelosti ocisti potpuno (ne mogu utjecati na to).

Znam sto je onda bio alergen (taj otirac), ali me buni sto je sada, da li tako male partikule koje su eventualno prisutne mogu utjecati da se alegrija vrati ili sam mozda alergicna i na jos nesto.

Inace imam povremenih zdr. problema, npr. recidivne nespecificne upale mjehura, i sl. ali nista do sada

Medjutim, od ponedjeljka sam u uredu, i opet mi je pocelo to jace smetanje, da ponovim simptome:
- OCI: pecenje, na momente svrbez, suzenje, ponekad suhoca ociju
- GRLO: strasan osjecaj grebanja, kao da imam dlake u grlu koje ne mogu iskasljati, suhoca grla, vrlo neugodno
- DISANJE: otezano disanje, to pritisak u prsima (rekla bih bronhijima), osjecaj nelagode, na momente nemam zraka, ali recimo 2-3x dnevno, nakratko.

Trenutno sam jos i prehladjena (upala sinusa i grla, koja je vec dijelom prosla, a bas mislim da sam imala i pravu hunjavicu), no ovo sto osjecam nikad nisam imala rijekom prehlade.

To sad traje 4. dan, i nije ugodno. Osmi jedne tablete Flonidana, nista nisam uzimala.
Svi prijedlozi i komentari su dobro dosli. Ako je moguce, preporucite mi i neke ordinacije kojima bih se mogla obratiti u ZG.

Ujutro mi je bilo bolje (bila sam van ureda cijelu noc), sad je popodne i opet mi je pojacano, vrlo jedan neugodan osjecaj.

Inace odnedavno uzimam klamatsku algu, to je jedino cega se mogu sjetiti da sam promjenila u zadnjih mjesec dana, no i priej reakcije s otiracem uzimala sam ih preko tjedan dana, inace redovito uzimam brusnicu kapsule vec dugo, ponekad neke tablete protiv menstrualnih bolova... no nista sto bih dovela u direktnu vezu s alergijom, a sama sam to definirala kao alergiju, mozeda se tu radi i o necem drugome?
Ocajna sam vec, ovo mi ometa zivot, ...

Sto da radim? O cemu bi se moglo tu raditi?

PUNO HVALA.

Lijepi pozdrav.

Doc. dr. sc. Tomislav Baudoin, dr. med.

14.02.2007. 22:15

Stvar je potpuno jasna. Alergijska reakcija vezana uz preosjetljivost na grinje. Trebalo bi učiniti alergološku obradu da se točno vidi koliko i na što sve postoje alergije. Prva terapijska mjera je izbjegavanje alergena i tome ste već i pribjegli. Treba li davati i lijekove? Pa ako simptomu budu perzistirali duže vrijeme, treba.