Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergiju na kucnu prasinu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

beti

22.11.2005. 15:06

Imam alergiju na kucnu prasinu, simptomi su mi zapusheni nos,boli me grlo samo uvece kad dogem kuci, imam osecaj stranog tela u grlu (kao sto ste napisali) tece mi beli sluz kroz zadnji dio nosa i i izlazi mi neprijatni miris iz usta cim legnem i opustim se. zanima me dali je neprijatni miris propratni dio alergije.
hvala,

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

27.11.2005. 23:28

Kod Vas bi se moglo raditi o dvije povezane bolesti. Jedno je alergijski rinitis uzrokovan preosjetljivošću na kućnu prašinu i grinje. Dominantni simptom te bolesti je začepljenost nosa, a dijelom i sljevanje sekreta iz nosa niz ždrijelo. Terapija za ovu bolest je antihistaminik peroralno ako su simptomi blagi do umjereni, a ako su teški, što izgleda da je kod Vas, trebalo bi sprejati u nos intranazalni kortikosteroid. Primjerice Flixonase sprej 1x2 u svaku nosnicu i uz to nekoliko puta dnevno ukapavati u nos kapi fiziološke otopine. Naravno da prije toga trebate prilagoditi uvjete stanovanja Vašoj bolesti - izbaciti tekstilne predmete iz stana (tepihe, zavjese, i sl.), imati antialergijsku posteljinu, redovito čistiti stan od prašine.
Bolovi u grlu, osjećaj knedla u grlu, zadah iz ustiju i postnazalni sekret bi mogli biti dio bolesti koja je nerijetko povezana s alergijskim rinitisom, a zove se laringofaringealni refluks (LPR). Naime kod te bolesti postoji slabost gornjeg sfinktera u jednjaku i zbog toga želučana kiselina 'bježi' u ždrijelo, grkljan, pa čak se širi i do nosa i paranazalnih šupljina. Ta kiselina 'nagriza' tu sluznicu i stvara simptome koje vi opisujete, te pogoršava simptome alergijskog rinosinuitisa. LPR se egzaktno potvrđuje jednom pretragom koja se zove 24-satna pHmetrija. No može se postaviti i na osnovu anamnestičkih podataka i ORL pregledom zbog tipičnih promjena na sluznici ždrijela i grkljana.
BOlest se liječi dijetetskim mjerama (nezačinjena hrana, negazirana pića, ne jesti nakon 18.00 h, spavanje na povišenom), antacidima i antagonistima H2 receptora (Gastal ili Peptoran), te lijek izbora su inhibitorima protonske pumpe (IPP) popuit Ulzola, Ortanola, Lanzula ili Controloca.

beti

29.11.2005. 09:44

Hvala na odgovoru, zanima me dali se zbog zelucane kiseline moze javiti cancer jednjaka.

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

04.12.2005. 23:25

Sluznica jednjaka je dosta otporna na želučanu kiselinu. S jedne strane je tako građena da joj 'normalne' količine želučane kiseline ne smetaju, a s druge strane jednjak ima svoju peristaltiku, pa i to pomaže u 'podnošenju' želučane kiseline koja se i u fiziološkim uvjetima vraća u jednjak. MOguće je da kod pretjeranog povrata želučane kiseline u jednjak, ona može biti jedan od čimbenika u nastanku raka jednjaka. Mada taj gastroezofagealni refluks je uzrok gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koju primarno karakteriziraju upalne promjene sluznice jednjaka - ezofagitis. Sluznica ždrijela, a pogotovo grkljana je izrazito osjetljiva na želučanu kiselinu. Primjerice sluznica grkljana je 100 puta osjetljivija od sluznice jednjaka. Postoje neka istraživanja čiji rezltati pokazuju da se o želučanoj kiselini koja se kod refluksa nalazi i u ždrijelu i grkljanu, treba razmišljati kao o važnom kofaktoru u nastanku raka grla.

Mare1984

06.11.2019. 01:16

Poštovani,kako bih mogla stupiti s Vama u kontakt,zeljela bih drugo misljenje vezano uz djetetove nalaze.Srdacan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

06.11.2019. 19:00

bibice@live.com

Mare1984

06.11.2019. 19:00

Poštovani,ispričavam se,objavila sam post pod krivu temu..