Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Testiranje na Opće anestetike


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zahira

13.11.2019. 15:05

Poštovani,
indicirano mi je testiranje na Opće anestetike, te preporučen prijem u bolnicu. Razlog: 2012. u općoj anesteziji uklonjen mi je manji tumor na maksili, pri buđenju iz narkoze razvila sam jaki bronhospazam. Rečeno mi je tada samo ovlaš da je to zbog toga što sam pušač. 2017. slučajno pronađene su mi dvije manje aneurizme na mozgu, 3,5mm i 1,5mm- ACI C7. Pod kontrolom sam neurologa, za sada je veći rizik od zahvata nego od rupture. Upravo zbog te dijagnoze ili bilo kakve potrebne za hitnom općom anestezijom, a zbog prethodnog bronhospazma potrebno mi je testiranje. Nedavno sam primila lokalne anestetike kod zubara, kirurga bez ikakve reakcije. Da li je zaista moguće da nisam alergična, a da je zbog pušenja nastao bronhospazam 2012.? Koliko je rizično bolničko testiranje koje mi je predloženo i kakav je postupak?
Puno hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

17.11.2019. 11:10

Sam bronhospazam ne upućuje na alergiju na anestetik - pretpostavljam na inhalacijski anetetik. Više je to u vezi s pušenjem, i s prekidom inhalacijskog anestetika na kraju operacije, jer ti anestetici inače šire bronhe, i, kada s ustegnu, može nastati obrnuta reakcije - suženje bronha, osobito ako ste astmatičar ili pušač.
Da biste se testirali na anestetike, morate točno znati o kojem se anestetiku radi, jer se tesitrati ne može na sve i svašta, već samo na točno određeni lijek. Radi se kožno testiranje, i, ako j eono negativno, trebalo bi učiniti i provokacijski pokus. Iskreno, ne znam kako se to izvodi s inhalacijskim anestetikom. Pretpostavljam da se zadovoljavaju s negativnim kožnim testom.