Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


ANAFILAKTIČKI ŠOK KOD UBODA INSEKTA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sborlin1

04.08.2010. 15:10

Prije 10 dana me u tijeku vožnje biciklom nešto ubolo ispod brade.To nešto mi se zabilo u vrat, odmah ispod brade ,instinktivno sam "to" primila rukom i bacila (čak sam pomislila da mi je s asfalta frcnuo kamen). Sve se odigralo brzo i koliko se sjećam bilo je crno, manje od nokta palca i na mjestu uboda mi nije ostao nikakav žalac.U trenutku kad sam "iščupala" tog insekta iz brade osjetila sam oštru bol i čitavim tijelom mi je prošla jeza. U 15-20 min su se javili svi simptomi alergije (urtikarija po čitavom tijelu, svrbež po tijelu,oticanje lijevog uha i smanjen sluh na njega,naticanje kapaka i usnica,mučnina i dr.), a po dolasku liječnika sam doživjela i anafilaktički šok-(tlak 80/60, pad u nesvjest), te sam prema pričanju liječnika jedva preživjela. Iz trećeg pokušaja mi je tek uspješno dana infuzija i u nju adrenalin, a prije toga injekcija Synopena i još nečeg (ne sjećam se) u debelo meso.
Što sada? U životu me nekoliko puta ubola pčela, a zasigurno i osa,nisam do sada na ništa bila alergična -imam 39 god. Boravim često u prirodi (vožnja biciklom,planinarenje i rafting) i to na mjestima gdje baš nije dostupan liječnik kao što je i bio slučaj u ovom događaju koji sam opisala, tako da sam poprilično zabrinuta. Imam dvoje djece (18 i 14 god.) , pa me zanima da li bi i oni mogli imati predispozicije za alergiju na ubod.Da li je uopće bitno što me ubolo ( mislim da nije riječ ni o pčeli, ni o osi) već je ista reakcija što god da me ubode? Čitala sam nešto o injekcijama adrenalina (Anahelp, Fastjekt, EpiPen,Ana-kit i sl.) koje bih trebala nositi uza se??? Gdje se mogu nabaviti, idu li na recept i koliko koštaju??? Da li je primjena tih sredstava dostatna zaštita i koliko uopće vremena imam da stignem do liječnika?Ovaj događaj koji sam opisala je trajao oko 1 sat od uboda ,pojave simptoma alergije, anafilaktičkog šoka i stabilizacije općeg stanja (tlak 120/80). Molim savjet i mišljenje kako se ponašati i što poduzeti obzirom na ovo iskustvo.
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

04.08.2010. 22:30

Najprije treba obaviti alergološko testiranje (prick, krv) na pčelu, osu, stršljena, komarca. Ne bi bilo loše učiniti istovremeno i par testova na druge alergene, koji su "standardni" (grinje, peludi trava). Ako je netko atopičar, tj. sklon alergijama, a to bi se vidjelo iz vaše alergološke obrade, i njegova djeca imaju znatno veći rizik alergija, no nije rečeno da to moraju biti alergije na ubod kukca.
Itekako je bitno što vas je ubolo. Ako se pokaže alergija na nekog (neke) opnokrilce, osnovna je terapija hiposenzibilizacija, točno na te otrove.
Autoinjektor adrenalina već sada za vas ima smisla, nabavlja se iz uvoza, preko bilo koje ljekarne, osobito su efikasne privatne, na privatni recept. Primjena bi trebala uslijediti kod senzacija koje ste osjetili kod ovog uboda, a prije no što padnete u šok. Autoinjektor adrenalina samo kupuje vrijeme, da dođete do ambulante, bolnice. Šok ne bi trebalo liječiti ambulantno, niti samo1 h, već bi trebalo ostati na promatranju barem 24 h u bolnici s jedinocom intenzivne njege, budući da je poznato da nakon ovakvih uboda u 20% slučajeva dolazi, unutar 24 h, do recidiva šoka nakon inicijalnog liječenja i oporavka

Dado1987

07.08.2019. 22:00

Pozdrav , moje je ime damir i imam 32 godine ...nezz dali je jos uvjek aktivan ovaj forum al evo napisem jer imam ogroman problem .
Naime bio sam pcelar ono sa ocem vise i imao sam ubode pcela .sve do trenutka jednog gdje sam postao alergican i kasnije ce se utvrditi aniflakticki sok ... to vec imam nekih 7 do 10 god .. kroz tih 7 do 10 god 3 do 4 puta su me jedva spasavali , hvala bogu kazem uvjek se potrefim blizu ambulante al takodze izbjegavam planine i dalje relacije . Naime ubrizgaju mi adrenalin , kalcijum itd sve sto je potrebno u ambulanti i dodzem sebi ... rekacija nakon ujeda je 7 do 12 min .. prvi simptom je toplota oko vrata , pocne kuckat pulscna potiljku iza glave , zatim otezano disanje , sve teze i teze , gubitak vida , crvenilo ociju , kiselina iz organizma na usta itd .nabavio sam adrenalin injektor preko rodzaka al on je u dozi 0,15 i pise tamo da je junior injektor i do 30 kg tezine i to sam nabavio igrom slucaja kod njega od zene djete isto alergicno na orahe ,, kasnije sam procitao da je odralsima potreban injektor 0,30 jaci neli za odrasle i sad me zanima ovaj koji imam nisam nikad jos imao priliku da testiram al nebi se ni smio osloniti na njega , dali mi moze pomoci ili moram nabaciti taj drugi od 0.30 jaci injektor i moje drugo pitanje citso sam hiposenzibilizacija postoji ljecenje ,, dali postoji to njemackoj i kolika je ucinkovitost ljecenja nq ubode pcela i osa , koliko traje ljecenje i koliko je skupo , ja sam iz BiH , vamo to ne postoji . Ako mozete odg bio bi jako zahvalan .

Darko Richter, dr. med.

10.08.2019. 18:55

N ajprije se traba ostaviti dijagnoza: pčela, osa, ili oboje.
Onda slijedi hiposenzibilizacija, ii specifičan imunoterpaija (to je isto), na ono na to se alergični, ako treba, i na oboje. To je obavezan postupak ko dnekoga poput vas koji ima dokazane anfilaksije na ubod opnkrilaca. REcimo da to košta cca 100 Eur mjesečno, u početku, pa nakon par mjeseci se doze razaknu, te je sve skupa opet manje.
U međuvremenu držite uza se EpiPen (autoinjektor adrenalina), od 0,3 ml. Ako u određenom času imate samo epiPen Junior od 0,15 mg, naravno da ćete ga primijeniti.