Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Atopijski dermatitis i mozebitni alergijski rinitis i bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

teaa_22

22.08.2019. 16:30

Poštovani dr. Richter,

pišem Vam vezano za svog sina koji ima nepune tri godine. Dijete je već mjesec dana bolesno, prošli smo 4 kontrola liječnika opće prakse (nesretne okolnosti godišnjih odmora) i prije četiri dana smo pregledani u kbc Osijek jer se ja ne mogu pomiriti sa situacijom da je normalno da djetetu nije dobro mjesec dana.

PRIJAŠNJI PROBLEMI: atopijski dermatitis (po cijelom tijelu) od 4 mjeseca do druge godine.
U obitelji alergični na hranu i ambroziju (djetetova tetka i njezina sva djeca). Prick test napravljen u dojenačkoj dobi svi negativan te testiranje iz krvi nije pokazalo znak alergije.

SADAŠNJI SIMPTOMI : Prvi simptom nam je bio intenzivan suhi kašalj koji je trajao dugo tjednima u smislu da je početak kašlja bio da se zakašlje jednom u danu, pa za dva dana tri puta u danu. Kad smo došli do toga da se zakašlje barem 10 puta u danu te se nosić povremeno čepio i po noći otišla sam na kontrolu. Vraćeni smo doma i prepisan nam je sirup za suhi kašalj. Djetetu je svakim danom kašalj bio sve intenzivniji (doslovno je odskakao od kreveta i znao se rasplakati). Vratili smo se liječniku na kontrolu te smo vraćeni doma s preporukom da sad uzmemo sirup za produktivni kašalj, citiram 'Neki biljni'. Tako smo i postupili. Sinu nije bilo ništa bolje i kroz 4 dana smo se opet vratili na kontrolu, dobili smo Cefixim, 7 dana. Kašalj se tokom primjene antibiotika smanjio te potom nestao u tom intenzitetu i sada se zakašlje 2-3 puta u danu. Kako se smanjio kašalj tako je nosić postao skroz neprohodan unatoč sprejevima za nos. Opet sam otišla na kontrolu. Liječnica na zamjeni je rekla da dovršimo Cefixim do kraja bocice te da je dijete zdravo. Šogor (koji je oftamolog i znam da mu nije specijalizacija dječije disanje) je rekao kako kod njega cuje stridor, a poslušao ga je dan nakon kontrole u domu zdravlja. Iako je dijete veselo i razigrano, odvela sam ga u bolnicu.
TERAPIJA: Doktor je u kbc Osijek prepisao Flixotide od 50 mikrograma kroz inhalator, Aerius 2,5ml jednom dnevno te Efedrin 0,25% 8 dana 3 puta dnevno te je zatražio testiranje na alergije (iz krvi), u nalazu je napisao ždrijelo hiperemično, neprohodan nos i pooštreno disanje.
REZULTATI TESTIRANJA: IgE 1150 te eozinofilni granulociti 9%. (Ostale vrijednosti su u parametrima).

PITANJE: obzirom na nalaze sumnjam da mi je dijete alergično na ambroziju, simptomi su krenuli oko 23.7. sto se moze povezati s peludnim kalendarom. Izuzetno bih cijenila vaše mišljenje u smislu tretiranja tog začepljenog nosića, nismo dobili ništa osim Efedrina, a pomogne mu maksimalno na dva sata. Osim toga, izuzetno bih cijenila Vaše mišljenje u smislu smjernica daljnjeg liječenja. Da li se putem online naručivanja uz uputnicu i dosadašnje nalaze možemo naručiti kod Vas na pregled u KBC Zagreb? Bilo kakav Vaš savjet vezan za stanje dijeteta bi nam bio od velike pomoći.
Unaprijed zahvaljujem.

S poštvanjem,
Rene

Darko Richter, dr. med.

23.08.2019. 23:55

Svakako zaslužuje alergološko testiranje.
A što točno ima, ne mogu pogoditi iz vešeg opisivanja, osm da je skoro sigurno iamo atopisjki dermatitis. Sve ostalo je nesigurno i, zapravo, neautentično opisano.
Pokušajte se naručiti preko e-naručivanja (iz ambulante vaše drice).