Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


neurodermitis, alergijski dermatits


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

baky

21.05.2008. 14:50

Postovani, prvo sam napravila alergotest iz krvi metodom od dr.Med.P. Schumacher i pronadjeni su neki alergeni medju kojima od hrane kakaovac i kikiriki koji ako puno konzumiram dobijem pristice po ledjima (znaci nista prestrasno) te dosta toga od trava, grinja, kucne prasine... Nakon probleme sa potkloljenicama, neizdrziv svrab, male kao aknice boje koze koje svrbe i onda kad se razcesu postanu krastice iz kojih kao da nesto tece otisla sam dermatolgu koji mi je napravio alergotest sa tocnim vrijednostima (Allerg E i Aller Ens Turbo, Dexall, USA) na neke trave, grinje, prasinu, zivotinje, korove, pljesni dakle dosta toga osim hrane.. I vrijednosti su na kraju ispale jako male, najvise je za kucnu prasinu 1.3 IgE (AU/ml) tj razred 1 i zatim mjesavina drveca, guscje perje i ovcje runo 1.0 IgE tj razred 0/1 i mjesavina trava 0.9 IgE isto razred 0/1 dok je sve ostalo od 0.3 - 0.6 IgE tj razred 0 ... Ukupni IgE je takodjer normalan tj 19.2 IJ/ml ... Na to mi je dermatolog propisao gel kremu za mazanje nogu (ostecenih dijelova) od razblazenog kortikosteroida i diprogente s bazom da mi to prodje i za dalje Telfast tablete 120g po dvije dnevno ali da cu Telfast pit samo u vrijeme cvjetanja tih trava i drveca.
Meni nije jasno kao prvo ako mi je napisao Neurodermitis jel to zapravo znaci Atopijski dermatitis posto na internetu nalazim ta dva naziva kao sinonime?
I jesu li u svezi alergijski dermatitis i neurodermitis?
Cudi me i to da mi je Telfast propisao samo u vrijeme tih cvjetanja a najjace mi je na kucnu prasinu koje ima tijekom cijele godine?
I jos bi naglasila da se radi samo o potkoljenicama, rijetko kad svrbi i dekolte i pregibi na rukama (ali se NIKAD ne pojave te tockice kao akne ni nista slicno) i da nemam nikakvih drugih oblika alergijskih smetnji poput kihanja, kasljanja, smrcanja, gusenja....
Ispricavam se na dugom post i molim Vas za misljenje, Hvala.
Barbara

Darko Richter, dr. med.

21.05.2008. 22:45

Po nalazima sigurno niste alergični. Ali, ti nalazi, koje ste mi citirali, osim ukupnog IgE (19,2) ne vrijede puno. Nisu pouzdani. No, iskreno, ne bih mario da ih ponavljam, ali, ako ste zainteresirani, trebate napraviti solidan prick test ili određivanje speicifičnih IgE u krvi nekom boljom (skupljom) metodom: npr. RAST ili CAP-Pharmacia.
Inače, bez obzira na nalaze, veše mi tegobe spadaju u domenu dermatologa i ne odgovaraju alergiji, već smetnjama od puste kozmetike.

baky

22.05.2008. 01:00

Postovani, hvala vam na odgovoru. Kao mala sam radila i alergotest onaj kad se po rukama pobode 10 ili 20 puta (je li to prick test) ali mi je od strane dermatologa receno da su ovi iz krvi pouzdaniji a ja kao laik slusam sta mi kazu. Takodjer mi je receno da je puno alergicara ima taj ukupni IgE u normali, opet ja neznam. Ipak problemi s potkoljenicama nisu od same kozmetike jer sam isprobala sve i svasta i skupe kreme za AD i ne koristit nista i bademovo ulje itd i nista nije pomagalo. A jednom kad to krene pomazu samo te kreme s kortikosteroidima. Bilo kako bilo imate li mozda savjet sta napravit? Biopsiju koze? Nazalost nisam iz Zagreba. Hvala.

Darko Richter, dr. med.

22.05.2008. 12:00

Preporučio bih vam malo bolju alergološku obradu, i to metodama koje sam vam naveo, a ne nekim priručnim metodama, kakvima mi se čine da su urađeni nalazi koje ste citirali.
A drugo, koje su točno dermatološke dijagnoze: kontaktni dermatitis, kontaktna urtikarija, kronična urtikarija ili ekcem? O tome ovisi terapija.