Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Krizna alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sz123

14.07.2021. 18:45

Postovani, pred koju godinu na alergotestovima se ustanovilo da sam alergicna na pelud raznih trava i drveca i time mi se pojavila i krizna alergija na voce i povrce do te mjere da veliku vecinu tih namirnica ne konzumiram. Ono sto me zanima je da li smijem piti vitamine(ne sinteticke vec one na prirodnoj bazi) kao dodatak prehrani, da li bi mi oni mogli izazvati alergijsku reakciju ako su na prirodnoj bazi?

Darko Richter, dr. med.

14.07.2021. 20:40

Multivitaminski preparati imaju reputaciju da mogu izazvati alergijske reakcije, obično osipe. Ne mogu biti konkretniji, jer ima ih bezbroj, svi su "prirodni" i njihove etikete ne otkrivaju bitni dio istine. To tako figurativno kažem zato, jer su to dodatci prehrani i ne podliježu striktnim pravilima deklaracije sastava i podrijetla, kao npr.. lijekovi. Vama s križnim alergijama trebao bi smetati upravo taj "prirodni" dio, ali ako u nekoj apoteci zatražite "neprirodni", ispsovat će vas i poslati van.

Radko

10.09.2021. 14:10

Imam alergiju na latex. Kihanje, svrbež lica, peku me oči, nos se zaštopa. Klonim se svih predmeta koje ga sadrže, ali primjetio sam da mi smeta i dosta od hrane koju jedem. Banane, smokve, paradajz. Trudim se izbjegavati tu hranu, jer sam pročitao da sadrži slične tvari kao latex, na što očito organizam reagira. Puno je toga što bih trebao izbjegavati u prehrani, barem po onome što sam našao na internetu.
Antihistaminike pijem već dosta dugo, neki put nešto pomognu, drugi put skoro ništa.
Interesira me da li postoji za latex terapija desenzibilizacije ?

Darko Richter, dr. med.

12.09.2021. 14:35

Latex ima poznate križne reakcije s bananom i avokadom. Ako imate alergijske tegobe i s nekim drugim tvarima, najbolje jest da se detaljno testirate. Što se tiče antihistaminika, potrebno je uzeti dvostruku dozu, npr. 2 tbl.Aeriusa ili 2 tbl. Letizenha, i sl. Glede hiposenzibilizacije - nisam čuo da za lateks to postoji u komercijalnoj paleti.