Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Dugo vas citam a nikako da trazim savjet.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

arijanagold

05.12.2019. 09:30

Poštovanje,
lijecnik opce prakse mi je prije 7 godina dijagnosticira alergijski rinitis bez ikakvih pretraga. Dobila san tablete Flonidan. Dugo se mucim sa tim alergijskim rinitisom i sa tabletama posto su simptomi kronicni tokom cijele godine. Svrbez nosa,curenje,kihanje ..zadnje dvije godine gubitak osjeta mirisa,okusa,zapušen nos,polipi.
Radila sam dva puta prick test ,nista nije pokazalo.
Bila sam na privatan pregled,dobila sam decortin za polipe u nosu i flixonase. Pomoglo je odcepit nos.

Al meni to nije dovoljno. Ja zelim znat ako sam vec alergicna na sto sam tocno alergicna.
Tek nedavno sam otkrila guglajuci da rinitis ne mora uvijek bit alergijski i da postoji nealergijski rinitis.
Guglajuci sam otkrila da mogu provjerit i ukupni IgE u krvi ,broj eozonofila. Nitko od doktora me nikad nije uputio da radim te pretrage sto mi je cudno. Samo su mi dali dijagnozu AR i to je to.
Izvadila sam ukupni IgE 148
Broj eozinofila u krvi mi je 7.3
Da li da dalje trazim RAST ? Da li su to vrijednosti koje ukazuju na alergiju ? To je nesto sitno poviseno s obzirom da su moji simptomi strasni.
I jos me jako zanima da li moji simptomi svrbez nosa,curenje iz nosa,otecena sluznica nosa,polipi ..mogu biti uzrokovani nekom hranom ili su to simptomi vezani samo za inhalatorne alergene????
Imam devijaciju lijeve strane nosnice.
Moja kolegica je operirala nos i od tada nos nije zasvrbia ni procuria. Da mi se tako spasit ka ona. happy
Nadrobila sam svega i svacega. Valjda cu eto dobit neki odgovor.

Darko Richter, dr. med.

05.12.2019. 22:55

Trebalo bi napraviti i ORL pregled, i vidjeti što oni tamo vide, mada ste rekli da vide polipe. A treba napraviti i alergološko testiranje. Ono može ispasti negativno (prick ili IgE iz krvi - RAST), i pretpostavljam da će kod vas to biti opet slučaj. Onda preostaje nealergijski rinitis, kojemu uzrok može biti eozinofilna upala, kao i kod alergijskog, samo bez alergena, i koji dobro reagira na flixonse, a može biti i tzv. aspirinska preosjetljivsot, pri kojoj vam smetaju razni aspirini, acisali, brufeni, voltareni i slični nesteroidni protupalnilijekovi. Tu bi vam od veće pomoći mogao biti antagonist leukotriena, npr. montelukast (Singulair, Melarth, i slično). Ima i težih šdijagnoza, poput Churg-Straussa, koj je jedan oblik vaskulitisa s destrukcijom tkiva. Ipak biste, dakle, trabli učiniti definitivno alergološko tetiranje (prick na standardne aeroalergene ili ukupni + spec. IgE na standardne aeroalergene), testiranje preosjetljivosti prema nesteroidnim protuupalnim lijekovima (iz krvi CAST-Elisa na aspirin, ibuprofen), i probirni test na reumatske bolesti (ANA / ENA iz krvi).

Darko Richter, dr. med.

05.12.2019. 22:55

Samo da dodam, kod Churg Straussovog sindroma dosta jednostavna pretraga za početno traženje je sedimentacija i CRP (povišeni); naprave se za ssat vremena u bilo kojem laboratoriju bilo kojeg doma zdravlja. Onda, od reumatoloških pretraga, osim već spomenutih u prošlom postu, tu su i ANCA - antineutrofilna citopalzamtska protutijela.

arijanagold

07.12.2019. 10:30

Postovanje,
hvala na odgovoru. Iznenadilo me da rinoreju i nosnu kongestiju mogu uzrokovati nesteroidni protuupalni lijekovi.
Uputnicu za RAST na aeroalergene sam uzela ,ic cu u ponediljak vadit krv.
Da li uputnicu za test CAST ELISA da ispitam preosjetljivost na nesteroidne protuupalne lijekove mogu trazit od svog doktora opce prakse??

I zasto test na reumatske bolesti ,ne mogu to povezat? Da li je to zbog povisenih eozinofila granulocita..ref.vrijednosti su od 0 do 7 a kod mene je 7.3..
Hvala jos jednom. Ako smaram il pisem sta ne treba slobodno ignorirajte moj post.
Btw lipo je s vama procakulat.

Darko Richter, dr. med.

08.12.2019. 20:10

Churg-Strauss je reumatska bolest (vaskulitis), pa zato opći pregled reuamtolokog statusa, i pANCA protutijela, koja su specfična za Churg-Strauss. oždat ste alergični, a može niste, zato se radi ukupni i specifični IgE.
Eozinofiliju imate, ali nije ni "vrit, ni mimo", točno je takva (7%) a ne možete ništa korisno zaključiti.
CAST ELiSA je test preosjetljivosti koji nije nužno vezan uz IgE, a tim drugimmezanizmima mogu stvarati "nered" nesteroidni antifolgistici. Radi se samo na Rebru. Mora biti uputnica A3, naslovljena na Medicinsku biokemiju, i traži se: CAST ELISA na nesteroidne antiflogistike (aspirin, ibuprofen, diklofenak).
A zašto sve najedanput? Zato jer čekanje od jednog do drugog nalaza traje barem 4-6 tjedana. Tako da, dok se štedi na reagensima, jer se čeka da se skupi dovoljni broj uzoraka, gubi se na tome da se ovako unaprijed zahvaćaju sve diferencijalno dijagnostičke mogućnosti. Nisam ministar zdravstva, pa tu ne mogu puno napraviti, ali vi možete junački odustati od svih pretraga najednom i raditi jednu po jednu, počevši s uk. i spec. IgE (RIST i RAST), pa onda CAST ELISA, i na kraju pANCA, AND/ENA. Onda se čujemo u lipnju!

arijanagold

10.12.2019. 11:40

Postovanje,
u lipnju ? Nee

arijanagold

10.12.2019. 13:30

Postovanje,
u lipnju ? Nee

arijanagold

10.12.2019. 13:30

Prvi put sam napisala podužu poruku ,nije mi je objavilo. Onda san nanovo pisala ,objavilo mi je al samo pocetak poruke tj "postovanje u lipnju? nee."
Treci put pisem ,poslala sam ..nadam se da ce bit objavljena tj vidljiva.
:/ ne znam dal je do mog interneta il do stranice.

arijanagold

10.12.2019. 13:55

Postovanje ..u lipnju ? Nee. Uzela sam uputnicu za specificni igE na aeroalergene koji san jucer radila. Uzela san uputnicu za CAST Elisa test na nesteroidne protuupalne lijekove , uputnicu za SE i uputnicu za CRP , ali moram pricekat iduci tjedan posto mi je jucer sestra probila žilu,ne mogu s rukom,nateklo i pomodrilo.
SE i CRP rekli ste da je to najjednostavnije za napravit da iskljucimo Churg Strauss sindrom.
Iako san ja to u svojoj glavi odma iskljucila.
Da nadodam ovako malo kako mi fizicka aktivnost momentalno otvori gornje disne puteve.
Takodje i kad pojedem ljuti feferon ,prodisem. Cini se da je kapsaicin iz papricice stvarno djelotvoran kako pisu strani medij.
Al nista ne opusti sluznicu nosa kao intranazalna primjena kortikosteroida u spreju.
Jos nesto da nadodam. Rekla sam kako me nosic muci tokom cile godine. Iako to meni izgleda ka vjecnost, ima dana tj neki period u godini kad me nos prestane mucit sam od sebe.
To je period od nekih misec,misec ipo dana di nemam nijedan simptom,di disen i spavam ka beba. Nesto predivno.
Ne znam sta se dogodi da se tako smiri al je odlicno

Darko Richter, dr. med.

13.12.2019. 18:55

Obavite te pretraga pe ćemo vidjeti. A kakvi su SE i CRP? Oni su gotovi za 1 h.
Intranazalni kortikosteroidi smiruju alergijski rinitis, ali varavo smiruju i Churg Strauss, ako je u nosu. Zabilježite vrijeme kada vam je dobro, pa izvidite čega od alergena tada nema. Najizvjesnije jest da imate alergijski rinitis, ali to ne isključuje aspirinsku preosjetljvost i Churg STraussa.

arijanagold

30.12.2019. 21:55

Ukupni Ige 128 ku/L. Specificni Ige grinje 148 . S tim da su mi radili RAST na samo 4 alergena. Grinje,dlaka psa,ambrozija i livadna trava. Ocito uputnica nije bila potpuna. SEdimentacija je 4. ref.vrijednost od 4-25.CRP je 1. ref vrijednost <5.0
Gdje u Zg da radim test Cast elisa na nesteroidne protuupalne lijekove. Iz Splita sam. Hvala. Svako dobro.

Darko Richter, dr. med.

01.01.2020. 11:10

Jedino u KBC ZGREB - Rebro, Kišpatićeva 12. Zelena zgrada, suteren. Doću u 7:30-9 h s uputnicom A3, naslovljenom na "Medicinska biokemija", traži se: "CAST ELISA na aspirin, ibuprofen, diklofenak".
Nema naručivanja, dođete, i obavite. Nalaz se izrađuje 4-6 tjedana.

arijanagold

02.01.2020. 23:50

Puno hvala.Procitala sam oba odgovara. Sve najbolje. Bili ste od koristi ,jako.

Darko Richter, dr. med.

08.01.2020. 16:35

Vjerojatno će sve ostati na alergijskom rinitisu, običnom.