Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


exanthema toxoalergicum


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zaira

24.01.2013. 23:00

Poštovani doktore,
U jedanaestom mjesecu izbio mi je sitno točkasti osip i svrbež na licu, kroz par dana prešao je na vrat (na licu se povukao) i potom zahvatio cijelo tijelo, te se u roku 14 dana samostalno povukao. Rečeno je da se radi o urtikariji.14 dana nakon povlačenja vratio se pojačan osip uz iznimno jaku grlobolju. Na temelju povišenih leukocita i navedenog dijagnostiran je šarlah. Bila sam subfebrilna 10-ak dana od dijagnoze šarlaha. Nakon tjedan dana uzimanja Silapena 1500 (3x), imala sam reakciju koja je uključivala lupanje srca (105/min), bol u lijevoj strani prsiju, tremor, osjećaj mučnine i iznimne slabosti, osjećaj gušenja i teškog disanja, te osjećaj panike. Takvo stanje potrajalo je 24 h i ponovilo se u blažem obliku nakon 3 dana. Do tada često sam uzimala slične antibiotike i nikad nisam imala neželjenih reakcija. Kontracepcijeske pilule (Cilest) uzimala sam preko 6 god. Primljena sam u bolnicu zbog sumnje na moguće oboljenje srčanog mišića.
TADAŠNJI NALAZI: Ddimeri 0,25CRP 19,6 SE 37 L 6,8 DKS/eoz:8 nesomg seg 65 limf:22 mon:5 B:1/ Hct 0,38 E 4,4 Hgb 131 Pit 268 GuK 5,2 Urea 3,2 Krea 75 Na 138 K 3,7 Cl 99 Bil 7,0 AST 17 ALT 17 GGT 13 LDH 161 CK 49 IgE 1050 IgA2,7 IgG 12,25
Urin: Alb nag Sed 2E,2L ASTZO: manji od 100 jedinica
RTG srca i pluća: nalaz uredan
Nalaz kardiologa: Sinus tachicardia, Cor Hypercineticum
Nalaz dermatologa: St post scarlatinum
Prekinuto je uzimanje Silapena i Cilest, a započeto uzimanje antihistamina (Loratadine).
Nakon tjedan dana puštena kući uz dijagnozu EXANTHEMA TOXOALLERGICUM. Osip i svrbež trajali su cca 14 dana. Nakon izlaskaska iz bolnice SE 12, L 6,6 lomfociti 59%. Izlaskom iz bolnice prestala sam uzimati antihistamine zbog alergološkog testiranja. Od tada se ponovo počeo javljati bol u lijevoj ruci i lijevoj strani prsiju. Izbacila sve potencijalne alergene: jabuku, med, čokoladu, hranu s mogućim aditivima, masnu i začijenju hranu.
Rezultati PRICK testa: pelud trava 7x7, pelud stabala 4x4, pelud korova 3x3, bakterije 3x3
Histamin 3x3, neg kont 0, prick na nutritivne alergene negativan (mlijeko, jaje, meso 1 i 2, morska riba, riječna riba, rakovi, brašna, povrće 1 i 2, voće1, 2 i 3, jestive gljive).
Inače sam rođeni alergičar sa najizraženijim tegobama poput rinitisa, grlobolje i sl. u svibnju. Nakon pauze od 14 dana ponovo se vratio laganiji osip (trći put) i svrbež , ponovo u trajanju 14 dana. S početkom osipa ponovo počela uzimati antihistamine (Claritin), bolovi u prsima su se smanjili, ali se još javljaju najčešće kroz jutro. Antihistamine uzimam i dalje a sada već četvrti put izbio mi je sitnotočkasti osip i svrbež nakon nekih 25 dana pauze. Više ne uzimam Cilest, pa je i ciklus produžen.
Molim za Vaše mišljenje i savjet.

Darko Richter, dr. med.

28.01.2013. 14:50

Očito ste alergični na pelud trava, a možd ai n ajoš nešto, što treba utvrditi novim alegološkim prick testom, ako niste duđe vrijeme uradili (npr. više do 2 g.). To bi moglo biit u podlozi urtikarije. A šarlah je šarlah. Ili ste ga imali, ili ne. To su morali utvridit liječnici tada uz vas. Od alergije sigurno nemate miokarditis. Međutim, koje se smetnje imaju čemu pripistai, to je stvar doktora koji vas pregledava. No, ponavljam: urtikarija može itekako biti poslejdica alergije, ali, miokarditis, bol u lijevoj ruci i slične tegobe - nikako.

zaira

30.01.2013. 22:10

Zahvaljujem doktore na Vašem odgovoru. Prick je učinjen prije mjesec i pol pa mislim da ga nema potrebe ponavljati. Ponovljeni krvni nalazi su u granicama. Zbog sumnje da je dugogodišnja konzumacija Cilesta mogla uzrokovati navedeno u planu je pegledati hormone kod endokrinologa.

Darko Richter, dr. med.

31.01.2013. 00:10

Sve je moguće, pa tako i nuspojave kontraceptiva. No, to ovdje treba tek utvrditi.
Ne znam što vam treba pregledavati hormone, kada se točno može pretpostaviti kakvi su tijekom uzimanja kontracepcije.
Inače, kontracepcija je u hrvatskim medijima ideološko pitanje. Prije koju godinu, okomili su se na Yasmine, kao da samo s njime nastaju opasne nuspojave, a večeras čujem slično za Diane 35. To, što oni, iz lijevoliberalne ideološke ostrašćenosti, pokušavaju prikazati kao problem pojedinog lijeka ili proozvođača, problem je cijele klase tih lijekova - hormonskih kontraceptiva. Ako se uzimaju redovito, a tako jedino i djeluju u pravcu onoga što konzument želi, onda razne ozbiljne nuspojave nisu neka frakcija, već se javaljaju skoro obavezno.
Što mislim pod lijevoliberalnom ostrašćenom ideologijom koja zaklanja medicinsko znanje? Ovo, što se upravo događa sa zdravstvenim odgojem, likvidacijom Karoline Vidović Krišto s malih ekrana i posjetom Judith Reisman. Jer, treba pod svaku cijenu propagirati seksualne slobode mimo i preko prirodnih datosti, i to opravdavati znanošću. A kada netko odapne zbog nuspojava kontracepcije, onda ja za to kriva farmaceutska industrija, ali nikako ta neprirodna praksa. Neprirodna praksa mora ići dalje, jer to je bit lijevoliberalnih ideologija. Ono što mi nije do kraja jasno, jest da oni, koji to propagiraju, imaju svoj vlastiti život uređen skoro potpuno po onome što propovijeda Crkva. I to vidim ovdje, a vidio sam to vrlo dobro i kada sam bio u inozemstvu. Ti krugovi dobro paze da im se ne desi zlo. U njih niti slučajno ne vrijedi ona poznata: 'Dobar pastijer što kazuje inom, i sam svojijem potvrdjuje činom'. Međutim, njih užasno smeta ako drugi, npr. svećenici, zgriješe protiv tog Mažuranićevog postulata. Samo su uloge obrnute: svećenici propovijedaju dobro, i griješe, a lijevoliberalni krugovi zlo, i, znajući točno kakve to posljedice ima, čuvaju se toga maksimalno u svojem privatnom životu.
Tako da, ako nemate dobar medicinski razlog za hormonsku kontracepciju, preporučujem da je se klonite. Ne mogu znati, ali na temelju onoga kako sam osobno upoznao razne lijevo-liberalne barjaktare, skoro sam siguran da oni ne gutaju kontraceptive.