Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Gluten inducirana enteropatija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Labia

05.02.2013. 14:45

Postovani,
Necu Vas opterecivat navodeci mnogobrojnu simptomatologiju , jer bi bilo preopsirno.
U prilogu dostavljam citoloski nalaz biopsije duodenuma, s toga Vas molim za Vase objasnjenje: o cemu se radi, kakav je nalaz - da li bi trebala biti zabrinuta i je li potrebno nakon nekog vremena ponovo uradit biopsiju ?

Dg: Atrophia ferre totalis focalis villi mucosae duodeni (Marash 2/3)
Makroskopski opis: 2 sitna(velicine glave ciode, promjera 2 I 4mm) biopticki uzorka sa distalnog dijela duodenuma se u cijelosti uklope u parafinski blok I mikroskopski pregledaju u vise serijskih rezova i razliciti nivoa.
Mikroskopski opis: Oba uzorka predstavljaju djelice sluznice dvanaestopalacnog crijeva sa znacima hronicne inflamacije- prisustvom obilnog limfo i plazma –citarnog upalnog infiltrate u lamini propriji pri cemu mnogobrojni limfociti infiltriraju i epitel povrsine(vise od 40 limfocita na 100 enterocita).
Prisutni su i malobrojni neutrofilni granulociti. Enterocitna jezgra su najvecim djelom zadrzala bazalni aranzman i u pojedinim su vidnim poljima stratificirane lako uvecane i diskretno hiperhromaticne.
Mjestimice se opaza snizenje i smanjenje broja enterocita villa ,a evidentne su i signifikantne arhitekturalne abnormalnosti-skracen i zdepast izgled vila sa kriptalnom hiperplazijom kao i fokalno nagomilavanje enterocita.
U polovini jednog uzorka je atrofija vilusa gotova potpuna ,a povrsina uzorka posve poravnata.
Zakljucak: Nalaz ‘’parcijalne vilozne atrofije’’ je konzistentan sa slikom kakva se vidi kod celijacne spru-a(gluten-inducirana enteropatija), premda diferencijalno dijagnosticki dolaze u obzir i druga stanja koja mogu uzrokovati vilozne abnormalnosti.

Unaprjed zahvalna !!!

Darko Richter, dr. med.

05.02.2013. 20:50

Ali, ovo je forum "Alergije", a ovdje imamo, možda, posla s celijakijom. To treba pitati gastroenterologe. A patohistološki nalaz najbolje tumači onaj koj ga je dao. I on ga je, uglavnom protumačio. Sljedeći koji to može, it reba tumačiti, jers kliničar koji je ordinirao biopsiju, On zna zašto ju je tražio, i da li nalaz potvrđujenjegove pretpostavke.
Dakle, o čemu se radi - napisao je patologa, a treba konačno reći kliničar; kakav je nalaz - nalaz je patološki; da i biste trebali biti zabrinuti - recite sami, koja je korist od vaše zabrinutosti; da ije potrebno nakon nekog vremena ponoviti biopsiju - ovim pitanjem otkrivate da nelegalno pecate informaciju, a da niste napisali sve što ste trebali, da biste dobili ovo, praktički, drugo mišljenje. Naime, očito su vam rekli da smatraju da je to celijakija, očito su propisal bezglutensku dijetu, i očito su rekli da bi nakon perioda od oko 1-2 odine trebalo prekontrolirati nalaz biopsije.
Međutim, da vam ipak malo pomognem: ako su sumnjali na celijakiju, trebali su napraviti tkivnu transglutaminazu (tissue type transglutaminase = tTG), možda i IgA antiglijadinska protutijela (usput i imunoelektroforezu IgG,A,M - da se vidi ima li uopće IgA) jer je tTG dobar marker celijakije. tTG nije nikakvo posebno čudo od medicine i može se napraviti svugje gdje u ustanovi postoje gastroenterolozi.

Labia

06.02.2013. 00:35

Da, vidim da su tema Alergije, medjutim forum iz oblasti Gastroenterologije nije u funkciji.
Zasto sam Vas pitala sve ovo?
Otpustena sam iz bolnice prije nego li je stigao nalaz biopsije, dakle, nalaz su poslali postom.
Termin kod gastroenterologa moram da cekam do 15.02. zbog tog sam Vam se i obratila.
Uradjeni su imunoloski testovi, ali nisu pokazali celijakiju.
Na biopsiju sam upucena zbog dugogodisnjih problema sa probavom i anemijom, uz to vec duze vrijeme gubim kilograme, tako sam u posljednjih 2,5god. izgubila 21kg.

Darko Richter, dr. med.

06.02.2013. 10:15

15.2. samo što nije tu, čemu tolika žurba. U normalnim zemljama za čijim novčanice tako žarko mnogi iz ovih krajeva žude, na pregled subspecijaliste čeka se do 2 godine. U međuvremenu tu je opći doktor da rješava probleme.
Ako su imunološki testovi na celijakiju urađeni i negativini su, dok je istovremeno biopsija ovakva kakvu ste citirali, to ipak neće biti celijakija.

Soljenka

20.02.2013. 19:10

Poštovani,

nedavno sam vadila krvne nalaze na gluten odnosno antitjela.
Točnije nalazi su:
EMA -negativna - Opaska: R.I. za odraslu osobu
tTg-IgA - 2 negetivna - Opaska: R.I. za odraslu osobu
tTg-IgG - 39 pozitivna - Opaska: R.I. za odraslu osobu
AGA-lgA - 4 negativna
AGA-lgG - 6 negativna

Intervali za tTg i AGA su: neg <15
granično 15-20
pozitivno >20

Budući da mi je gore navedeni tTg-IgG pozitivan zanima me postoje li naznake za moguću celijakiju i savjetujete li mi biopsiju tankog crijeva ? Svakako sam naručena u gastroenterologa, no zanima me i vaš komentar. Naravno da se ovo prate neke tegobe koje mogu upućivati na celijakiju kao što su Hasimotov tireoiditis, iritabilna crijeva, umor, bolovi u želucu i napuhivanje.

Unaprijed se zahvaljujem !

Soljenka

20.02.2013. 23:25

Poštovani,

ispričavam se zaboravila sam navest da mi je nalaz atTG IgA -2 U/ml interval <10 U/ml.

Darko Richter, dr. med.

21.02.2013. 10:35

Niti sam gastroenterolog, niti internist, ali ovi nalazi ne ukazuju na celijakiju. Toliko mogu reći.