Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


ige


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

09.12.2005. 11:50

Poštovani ,
Moja kćer ima 8 godina i probleme s nosićem u smislu curenja , svrbeža ( u vrijeme ručka - ne znam da li to bitno ) , začepljenosti itd.
što svakako upućuje na alergijski rinitis. Danas sam dobila nalaze koji to potvrđuju i u kojim je IGE 995,5 (očekivani 49 ), a ostale nalaze očekujem.
U nosu nije nađena bakterija ni eozonifili.
Liječnik mi je preporučio sprej Flexinase koji svakako namjeravam koristiti , ali me interesira kakva je prognoza i da li se javlja nuspojava ovog lijeka? Da li sluznica vremenom postaje otporna na terapiju ?
Koliki je rizik da se alergija proširi i na donje dišne puteve i kako to prevenirati ako je moguće ? Da li je moguće podići imunitet nekim prirodnim sredstvima i da li bi to smanjilo alergiju ?
Molim Vas za pomoć i hvala . Sanja

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

13.12.2005. 23:46

Kod teškog alergijskog rinitisa, a to je onaj kod kojeg su izraženi simptomi te koji narušavaju kvalitetu života, lijek izbora je intranazalni kortikosteroid. Flixonase je provjeren, siguran i učinkovit lijek koji je u upotrebi više od 10 godina i u svijetu postoje milijuni bolesnika, od kojih su mnogi i djeca, koji svakodnevno sprejaju taj lijek, godinama,a da nemaju nikakvih nus pojava. Lijek ne uzrokuje sistemske nus pojave u smislu da narušava endokrinološki status bolesnika. Lokalna nus pojava koja je moguća i javlja se negdje u oko 8% bolesnika je sukrvica ili krvarenje iz nosa. Ta pojava je posljedica nepravilnog rukovanja sprejem u smislu da se vrh bočice gura prema nosnoj pregradi i na taj se način ozljeđuje sluznica nosne pregrade koja može krvariti. Zato je potrebno uvijek vrh bočice usmjeriti prema nosnom krilu. Nadalje, intranazalni kortikosteroid bi se trebao koristiti zajedno s kapima fiziološke otopine koje se ukapavaju 2 x 5 kapi u nos tijekom dana, a može i više puta i na taj se način vlaži sluznica nosa,te sprječava isušivanje i moguće krvarenje.
Ne postoji navikavanje sluznice na taj sprej u smislu da on prestaje djelovati. Što se tiče kvalitete sluznice, dokazano je da intranazalni kortikosteroidi poboljšavaju njenu kvalitetu tako da smanjuju upalne promjene u njoj i da povećavaju debljinu sluznice.
Postoji rizik da neliječeni alergijski rinitis bude samo uvod u alergijsku astmu. Ta veza gornjih i donjih putova je dokazana isto kao što je dokazano da pravovremeno i ispravno liječenje alergije gornjih dišnih putova može sprječiti nastanak alergijske atme.
Postoje prirodna sredstva koja vjerojatno pridonose podizanju imuniteta. U prvom je redu potrebna pravilna ishrana, bogata vitaminima. Spominje se i propolis i preparati od meda.

sanja

15.12.2005. 12:01

Poštovani,
Iskreno i veliko hvala za vaš iscrpan odgovor.
Sanja