Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Ima li efikasnog lijeka protiv ambrozije?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

boki77

31.08.2011. 20:35

Doktore, molim Vas da mi kažete imal li efikasnog lijeka protiv ambrozije, i koju terapiju bih mogao primjeniti u borbi protiv ove opake biljke? Imam 34 godine i do 2008 godine nisam bio alergičan. Do 1992.godine živio sam u Sarajevu, i kao beba imao sam samo problema sa bronhitisom koji je posle par godina nestao jer su me roditelji svake godine vodili na more i dole sam provodio po 10-15 dana tokom ljeta. Do 2003 godine živio sam u Kanadi a od 2003 godine živim i radim u Brčko Distriktu gdje je koncentracija ambrozije najjača u BIH. Već 3g probajem razne tablete (Flonidan,Presing,Loratadin,Claritin,Aurius,Flexofen) i ništa mi ne pomažu.04,07,2011, sam radio alergo test koji je pokazao sledeće (alergijska preosjetljivost na polene korova papula 04, eritem 40mm i polen ambroz-elatior papula 06, eritem 34mm). Uz sve gore navedene lijekove probavao sam jačanje imuniteta čajevima (kopriva,žalfija), i kapsulama imunal i opet nažalost ništa.
15.08. sam otisao kod doktora i objasnio cijelu situaciju koju i Vama ovde iznosim i doktorica mi je napisala da primim injekciju flosteron od koje mi je mozda do 20,08 bilo bolje ali se stanje opet pogorsalo u toku noci. Ujutro oko 4h probudi me curenje nosa,peckanje ociju i nosa naizmjenično i jednostavno ne mogu spavati i odmoriti se za novi radni dan. U toku dana se javlja povremeno peckanje u očima pa mi je očni doktor rekao da koristim dexametazon neomicin 2-3 puta dnevno po potrebi. Kontaktna sočiva ne nosim poslednjih 10-ak dana jer mi stvaraju ozbiljne probleme kada se javi peckanje u očima. Prozore držim zatvorene uvece i ujutro kada je najveca koncentracija polena u zraku. Kad sam u automobilu takodje držim zatvorene prozore. Prethodnih godina sam koristio ovaj period da sredinom 08.mjeseca odem na odmor 10-15 dana, al čim bi se vratio nazad problemi su odmah počinjali i trajali sve do kraja 09-og mjeseca. Molim Vas doktore pomozite mi kako da se izborim sa ovim ozbiljnim problemom koji me svake godine u ovom periodu ometa u radu skoro 2 mjeseca. Hvala unaprijed, veliki pozdrav iz Brčkog!

Darko Richter, dr. med.

01.09.2011. 00:45

Efikasni lijek protiv alergijskih problema s nosom i očima zbog ambrozije jest specifična imunoterapija na ambroziju (prije poznata kao hiposenzibilizacija).

Dotepenka

13.09.2011. 17:40

Koliko traje imunoterapija i može li se provoditi u trudnoći?

Darko Richter, dr. med.

13.09.2011. 19:25

Imunoterapija traje 3-5 godina i ne provodi se u trudnoći.

mb73

12.03.2021. 14:50

Doktore, moja kćer (7 godina) ima dijagnosticiranu alergijsku astmu i liječi se već dvije godine. Terapija joj je Flixotide. Testirana je na alergene, te je dokazana alergija na grinje (der pter 2,5 mm, der farine 6 mm) i ambroziju (4,5 mm), no primijetili smo da joj smeta i pelud drugih biljaka (npr. lijeska, kopriva, čempres). Što se grinja tiče, to držimo pod kontrolom, no u vrijeme najjače cvatnje ambrozije, zna biti gadno. Prošlih godina je to vrijeme provela praktično zatvorena u kući i pod klimom, no prošla sezona (od kada troši Flixotide) prošla je podnošljivo. Alergolog kod kojeg se liječi savjetovao nam je hiposenzibilizaciju na ambroziju metodom sublingvinalnih kapi. Molim vas za mišljenje; hoće li hiposenzibilizacija riješiti problem ambrozije i kako će utjecati na redovnu terapiju za alergijsku astmu?

Darko Richter, dr. med.

14.03.2021. 12:30

Neće utjecati na astmu, ali će utjecati na alergijski rinokonjunktivitis (peludnu hunjavicu). Terapija astme, pogotovo za vrijeme hiposenzibilizacije, mora teći dalje redovito.
Bitno je utvrditi povezanost smetnji peludne hunjavice s ambrozijom da ne bude razočaranja ako izostane učinak. To je najčešće zato, jer postoji alergija ne samo na ambroziju, nego i na trave. Onda od hiposenzibilizacije na samu ambroziju nema puno vajde.