Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Hiposenzibilizacija za alergiju na brezu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mgr

20.04.2021. 14:05

Poštovani Dr. Richter,

pretragom krvi mi je dijagonosticirana alergija na brezu. U vrijeme cvata, obično travanj i svibanj, imam srednje jake reakcije ako je koncentracija polena u zraku visoka, u vidu curenja nosa i očiju i kihanja.
Želio bih početi sa tretmanom hiposenzibilizacije te sam ustvrdio sljedeće:
-postoje dvije faze od kojih je prva tzv. buildup faza i druga tzv. maintenance faza
-jedina klinika u Hrvatskoj koja provodi ovaj tretman je klinika na Jordanovcu u Zagrebu
S obzirom da mi to nije toliko blizu, i da u budućnosti planiram seliti iz Hrvatske ili u najboljem slučaju provoditi ograničeno vrijeme od nekoliko mjeseci u godini, imam sljedeća pitanja:
1. Po vašem mišljenju koji bi bio najbrži oblik terapije? Tu se referiram na literaturu koja spominje tzv. rush i još brži tzv. ultrarush pristup di se buildup faza stiče u vrlo kratkom vremenskom periodu
2. Da li je moguće započeti terapiju u Hrvatskoj i nastaviti u inozemstvu? Ovo bi podrazumijevalo da dostignem maintenance fazu dok sam još u Hrvatskoj te vjerovatno vodim dnevnik terapije sa dozama i ostalim informacijama o preparatu te to predam u klinici u onoj zemlji u koju se preselim ili se trenutno nalazim. Ovo bi također vrlo vjerovatno zahtijevalo da terapiju počnem sa nekim preparatom koji je široko dostupan tj. čest u upotrebi za ovu vrstu terapije.

Jasno mi je da se radi o specijalnom slučaju koji može zahtijevati nekonvencionalna rješenja pa cijenim vaš osvrt i savjet.

Lp.

Darko Richter, dr. med.

21.04.2021. 08:00

Dakle, postoji nekoliko načina specifične imunoterapije (hiposenzibilizacije):
1. supkutana - SCIT (potkožne injekcije) - sastoji se od build-up i maintenance faze, a build-up ide konvencionalnim načinom, tj. tjednim injekcijama kroz oko 15-20 tjedana dok se ne dosegne doza održavanja, koja se zatim razmiče na 2, 3, 4 5 i 6 tjedana. Npr. to su pripravci firme Stallergenes (Phostal, Alustal), ili paralele firem Diater
2. Sublingvalna - SLIT (obično u obliku sublilngvalnih kapi ili sublingvalnog spreja): build-up faza traje 8-11 dana, i nakon što se dosegne doza održavanja 11. dana, ide se istom dozom triput tjedno kao održavanjme (maintenance). Npr. Staloral od Stallergenesa, ili paralele firme Diater.
3. Sublingvalna - SLIT (u obliku tableta) - koja se od prvoga dana daje u stalno istoj dozi (nema build-up faze), 1 tbl. dnevno. Npr. Itulazax firme Alk. Ovo je upravo zgodno za ljude koji putuju, jer, ponesu tablete kao bilo koje druge tablete (npr. tbl. za tlak) i svaki dan uzmu 1 tbl. Naravno, prvih nekoliko dana treba imunoterapiju uzimati pod kontrolom ili u blizini liječnika.
Stallergenes kod nas zstuapa Medika i Ewopharma, Diater je zastupan po Betamedu, a Alk po Swixxpharma-i.
Osim Jordanovca, svei obi oblici specifične imunoterapije provode se i u Poliklinici DermaPlus - pogledajte na web-stranici (https://poliklinika-dermaplus.com/ , kada vam se otvori naslov nica, dalje idite na "Interna medicina"blunk.

mgr

21.04.2021. 11:05

Doktore, hvala vam na detaljnom odgovoru. Na ovo bih se nadovezao sa još nekoliko relevantnih pitanja ukoliko spada u vašu domenu:
-da li postoji mjerljiva razlika u uspješnosti supkutane i sublingvalne terapije, i ako da, koja je?
-da li vam je poznato koji su modeli financiranja od strane HZZO-a za osiguranike sa dopunskim osiguranjem, za oba oblika terapije?


Rečeno mi je da se terapija provodi i u klinici za dermatologiju KBC-a Rijeka tako da ću se konzultirati sa njima i vidjeti koje terapije oni mogu ponuditi.
Hvala vam za informaciju o DermaPlus-u, njih ću kontaktirati da vidim kako bi izgledala cijela terapija pa ću usporediti sa onime što mi predlože u KBC Rijeka, ili Jordanovcu ukoliko u Rijeci to ne rade.

Darko Richter, dr. med.

22.04.2021. 07:55

Tamo gdje postoji i SCIT i SLIT, nema mjerljive razlike, osim što neki doktori preferiraju stariju mtaoedu (SCIT), a sami ne znaju zašto. Iz navike. Dakle, za vaš slučaj nema bitne razlike, a može biti samo u tome što je ova novija SKIT i skuplja.
Sve to rade i na Jordanovcu i na Sv. Duhu. Ti pripravci, bilo za SCIT, bill za SLIT nisu na listi HZZO, nego ih ordinarius u bolnici u koju idete na preglede, naručuje uz vaš potpis, od povjerenstva za lijekove, koji to odobrava, ili ne odobrava, a kvaka je u tome da, ako odobri, onda to ide na teret bolnice u kojoj je vaš ordinarius. Meni su uvijek odobrvali, ali ja nsma bio rasipan niti neprecizan, i uvijek je sve dobro klapalo, i s povjerenstvom za lijekove, i s pacijentima.