Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Je li dovoljno samo jačanje imuniteta?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivci_83

14.03.2007. 18:30

Poštovani,
na alergološkom testiranju otkriveno mi je da sam alergična na pelud trava, (nešto manje na korov - alergolog je u nalazu napisao +/-) te na grinje. Propisao mi je 2 vrste anitihistaminika i sprejeva za nos i rekao da ih koristim po potrebi. Nalaz spirometrije je uredan. Razgovarala sam sa svojom doktoricom opće prakse, i u dogovoru s njom odlučila prvenstveno dijelovati na jačanje imuniteta (naime, pod velikim sam stresom uslijed obiteljskih i drugih problema) tako da sad pijem tablete ulja crnog kima, koristim Aquamaris sprej i Flixonase (iako rjeđe Flixonase) te se pokušavam pridržavati uputa o neizlaženju kad je najveća koncentracija, o provjetravanju itd. Da li je to dovoljno ili bi ipak trebala koristiti i tablete (anitihistaminike) budući da me plaše sva ona upozorenja da alergijski rinitis može prijeći u atsmu ako se pravilno ne liječi? Inače i otac ima sezonsku alergiju već godinama i nikad nije išao kod doktora već koristi samo sprejeve po potrebi. Unaprijed zahvaljujem, Iva

Darko Richter, dr. med.

15.03.2007. 20:10

Sama alergija već znači hipersenzitivnost ili patološku hiperimunost prema nekoj tvari koju onda zovemo alergenom. Neznam zašto ste opsjednuti da tojoš pojačavate. Ja bih to pokušao smanjiti: npr. jedna od opcija liječenja jes ti imunoterapije (po starom hiposenzibilizacija). Ona se može provoditi klasičnim načinom supkutanim injekcijama, ili modernijiom i nešto skupljom sublingvalnom imunoterapijom. A akot nećet to, onda trebate uzimatilijekove koji mogu biti ili antihistaminici (jedan je dovoljan,koji vam najviše odgovara), i/ili intranazalnim kortikosteroidom (tj. steroidnimsprejem za nos). Terapiju počinjete uzimati u neko očekivano vrijeme prije pojavevaših alergena, ili čim vam se smetnje jave, i, s obzirom da peludanje uvijek trajne nekoliko tjedana, i terapiju, koju god da uzimate, uzimate najmanje 4-6 tjedana. A ne dva dana ne, tri dana da, i sl. gluposti.