Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5361

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Jos jedno pitanje ako moze uz Izvinjenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

123zorica

12.11.2019. 01:05

Posto ne poznajem nikoga ko se razumije u alergiju kao vi ,moram vas zamoliti za odgovor.Kako I Sta treba da rade ljudi sa urtikarijom.....kad se tek pojavi Da li je bolje odmah trcati dr na prve znakove osipa ili pustiti da se vidi hoce li samo proci Da li smjemo uzeti sami neku tabletu za alergiju ako se to desi u noci , a tad se najvise desava...Da li urtikarija moze biti opasna i ako se ipak ode dr i dobije terapija da li to znaci da se ne bi trebalo nista zakomplikovati i da treba svako dabude strpljiv. A ako se krene sa terapijom kao naprimjer tablete fenistil ili druge da li treba da se prestanu piti cim se pocne povlaciti alergija ili ipak malo duze da traje terapija...uhuh Hvala vam unaprijed ....

Darko Richter, dr. med.

12.11.2019. 22:35

Ako uzmete ili ne uzmete terapiju, npr. anthistaminik, za urtikariju je svejedno, ali vama može biti malo bolje, ili bez promejne.
Treba uzeti dvostruku dozu antihistaminika, tj. 2 tlb. Cetirizina ili kojeg drugog antihistaminika. Čak se ide i do 4 tablete, ako vas previše ne uspavljuje.
Vi vjerojatno imate kroničnu urtikariju, a ta bolest nema veze s akutnom, niti s alergijama, već je ili idiopatska, tj bez očitog uzroka, ili je autoimunosna, povezana npr. s bolestima štitnjače. Bisoprolol može utjecati na pogoršanje kronične (i akutne) urtikarije, jer on je blokator adrenalina, koji je najjači antiurtikarijski hormon (no ne daje se za urtikariju, prejak je samo za to).

123zorica

13.11.2019. 11:20

Hvala vam puno na odgovoru.Bisoprolol 2,5 pijem godinama sad je vec par dana smanjen na 1,25 i onda ga mjenjam za Amlodipin 5mg pola tablete ujutro.Od danas sam na jednoj tableti Prednisolon 2dana pa dva dana na pola .Cetiricin uzimam jednu na vece.. Da le je Amlodipin bolji za urtikarije.Evo 6 dan od pojave urikarije je puno bolje mada se opet pojavljuju ali u blazem obliku.Jutros me probudio svrbez ociju.Znam da imam alergiju na grinje pa sam uzela navlake za posteljinu i madrace izbacila zavjese, tepihe...Ali svrbez ociju je jos tu.Da li hronicna urtikarija moze biti opasna i da li mogu nesto sama da uradim da stanje popravim.Kome treba da se obratim za neka ispitivanja Hvla vam puno i izvinite molim vas na uznemiravanju.

Darko Richter, dr. med.

19.11.2019. 22:15

Kroničan urtikarija sama po sebi vam ne može bitno naškoditi, niti vam skratiti živto,ali vam gal otežava. Osimt toga,ona je mogući indikator drugih autoimunih bolesti, npr Hashimota (autoimuni tireoiditis).
Kronična urtikarija ne isključuje alergijske bolsesti, koji je mogu pogoršavati.
Za alergijskuurtkariju nema laganog lijeka. Daje se pronison, pa i neki imunomodulatori, npr. ciklosporin, pa čak i citostatski imunosupresiti poput azatioprina ili metotreksata. No,sami možete učiniti što ste već i učinili: uzeli antihistaminik, promijenili antihipertenziv iz b-blokera u blokator Ca-kanala, i uzeti antialergijsku posteljinu, da vam barem postojeća alergija ne komplicira kroničnu urtikariju. Možete se još posvetiti dijeti bez konzervansa aditiva i boja: sva jela i pića iz tetrapaka, osim običnog pasteriziranog mlijeka, sva obojena pića i sva gazirana pića, sve suhomesnate namirnice iz dućana (vaše domaće kobasice, ako ste u njih stavili samo sol, ne smetaju), svi ppapreni začini, sve vrste Vegeta, ukratko, sve što u sebi sadržava spojeve "E", a to vam piše na deklaracijama, bilo bi dobro izbjegavati, barem izbjegavati u većim količinama. Možad opazite za par tjedana da vam je bolej i bez lijekova.

123zorica

29.11.2019. 11:10

HVALA VAM PUNO. Poslusala sam vas Izbacila sam kupovnu hranu maksimalno Sama spremam kruh, domace supice , samo voda i 1 kafa dnevno.Pridrzava se koliko mogu.Moj dr samo slijeze ramenima ne zna ni on saa da mi kaze.Bisoprolol sam smanjila na 1,25mg Omerazol zamjenila sa lansoprasolom15mg.Probala sam bez tableta za kiselinu ali Refuks se pogorsao pa sam kasljala danima i nocima stalno sam osjecala kiselinu u grlu i grudima.Tako da sam sad opet na tabletama samo drugim.Izvadili su mi krv da bi testirali neke lijekove ali nalaz se ceka 3 sedmice.Mene brine sta popiti za glavobolju posto mi je za sada Paracetamol zabranjen jer je urtikarija bila jedan dan nakon paracetamola pa su i njega iskljucili Da li smijem bar pola tablete Brufena da popijem...Dr ne znaju da li je alergija od lijekova, hrane ili neceg treceg.Primjetila sam da mi se koza strasno peruta od lica do noga.Pojavljuje mi se sporadicno svrab na prevojima unutrasnja strana lakta, ispod pazuha sitni osip sa crvenim tackama i crvenilo Naidje svrab i prodje Po ledjima, stomaku .Primjetila sam nekad na rukama da malo pece bude crveno i prodje...I jos mi se pojavljuje da mi usi gore i budu crvene ne znam da li to ima veze sa alergijom....Pridrzavam se dijete maksimalo cak sam 4kg izgubila za 3 sedmice Da li imate jos neki savjet za mene u vezi lijekova Hvala vam puno , vi ste mi pomogli vise nego moj dr ::::hvala vam puno

Darko Richter, dr. med.

29.11.2019. 23:20

Za glavobolju porbajte paracetamol, ili paracetamol i tramadol u kombinaciji.
Burfen i Aspirin će prije pogoršati urtikariju, nego paracetamol.
Na crvenamjesta i pruge na kože pokušajte nanijeti kortiksteroidnu kremu, npr, Elocom, Afloderm, Advantan ili Cutivate, kroz par dana dok se smiri.

123zorica

17.02.2020. 19:55

Hvala vam postovani drEvo mene opet Sinoc se pojavila urtikarija na lijevoj ruci isopd lakta Danas mi je kozni dr uradio i alergotest na hranu i hvala bogu i on negativan Znacinalazi IgE ukupni je 6 i pojedinacni je negativan i testna ruci negativan a urtikarija je tu Po danu je manja. Ojim se da sad das noci ne po ne da se siri Dobila sam od koznog dr Aerius 5mg do 2 tablete dnevno jedno 2-3 sedmice Cim bude bolje da smqnjim na jednu I sutra moj dr vadi komlet krvnu sliku Dr misli da nije alergija Moje pitanje moze li se piti 2puta dnevno Apotekar mi je rekao da pijem samo jednom Kao on misli da je geska Sad ne znam smijem li piti 2 tablete ubutro i uvece

Darko Richter, dr. med.

17.02.2020. 23:25

Pijete 2 tbl. najednom ujutro, ili uvečer. Inače, može se ići do 4 tbl. dnevno.

123zorica

21.02.2020. 10:05

Postovani dr i ako sam popila 2 tablete i dva dana je bilo bolje a u srijedu su se urtike pocele siriti postale se velike ali i dalje samona ruci ispod lakta Opet sam otisla dr dAn prije mi je vadio krv pa da vidimo da nije nesto iz krvi I dr kaze krv je hvala bogu ok Stitnjaca jetra bubrezi sve ono sto je on vadio je u granici normale Dobijam tablete prodonisol 2 od 10mg da pijem ujutro tri dana pa po jednu 2 dana Cetrericin samonavece On nije htio da ga pijem vise od jedne kaze osamutice me Vise ne znam sta da radim Kom dr sad da se obratim Dr opet smanjuje bisoprolol na 1,25 mg Lansoprazol mjenja pantraprazolom od 20 mg I ako sam ne misli da je od tableta kaze mora i to da pokusa .On mi zabranjuje dijete jer sam smrsala puno Po njemu nemam alergiju na hranu jer je sve testirano i ukupni IgE je 6 .Kao mozda lijekovi ili stres .SAma sam pokusala da trazim po internetukako sebi da pomognem i ne znam da li ima neke veze histaminska intolerancija. Da li da i kome da se obratim za to .Kozni dr kaze on je svoje sve odradio i sve je ok kucni kaze svi nalazi krvi su u granici normale a ja dobijam urtike Nije mene njih strah vec dda ne oteknem Jer me svi sa tim prepadaju Hvala vam puno Svaki Vas savjet je zlata vrijedan.

123zorica

21.02.2020. 17:45

Ako moze jos jedmo pitanje Danas sam popila 2tablete Prodonisola od 10mg ovo je treci dan od sutra samo jedna tableta 2 dana i poslije Cetericin na duze da pijem Meni su se urtike povukle jos malo pece aliih nema od juce Da li da nastavim jos dva dana prodonisol od 10mg ili mi vise ne trebaju Imala sam 1 proliv laksi pa ne znam da nije od njega Ili da smanjim na Pola tablete na 5 mg jos dva dana I ako moze pitanje da li kapucino moze da se pije jedan na dan Posto sa, sve od pica sem vode vec odavno izbacila ali ostao je i taj kapucino. Hvala iizvinite jos jednom

Darko Richter, dr. med.

22.02.2020. 10:05

Ta doza Pronisona je mini doza za odrasloga. Možete piti barem 5 dana 2×10 mg i onda prestati, naglo, ili korz 3 dana, ako da oduzmate 1 po 1 tbl., a zadnji dan pola. Inače, ovo je dosta uvjerljivi dokaz da, zapravo, imate kroničnu urtikariju, što vam trubim već neko vrijeme. Pronison ne djeluje na akutnu urtikariju, ali praktički briše kroničnu.

123zorica

22.02.2020. 16:10

U pravu ste kao i uvjek do sada Ali sta da ja uradim da to ubalzim ili zaustavim Imam previse obaveza posao , kuca djeca Cak u aprili vodim grupu starije djece na seminar 5 sati voznje autobusom. Ne zelim da mi urtikarije pokvare taj put Sta ako. Krene opet urtikarija Da trazim i tamo dezurnog dr Iskrenomene samostrah da urtikarijja ne predje u oticanje i moram u hitnu Da lije ovakva urtikarija opasna ili se moze voditi normalan zivot da je ignorisem dok ne prodje Da li jos neke nalaze da odradim Alergiju nisu dokazali,u krvi nisu nista za sad nasli ne znam da li da ispitaju tu histaminsku intoleranciju. Vama kao vrsnom strucnjaku ovo je rijesivo a nama laicima je problematicno Hvala vam puno

123zorica

22.02.2020. 16:10

Da dodam hvala bogu se povukla ali ostao je osjecajda miusne bride ili svrbe ilineki dio lica ili da jednoilioba uha gore Ako to ima veze sa urtikarijom Inace mije lice bas suho svo se peruta kaoi cijela koza Ne znam da li ovi simptomi imaju veze sa urtikarijom

Darko Richter, dr. med.

24.02.2020. 22:15

Naravno da imaju veze. Ali ajde, malo se osamostalite, sljedeće pitanje neka bude za oko 6 mj.