Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


kihanje, sluz, slina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

krlito

21.04.2022. 01:50

Poštovani, imam sljedeće tegobe

1. Snažno uzastopno kihanje, u seriji pet, šest puta zaredom. Ponavlja se ujutro nakon buđenja, te sporadično nekoliko puta kroz dan.
2. Djelomično ili potpuno začepljen nos, uz osjećaj pritiska na vrhu nosa.
3. Ujutro iscjedak iz nosa koji je bjelkast i viskozan, kroz dan stalno curi bistar neviskozan isjedak.

Navedeno se ponavlja zadnjih nekoliko godina, u svakom godišnjem dobu ali najintenzivnije u proljeće. Inače živim na relaciji Zadar - Zagreb, u Zadru sam okružen biljnim svijetom (kuća i vrt s raznim biljkama, cvijećem, voćkama) i tamo su simptomi jači nego u Zagrebu gdje sam "okružen betonom".

Liječnica opće prakse sumnja na peludnu groznicu i prepisala mi je sljedeću terapiju: Alerdin, Flixonase i Opatanol. Navedenu terapiju sam uzimao i ranijih godina i pomogla mi je onoliko dugo dok sam je uzimao, ali nakon što bih potrošio tablete simptomi su se odmah vratili.

Pitanja:
1. Na osnovu navedenog, radi li se samo o alergiji ili su mogući drugi uzroci ovih tegoba?
2. Trebam li napraviti test za alergiju? Ako da, koji test da napravim?
3. Da li je dobro da napravim Alergo 295 test (opisan ovdje https://poliklinika-analiza.hr/alergijski-testovi/ ) ili je to pretjerivanje?
4. Može li devijacija septuma pogoršati alergiju ? (Sad lupetam, jer nemam pojma o medicini, pa me zanima ima li ovo rasuđivanje ima smisla: "zbog devijacije septuma, češće dišem na usta nego na nos, nos je bolji filter za alergene od usta, ergodakle kad već udišeš alergene bolje je da to radiš kroz nos" ?
5. Treba li vam još poneka informacija za potpuniji odgovor?

Darko Richter, dr. med.

23.04.2022. 12:25

Može se već sada reći da imate peludnu hunjavicu.
Potreban vam je pregled alergologa. Tamo ćete dobiti odgovore na sva svoja pitanja.
1. Na osnovu navedenog, radi li se samo o alergiji ili su mogući drugi uzroci ovih tegoba? - DA, radi se o alergiji.
2. Trebam li napraviti test za alergiju? Ako da, koji test da napravim? - NARAVNO DA TREBA NAPRAVITI ALERGOLOŠKI PROFIL NA STANDARDNE ALERGENE (grinja, plijesan, mačka, peludi trava-stabala-korova-ambrozije).
3. Da li je dobro da napravim Alergo 295 test (opisan ovdje https://poliklinika-analiza.hr/alergijski-testovi/ ) ili je to pretjerivanje? - NE TREBA VAM TO.
4. Može li devijacija septuma pogoršati alergiju ? (Sad lupetam, jer nemam pojma o medicini, pa me zanima ima li ovo rasuđivanje ima smisla: "zbog devijacije septuma, češće dišem na usta nego na nos, nos je bolji filter za alergene od usta, ergodakle kad već udišeš alergene bolje je da to radiš kroz nos" ? - LUPETATE ISPRAVNO.
5. Treba li vam još poneka informacija za potpuniji odgovor? - MENI NE, A VAMA TREBA PREGLED I OBRADA KOD ALERGOLOGA.
Logično je da se smetnje vraćaju kada obustavite terapiju, a alergeni su još u zraku. Izlaz je da terapiju stalno uzimate (bilo bi dosta da uzimate dvostruku dozu antihistaminika, npr. Aerius ili Xyzal kpo 2 tbl. dnevno), ili da nakon alergološkog testiranja i identifikacije opdgovornog alergena, dobijete specifičnu imunoerapiju (hiposenzibilizaciju), što onda osigurava trajniji efekt.