Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Kako otkloniti ili potvrditi sumnju na alergiju na lijek(ove)?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zenta

10.07.2021. 11:05

Postovani dr.,

Zamolio bih Vas za savjet kojim putem je nabolje otkloniti ili potvrditi sumnju na alergiju na lijek(ove).
Riječ je o tome da osoba uzima više propisanih lijekova u duljem (visegodisnjem) razdoblju. Kroz taj period znalo se i prije desavati da bi dozivljavala nesto sto bi se moglo svesti pod alergijske reakcije, ali kako prije nikad nije imala alergije uvijek bi prva sumnja bila na druge zdravstvene probleme vezane uz dio tijela koji bi bio najvise pogodjen i osoba nije to povezivala uz lijekove. Što se tiče simptoma rijec bi bila o oticanju kapaka, "zatvaranju" oka, crvenilu, svrbežu, preosjetljivosti kože (oticanje, ranice), oticanju grla, zglobova, često pojedinačno, a nekad i zajedno. Prije je bilo mozda rjeđe ili manje izrazeno, a čini se da se kroz vrijeme ucestalost ovakvih reakcija i povecala. Ukratko, zanimalo bi me kojim putem osoba treba krenuti da otkloni ili potvrdi ovu sumnju, tipa preko svog lijecnika opce prakse, pa dalje, koji tip specijalista je za ovu problematiku nadležan/stručan ili ako se, radi brzine, može i privatno ako sumnja da je postala preosjetljiva ili alergicna na neki od lijekova ili njegovih sastojaka, tj gdje se test može obaviti, da li se radi u vrijeme kad postoji reakcija ili kad simptomi prodju, da li je test općenite prirode ili se ide baš na test za lijekove koje se uzima...
Ako je bitno za odgovor i mogucnosti koje stoje na raspolaganju, riječ je osobi iz Splita.

Hvala unaprijed na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

11.07.2021. 02:35

Pitanje je dosta općenito. Ja bih na mjestu te osobe otišao svojem liječniku opće prakse i zapitao ga isto pitanje. On zna (ja ovaj čas ne znam) o kojim je lijekovima riječ i kolike su vjerojatnosti alergija uz njih vezane. Ta osoba jest možda sasvim obični alergičar, na neku pelud, ili dlaku ili grinju. Ako bi se ipak došlo do nekog lijeka kao suspektnog alergena, onda bi trebalo otići do onog specijaliste koji taj lijk ordinira i posavjetovati se s njime. Ako bi sumnja opstala, onda bi trebalo obaviti kožna testiranja, laboratorijsku obradu (tzv. BAT ili "basophil activation test" il CAST-Elisa test na sumnjivi lijek) i još na kraju provokacijski pokus. Da je ta osoba dijete, onda bih sve to mogao obaviti ili organizirati da se obavi, ja, a odrasli se obično upućuju na kliničku farmakologiju (u Zagrebu - Rebro; za Split ne znam).

Zenta

11.07.2021. 19:15

Postovanje,

Puno hvala na odgovoru. U pravu ste, pitanje je postavljeno opcenito, ali vise iz razloga sto sam laički ciljao na to da li možda postoji neki tipa testa koji bi potvrdio ili otklonio da je reakcija vezana uz lijek, a ne standardne alergene, a onda dalje da se može ići na test na specificne lijekove.

Što se tiče Vašeg odgovora, ako sam Vas dobro razumio "standardni" put je alergijski test (krvni ili kožni?) na "klasične" alergene tipa grinje, dlake, plijesan,... , a tek onda se ide na specificne alergijske testove (BAT, CAST) na lijekove koje osoba uzima ako se otkloni neki od ovih "standardnih" alergena kao uzrok alergijskih reakcija.

Isto tako pretpostavljam da bi ovo sve sto ste spomenuli kao put prema dijagnozi moglo vremenski potrajati i zbog možebitnih lista čekanja, ljeta, tj godisnjih odmora i situacije oko korone, pa ne znam što mislite o tome da se privatno napravi IgE test, tj da li bi taj test bio neka indikacija tj potvrda i da li bi nešto ubrzao u cijeloj priči.

Usput, ako Vam nešto znači za odgovor, u sklopu ovih zdrastvenih problema osoba je i nedavno vadila detaljnu krvnu sliku i imala povišene bazofilne granulocite (1.2H rel% (0-1) i 0.10H (0.00-0.06)) koje "vidim" da se spominju u sklopu alergijskog odgovora tijela.

Još jednom unaprijed hvala na odgovoru i isprike što ne mogu biti detaljniji u upitu.

Darko Richter, dr. med.

12.07.2021. 20:45

Ne postoji test s jednostavnim odgovorom "da" - "ne". Kada bi to tako bilo, liječnika ne bi ni trebalo. Nije svejedno tko je pacijent, a tko liječnik.
Da je ta osoba u mojem djelokrugu (pedijatrija) sve bih uradio i uredio ja. No, prije svega, potrebno je vidjeti da li ima osnove za "podizanje optužnice". Zato sve počinje pregledom, koji se ne da nadomjestiti niti preskočiti nekim dugim loptama, nalazima i sl. Kod mene je taj pregled temeljito isljeđivanje, nakon kojega se optužbe uglavnom odbacuju, ili se ide dalje. A u potonjem slučaju, kojim od spomenutih koraka se ide dalje, to ovisi o onome tko je pacijent, a tko liječnik. Liječnik procjenjuje rizik, i može odlučiti da ide ravno na provokacijski pokus, ili može otpočeti dijagnostičku obradu bez kraja i konca, a činjenica da ju je netko otpočeo, uopće ne dokazuje da se stvarno o nečem ozbiljnom i radi. Bitno jest tko je liječnik, a tko pacijent. Nalaz bazofila koji spominjete nema nikakve veze s vezom. Većina nalaza nema veze s vezom, ako nisu indicirani iz okvira temeljitog pregleda. Ne možete se vi šetati kuglom zemaljskom pa na svakom trećem uglu napraviti, onako, iz hobby-ja, poneki nalaz, i onda pitati a da što je ovo, ili ono.

Zenta

13.07.2021. 09:30

Razumijem. Nije mi bila namjera relativizirati. Nazalost dosadasnje iskustvo vezano uz ove probleme je bilo da se uvijek adresirala posljedica, tj simptom, tipa osoba bi dobila neku mast i kapi za oči, za zelucane tegobe tablete, za probleme sa grlom i gutanjem bi zavrsila na pregled stitnjace, oticanje zglobova hladni oblozi i mirovanje. Kao laiku ne znam zasto nikad nije poslana na neki test za alergiju, ali tako je bilo, pa sam stoga i trazio ovako savjet, jer po dosadasnjem iskustvu izgleda da nije bas cesta praksa da se u slucaju ovih i ovakvih pojedinacnih simptoma odrade alergijski testovi. U neku ruku zbog tretiranja iskljucivo posljedica osoba se osjeca skoro kao hipohondar, jer svako neko vrijeme ima i osjeca neke zdravstvene probleme, a ima “rjesenje” za pojedine simptome u masti, kapima, tableti, hladnom oblogu, mirovanju....
Da ne duljim i ne oduzimam Vam jos vremena, shvatio sam da je jedini ispravni put da se ide preko lijecnika opce prakse u otklanjanje tj identificiranje uzroka ovih problema sa nekakvom sumnjom na alergijsku reakciju na “nesto”.
Hvala jos jednom na svemu i isprike ako ste stekli dojam da pojednostavljivanjem priče relativiziram odnos lijecnik-pacijent.

Darko Richter, dr. med.

13.07.2021. 22:15

Nisam ja ništa loše pomislio, samo znam da se rijetko dođe do rješenja problema kada igru vodi pacijent, ili netko u njegovo ime. Pitanje svih pitanja jest, zašto vi ili bilo tko drugi a priori misli da bi u pitanju mogla biti alergija, jer, na isti način, moglo bi biti još 4000-6000 drugih entiteta u medicini.