Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5361

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urtikarija Pitanje za dr Richtera


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivka66

28.12.2020. 16:50

Poštovani, dijete od 5 godina ima ucestalu urtikariju, koja prolazi samo prmjenom infuzije. Znaci (Rinolan, Xyzal i injekcija Solumedrol ne pomažu) Da li mi mozete reci koje pretrage trebamo obaviti?! Urtikarija mu se pojavila nakon primitka cjepiva Priorix uz ostale nuspojave i sve je to zapisao u lijecnicki karton. Kazu da je urtikarija posljedica tog cjepiva al ja bi volila napraviti komplet obradu mozda mu nesto drugo smeta.

Darko Richter, dr. med.

25.01.2021. 08:10

Definitivno nema veze s Priorixom, SoluMedrol mu ionako ne može pomoći. infuzija nema veze ni sa čime, a antihistaminike treba dati u dvostrukoj dozi od inače uobičajene za dob i tjelesnu težinu. to bi moglo biti 2 žličice Aeriusa ili Rinolana, ali ne znam točno njegove parametre (je li ud dobi od 1-2 g., ili 5-6 g?
Treba napraviti standardnu alergološku obardu, a to što spada u standardnu, ovisi opet o njegovoj dobi. Vjerovali ili ne. Svakako se otarasite ideje da je u pitanju Priorix.

Ivka66

26.01.2021. 21:35

Poštovani,
u dogovoru sa našom pedijatricom rekla je da mu dajem 5 ml Xyzala ujutro i 5 ml navecer al to mu ne pomogne pa uz to preporucuje injekcije SoluMedrola. Maleni ima 25 kg i 5 ipo godina. Sto se tice Priorixa troje lijecnika uz konzultiranje s epidemijologom su rekli da je od toga, uz urtikariju imao je otitis media, limfadenopatiju, proljev itd... Vadili smo vise puta krv i sve je bilo uredu. Meni je izgledao kao da ima ospice al nisam strucna. Struka je rekla da je od cjepiva, no svejedno cu ga dalje cijepiti.
Ucinit cemo komplet alergološku obradu, hvala Vam puno.

Darko Richter, dr. med.

27.01.2021. 07:50

Ponavljam vam nema veza s Priorixom. Može se 100 njih staviti protiv ovoga što kažem, ali ovo nije politika niti demokracija, nego pitanje znanja ili neznanja. Nije od Priorixa. Treba napraviti alergološku obradu. Možete me posjetiti u Poliklinici DermaPlus, u Zagrebu.

karlo77

30.01.2021. 12:35

Poštovani,

U 9 mjesecu prošle godine imao sam operaciju koljena pod spinalnom anestezijom. Nakon nekog vremena pojavio mi se svrbež po trbuhu i po leđima prilikom fizičke aktivnosti(znojenjem) ili ulaskom u toplu prostoriju. Prilikom češljanja tok područja pojavili su mi se crveni tragovi. Krvna slika, IgE, urin, antitijela šitnjače sve je uredu. Koristio sam tablete aerius i krema belobaza 2 tjedna i onda mi se svrbež smanjila ali crveni tragovi prilikom češljanja su ostali. Nakon prestanka korištenja tableta svrbež je i dalje ista. Zanima me koliko dugo će to trajati i čime dalje liječiti.

Hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

09.02.2021. 17:15

Sad, nije i baš jasno od zašto bi svrbež bio u svezi s operacijom koljena, to ne znam, i mislim da nema veze, osimako vam nisu ugradili neki umjetnimetalni dio u koljeno. Ima mnogih i različitih uzroka svrbeža a jedno jest atopijski ekcem ii atopijski dermatitis, povišenje žučnih soli u krvi (pogledati žučne soli i jetrene probe; žučne soli ne radi baš svaki laboratorij iza ugla, pa niti svaka velika bolnica - prije su se radile u Vinogradskoj u Zagrebu, a sada mislim da ih radi i Rebro), kronična urtikarija - što mi od vas izgleda najvjerojatnijim. Ako je to slučaj, prosjeno trajanje je 7-8 godina, a pomažu antihistaminica u dvostrukom i čak četverostrukim dozama od uobičajeno preporučivanih. Ako ste alaz i belobazu, i to vam j epomoglo, onda, jednosavno, imate suhu kožu, ili možda atopijski dermatitis bez izarzitijih eflorescenci.