Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pitanje za dr Richtera


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mikaaja

09.06.2020. 22:30

Hvala Vam

Mikaaja

09.06.2020. 22:35

Da, zaboravila sam da napomenem da je kada mu je posle infuzije vracen podoj i data hrana on je za 3 dana izgubio 250 gr (sve ono sto je za 2 nedelje pre toga dobio). Sto je opet jako cudno. Vracen podoj i data plus hrana a on gubi. Pre toga samo podoj on dobio. Sta se tu izdesavalo, jedino ako nije zbog prekida u jelu (dok je bio ns infuziji) nastavio da gubi i kada mu je vracen podoj i data hrana... nema logike

Darko Richter, dr. med.

10.06.2020. 10:15

Ima jasnu i glasnu hipogamaglobulinemiju, i k tome patohistološki nalaz upale debelog crijeva (infektivnog izgleda), i ima Candidu u stolici. Sve skupa sada mi izgleda kao imunodeficijencija. Treba učiniti imunofenotipizaciju periferne krvi: CD3, CD4, CD8, CD19, CD16/56 - da se vidi broj i raspored perifernih limfocita. Pri tome broj CD3 limfocita mora biti >3000/mm3, CD4 1600, a CD19 >600. Ako je do sada cijepljen mrtvim cjepivima, trebalo bi pogledati kako je na njih reagirao: obično se pogleda anti-HBs titar, koji mora biti >10 IU/ml, a ako je primio sve 3 dojenačke doze cjepiva protiv hepatitisa B (bilo Engerix, bilo Infanrix Hexa, bilo Hexacima), anti-HBs bi mogao da bude i >500. To bi praktički isključilo imunodeficijenciju.
Candidu, uz jasnu hipogamaglobulinemiju i proljeve, liječio bih Nistatinom, Rojazolom ili sličnim antimikotikom za usta i probavni trakt, bez puno razmišljanja. Bulardi je gljivični probiotik, i, mada dobar za bakterijske proljeve, ne bih ga davao ako je u stolici nađena Candida. Ovo sve govorim uz pretpostavku da je u stolici nađen veliki broj Candida sp. Za sada proljevi, Candida i hipogamaglobulinemija upućuju na imunodeficijenciju, ali mogu postojati i kao posljedica postenteritičnog sindroma, uz produženu hipogamaglobulinemiju G. Učinite pretrage na imunodeficijenciju, i, ne čekajući nalaze, neka primi IVIG (intravenski imunoglobulin), 200-500 mg/kg u infuziji kroz 4-6 h, uključite Nistatin/Rojazol, i nastavite još neko vrijeme s elementalnom prehranom (Neocate). Vaša umovanja o infekcijama, zašto bez temperature, zašto bez antibiotika, itd., nemaju nikakve veze. Neki proljevi poput ovoga, s Candidom, nastaju baš zboe antibiotika, najčešće amoksicilina. Čudi me da ne vidim nalaze stolice na viruse i bakterije.

Mikaaja

10.06.2020. 11:50

Radjeni su rota i adeno virus, bakterije - negativno. Kome i gde da se ja obratim za IVIG kada smo mi otpusteni kao da su te vrednosti u redu. Ove nalaze sto pisete CD... gde to da uradim, moze li privatno. Dete nema prolive sada. Nije ni imao prolive vec sluzave stolice. Nije na Neocate niti na drugoj formuli. Probali su Bebelac, Humanu... dete odbija. Vratili su ga na podoj. Ne bi verovatno ni tolerisao, sve imaju kukuruzni sirup. Ove titre na vakcine da li mogu privatno da uradim. Koji probiotik da dam umesto bulardija, ovaj bulardi je sa kvascem. Imam bebi col ( L. Rhamnosus) i Biogaiu .
Mnogo sam sad uplasena. Da li su ovi imunoglobulini trajno niski ili je to nesto trenutno. Gde da se obratim?

Mikaaja

10.06.2020. 13:15

Do sada je primio sve vakcine, sve 3 doze hepatit B i sve po redosledu. Problemi su i poceli da se desavaju sa 4 i po meseca nakon 3. doze DTAP/IPV/HIB. Tada je, 5 dana nakon vakcine poceo da povraca na bananu na pirinac (koji je jeo vise puta pre tiga) na kukuruznu kasu itd... stolice se nikada vise nisu vratile u normalno stanje, jer je poceo da reaguje i na moju prehranu, sto ranije nije bio slucaj. Ukoliko je titar antitela zadovoljajuc kazete da se moze iskljuciti imunodeficijencija?

Darko Richter, dr. med.

10.06.2020. 22:45

Učinite tu obradu na imunodeficijencije.
Ako je titar anti-HBs dobar, ne treba dalje ništa. Međutim, IgG je vrlo nizak, i dok je tako, trebao bi da primi supstituciju IVIG-om.
Veliki komad ovog problema jest vaša interpretacija da je počeo da povraća bananu, pirinač, i da mu se stolice nisu više normalizirale, i da reagira ne sve i svašta. Tu ste prešli granicu roditelja, i upleli se u medicinu, a to niste smjeli. Jer, tko kaže da je tako, kako vi kažete = interpretirate. U medicini je povraćanje + proljev = gastroenterokolitis, a ne nikakvo reagiranje po mišljenju roditelja. I tu često počinje zavrzlama. Ja najviše volim nepismene roditelje koji kažu što vide kod djeteta, i koji se ne bave na što njihovo dijete reagira, ili što tolerira. Kako vi znate da ono nije bio obični gastreonetrokolitis, a sve poslije su bili postenteritične tegobe, zbog danas vrlo uobčajenih dijetnih grešaka: djetetu se trpa sve i svašta samo da ne bi izgubilo koji gram.
Ali sada je tu i pitanje imunodeficijencije, i to vrlo ozbiljno. To nema vze s "regira na ovo, a ne na ono, itd.".
Ovakvo uvlačenje u medicinu, a da se o medicini ne zna ništa, navodi na krivi put.
Ja svakome tko ima IgG <2,5 g/L i ima simptome koji mogu odgovarati infektu (otitis, pneumonia, enteritis, piodermija) UVIJEK priuštim IVIG, s time da prije uzmem osnovne nalaze na imunodeficijenciju, ali ne čekam rezultat. Reagiram, i pustim IVIG. Škoditi ne može, a obično se stanje oporavi u roku par dana. Dalje je pitanje je li to bila prolazna hipogamaglobulinemija, ili nekakva ozbiljnija priča.

Mikaaja

11.06.2020. 11:15

Doktore ne volim ni ja da se mesam gde mi nije mesto, ali zaista jeste tako. Od njegovog 5. meseca su nas vracali razni lekari a obisli smo vise njih, sto drzavno sto privatno, sa pricom da mu nije nista ili da ima iritabilni kolon.
Roditelj je taj koji prati dete svakodnevno i zna da prepozna neke stvari, kad mu fali nesto a kada ne.
Probacu kod imunologa da zakazem za IVIG, a u medjuvremenu da uradimo i to sto ste naveli, pa cu svakako napisati rezultate.
Kod njega je i IgM i IgA jako nizak. Sama donja granica a IgG ispod. Ne znam zasto bi rekli da je to u redu.
Recite mi samo za nistatin kako da dajem i koliko dugo (jeste kandida veliki beoj) i koji probiotik po Vama?

Mikaaja

11.06.2020. 11:15

Znam doktore da nije bio obican gastroenterokolitis jer sam bananu dala ponovo sa 7 meseci. Isto se ponovilo. Nakon par sati povracanje do iznemoglosti, zatvor je imao 2 dana a onda stolice vrlo karakteristicnog mirisa i izgleda. Takav miris stolice sledi svaki put nakon povracanja na namirnice koje sam navela. I to je bilo banane, velicine nokta. Tako mali komadic banane a koliko je povracao.

Darko Richter, dr. med.

11.06.2020. 20:45

Za Nistatin piše u uputi uz lijek. Nije niti previše bitno, jer se ne resorbira, ostaje u crijevu. Obično se daje 4×20 kapi. No, kažem, vidite u letku.
Probiotika mi ja ne bih davao, ima mali rizik da mu zakomplicira ćivot, ako je posrijedi imunodeficijencija.
Oko imunodeficijencija ja bih se u Beogradu obratio prof. Srđanu Pašiću. Ne znam da li još uvijek radi, ali, ako je tu, nemate razloga ići bilo kamo dalje.

Mikaaja

11.06.2020. 22:30

Ja sam dobila preporuku za imunologa Aleksandru Minic, ali potrazicu ovog doktora. Ja vec dugo dajem probiotik. Sta se moze desiti ako se daje probiotik a u pitanju je imunodeficijencija...
Da li mislite da bi trebalo da viidim i metabologa, da se iskljuce i metabolicki poremecaji i stanja.

Darko Richter, dr. med.

13.06.2020. 21:50

Minić ne poznam. Mataboličar? Ja bih to izbjegao, osobito ako nema teži dermatitis. Probitici su živi mikrobi i na terenu imunodeficijencije mogu postati infektivni.

Mikaaja

08.07.2020. 12:10

Postovani doktore, bili smo kod dr Pasica po preporuci. Dr ce na Institutu uraditi fenotipizaciju a ja privatno da uradim antitela na hep.B i na tetanus. Medjutim zvala sam nekoliko laboratorija - niko ne radi antitela na tetanus, hepatit B rade svi. Da li mogu uz hepatit B da uradim neka druga antitela, jer je primio sve vakcine? Dr Pasic je vrlo iskren da nikada nije cuo za Fpies i nije imao takav slucaj, a kaze Ivig ne bi davao dok ne budu rezultati i dok ne vidi da li je prolazna stvar u pitanju. Rezultate ci Vam svakako javiti.
U medjuvremenu nakon sto smo izasli iz bolnice, dete kaki tvrde kuglice, ja opet testiram kalprotektin i on je opet visok, 400. U bolnici je na podoju bio 170. Ali umesto da uvode jednu po jednu namirnicu oni su mu dali vise odjednom. Zvala sam dr koji nas je vodio i on je zatecen ovim ali smatra da je verovatno problem u nekoj od namirnica koje dete jede (a jede ukupno 4) i da iskljucim 1 namirnicu da vidimo hoce li se popraviti stanje. A meni savetuje da jedem sta sam jela u bolnici jer je tada kalprotektin bio u prihvatljim vrednostima, 170. Sta Vi mislite o celoj ovoj prici kojoj nema kraja i koju niko ne shvata ozbiljno cini mi se

Darko Richter, dr. med.

09.07.2020. 06:45

Dovoljno je da napravite anti-HBs antitijela. Što prije, to bolje. Jedna će stvar s time postati jasna: ima li, ili ne, ozbiljnju imunodeficijenciju.
Savjet je pogrešan (da od 4 izbacite 1 namirnicu). Treba proširiti jelovnik, i bit će bolje stolice i sve ostalo.

Mikaaja

09.07.2020. 21:35

Doktore hitno Vas molim da mi protumacitevovaj Hbs At. Kaze rezultat >1000, a referentne vrednosti < 10 IU/L. Metoda CMIA. Da li ovo znaci da je nas rezultat preko 1000 a da je u redu sve sto je preko 10?
Dete je primilo sve 3 doze hep. B vakcine. Hvala puno

Mikaaja

09.07.2020. 22:35

Jer me cudi da pise >1000, a ne konkretan broj, pa ne znam kako da protumacim

Darko Richter, dr. med.

12.07.2020. 11:40

Znači da ima odličan imuni odgovor na hepatitis B-antigen, i da će s njegovom imunosti sve biti u redu. Ipak, dok je ukupni IgG snižen, ja bih mu dao IVIG.

Mikaaja

12.07.2020. 13:50

Oo dobro je. Hvala. Pa na Institutu su izvadili krv da ponove imunoglobuline i da se uradi fenotipizacija. Pa cu, ako se nisu popeli ni malo, moliti doktora da mu da. Inace, on smatra da ne treba.
Mozda bi to i pomoglo malo ovim gastroenteroloskim problemima

PetrovJ

12.07.2020. 13:50

Postovani Dr Richter,
Imam bebu od 8ipo meseci,od 5ipo meseci nam se javlja povracanje na odredjene namirnice.
Pirinac (uveden sa 5ipo meseci) povracanje posle 5og puta jela
Palenta(kukuruz) (uveden sa6meseci)povracanje posle 5og jela
Zumance (uvedeno sa7 meseci)povracanje posle 5og jela
Ovsena kasa povracanje posle prve probe
Svako povracanje pocinje tacno 2h nakon jela.U pocetku je to bilo na 10 do 20min,do 10 povracanja a sad posle ovsene kase na 2min preko 15 puta
Bili smo u bolnici 3 dana i uradjene su analize krvi i ukupni Ige koji je 28.
Od analiza koje su uzete i cekamo rezultate su:
1.Spec.IgG na nutritivne i inhalatorne alergene
2.IgA,IgM,IgG
3.TTG IgA i IgG
Osim povracanja i klonulosti nakon toga drugih simotima i tegoba nema.
Desava se tacno od kad je poceo taj problem da ujutu teze kaki,pa u toku dana svaka sledeca stolica bude mekana.
Pojavljivao se i ojed na guzi 4,5 crvenih tackica.
Nisam sigurna da li je pocela i banana da smeta s obz da odbija da je jede a bas je voli i jednom je od 1/3 bljucnula a ne bljucka jos od 4og meseca,ili je to trenutno zbog zuba pa odbija skoro svu hranu pojede svega 10ak kasicica.
Bebu jos uvek dojim.

Mozete li mi molim Vas reci da li i vi mislite da je u pitanju FPIES (na sta doktori i sumnjaju)?
Koliko je to opasno s obz da je na ovoliko namirnica odreagovala?
Da li joj se moze desiti nesto kad povraca toliko cesto kao zadnji put?
Kako da znam da nece odreagovati jos na nesto sto je vec jela jer su mi rekli da je i to moguce?
Da li postoji negde neki doktor koji zna o FPIES.u i koji mi moze pomoci?
Namirnice na koje do sad nije reagovala
Krompir,tikvica,sargarepa,batat,karfiol,brokoli,zelje,bundeva,crni luk,maslinovo ulje,piletina,teletina.
Jabuka,kruska,sljiva.
Bananu jede jos od 6og meseca ali mi je sad pod znakom? Zbog tog bljuckanja i negodovanja

Unapred zahvala na odgovoru!

PetrovJ

12.07.2020. 14:40

Merenje u domu zdravlja na kontroli smo imali 1 juna i imala je 7.250
U bolnici pre 4 dana 7.550 i 69cm i dns kuci sam je merila 7.870
Do prvog povracanja(5ipo mes) je napredovala bolje od tad dobije 200,300 gr pa izgubi 150-200
Rodjena je sa 3.200 i 50cm izasla iz porodilista sa 2.950

Darko Richter, dr. med.

13.07.2020. 18:00

Petrov J:
Ona za sada sasvim uredno napreduje. Može to biti i FPIES, jer, možese raditi o nekom sastojku tih žitarica koji je z ajednički, npr. gluten, glijadin. No,kukuruz je posve različit i nema te sastojek žitarica.
Ništa ne moežte znati unaprijed niti očekivati da će povratiti na ovo ili ono.
Ja bih očekivao da se u FPIES razumiju u prvom redu gastroenterolozi, pa onda i alergolozi.