Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Suvi kasalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kisha

20.11.2007. 19:45

Postovani,

postavo sam istu temu na otorinolaringologiji, ali zbog mogucnosti da se ipak radi o alergiji (po misljenju ljekara opste prakse), ja bih temu postavio i ovdje (iako mi vec dva dana ne uspijeva da je postiram) da cujem vase misljenje.

Naime, imam 34 godine, prestao sam da pusim prije 5-6 godina, imam proljetnu alergiju na platan (i hronicno zapusen nos, koji imam problem ujutro da ocistim koliko se unutra spekne i napuni slinama).
Prije mjesec i nesto malo vise, poceo sam iz cista mira da kasljem, suho. Mada mi se ujutro nekad zna desiti kao da malkice i nekog slajma izbacim. A nekad opet nista ni ujutro.
Ujutro mi je inace najgore i tek tamo poslijepodne pocinjem manje da kasljem, da bi u toku spavanja kasalj potpuno iscezao. Do sljedeceg dana.
Otisao sam prvo ljekaru opste prakse - on mi je poslusao pluca, rekao da ne moze da osjeti bronhitis niti astmu, i da se najvjerovatnije radi o nekoj alergiji. Rekao je da i zeludac moze da bude uzrok, ali da je to u pitanju, povrat zelucane kiseline, nocu bih kasljao jos vise a ne obrnuto (a i ja sam ne osjecam nikakvu pojacanu kiselinu u zelucu, mada sam tome sklon kad jedem slatko).
Ordinirao mi je tablete (AERIUS, desloratadin, 5 mg) da pijem 15 dana, protiv iritacije.
Popio sam cijelu terapiju, i nista.
Otisao sam opet, ovaj put kod drugog ljekara opste prakse, jer je taj moj ljekar bio na odmoru - on je, kao buduci specijalista psihijatrije, za sve optuzio psihu i somatizaciju.
Kako sam cijelu godinu imao problema s papilomom na mjehuru, iscekivanja biopsije itd - on je to pripisao tom stresu i rekao da mogu mirno da spavam, ne uputivsi me cak ni na rentgen.
Kako to nije prolazilo, i kako sam ja pronasao na ovom sajtu da hronican kasalj moze da bude simptom i mnogo ozbiljnijih bolesti, otisao sam opet onom prvom ljekaru i on me uputio na rentgen.
Nalaz je uredan - s plucima je sve u redu. (da li bi se na rentgenu pluca vidjelo da nesto s jednjakom nije u redu, posto je dobar dio i toga uhvacen rentgenom?)

Dakle, niti imam temperaturu, niti osjecam neki umor ili smanjem kapacitet pluca - nista.
Samo taj uporni suvi kasalj usljed osjecaja da me skakilja negdje nesto u plucima ili u ulazu u pluca.
Da, i s vremena na vrijeme imam potrebu da se kao "prokasljem" (znate ono kad zelite da maknete neki sekret iz grla, s dusnika, ne znam ni ja odakle vise, niti imam osjecaj da dolazi od nekud posebno), ako razumijete sta hocu da kazem.
Dalje, primjetim da se desi da jedan dan mozda svega par puta u toku cijelog dana da se nakasljem, a nekad (kao danas), skoro svakih 15-ak minuta. Do predvece, kad popusta.

Imate li vi kakvu ideju sta bi ovo moglo da bude, jer sam opet poceo da se brinem?

Darko Richter, dr. med.

21.11.2007. 10:40

Kašalj koji se potpuno umiruje u snu nije nikakav ozbiljni patološki znak. Moje je mišljenje slično onome vašeg liječnika opće prakse, koji se sprema u psihijatre. A i žena mi je psihijatar. Tako da, čim počnem kašljati, pogledam nju, i odmah zamuknem.

kisha

21.11.2007. 11:10

Postovani doktore,

skroz sam uznemiren ovim, jer pomisljam "otkud znam, mozda i kasljem nocu", ali su mi ukucani rekli da ne kasljem.
Kako vishe razmisljam o tome, vise me strah, jer sam se upravo jos jedne stvari sjetio.
Naime, nesto prije nego sto ce kasalj da pochne ili mozda i istovremeno, primjetio sam ispod uha, nekh 10 cm, ali prema ledjima zadebljanje. Kad sam pokazao mojoj djevojci, ona je rekla "pa ugrizao te komarac".
Mene to nije svrbjelo, ali sam zaboravio na to.
Medjutim, brijuci se, okrenuo sam glavu na suprotnu stranu i vidim da negdje tu (otprilike tu gdje sam prije primjetio taj "ugriz"blunk postoji blago ispupcenje.
Pipnem, stvarno djeluje kao neko zadebljanje, odmah ispod povrsine koze, jer se krece skupa s pomjeranjem koze (kako zatezem kozu da je pomjerim, tako se i to pomjera).
Nije crveno, ne svrbi, ne prli se, promjera nekih 0,5 cm. Djeluje jednostavno kao neko ravnomjerno zadebljanje tih potkoznih slojeva.
Vec mjesec dana i vise je tu - ne prolazi. Ne vidi se da je tu, osim kad zategnem kozu ili okrenem glavu, kao sto rekoh.
Navraga, citah na internetu da ta zadebljanja na kozi mogu da budu uzrok neceg malignog na gornjim dishnim putevima i sad sam u uzasnoj panici.

Ako imate koju rijec da me razuvjeri prije nego alarmiram svog ljekara i po ko zna koji put alarmiram, bio bih vam veoma zahvalan.

Darko Richter, dr. med.

21.11.2007. 18:25

Gledajte, na forumu za alergije, teško da ja mogu biti stručnjak za onkologiju. Morate ipak pitati nekog drugog. Alergije najvjerojatnije nemate.