Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Svrab u trudnoci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Petra_1

17.11.2022. 12:50

Poštovani, imam crvene plikove (poput uboda komarca) po prsima, vratu, grudima, ledjima i po unutarnjoj strani nogu koji me jako jako svrbe. Izgledaju poput uboda komarca, crveni plik, oko njega, tj. njegovov rub kao da se posušio. Toliko je svrab neizdrživ da me budi tijekom noći. Doktorica opce prakse mi je rekla da to može biti usljed promjene omekšivača ili ako sam obukla neki komad odjeće koji je dugo stajao u ormaru a isto tako tvrdi da moze biti alergija na grinje, prasinu, vlagu...Skoro sam u 18tj. trudnoce. Dokt. mi je prepisala kremu klotrimazol koja mi ne pomaze i tablete claritine koje sam evo upravo sad popila prvu jer ne mogu vise izdrzati. Mozete li mi dati savjet ili mozda objasniti postoji li rizik za bebu od tableta koje pijem?

Darko Richter, dr. med.

19.11.2022. 15:45

O riziku od antihistaminika za fetus ne znam mnogo, tek toliko da nije uočeno da je toksičan ili teratogen za fetus, mada se, kao kod ostalih lijeivoa kao mjera opreza preproučuje ne uzimati u trudnoći. Oko toga se posavjetujte sa svojom doktoricom ili ginekologom. A svrbež u trudnoći može se olakšati lijekovima poput Questran-a (kolestiramin - cholestyramine) ili Cholestagel-a (colesevelam) koji se ne resorbiraju iz crijeva i ne dolaze u krvotok, pa tako niti do fetusa. U crijevima vežu žučne kiseline, koje tako odlaze iz tijela, a one su čest uzrok svrbeža u trudnoći.