Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


telfast


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana26

03.06.2010. 18:45

Potovani, nedavno mi je ustanovljena alergija na konzervanse: glutamat, glutaraldehid i kalij meta bisulfat. Rečeno mi je da u roku od mjesec dana pripazim na koju hranu i pića reagiram (moja alergijska reakcija se očituje isključivo kao crvenilo i mali mjehurići ili samo crvene male izbočine na usnicama) te da pijem telfast i aerius po potrebi te mogu mazati geocortonom ali maksimalno pet dana. Primijetila sam da ne preporučujete ( u svojim odgovorima na forumu) da se pije telfast već aerius pa me zanima zašto? Da li je Telfast na neki način štetniji od Aeriusa te da li mi geocorton može pomoći ili ne sa mojim problemom? Pijem zeleni čaj od biofarma u listićima ( ne u vrećicama) i na kutiji ne piše da osim toga išta drugo ima u njemu- po Vašem stručnom mišljenju da li je taj čaj dobar tj. da li i u takvom čaju ima navedenih konzervansa? Također imam aparatić koji ću skinuti za otprilike mjesec dana ali moram onda 6 mjeseci nositi nekakav prozirni i nisam ni slutila dok nisam pročitala Vaš odgovor jednoj gospođi da u dodiru sa hranom se te kovine mogu rastaliti i da to može izazvati alergijsku reakciju. Probleme sa usnicama imam i prije aparatića ali ću svejedno opet na testiranje da vidim da li je možda i to uzrok. Puno zahvaljujem na Vašem odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

04.06.2010. 11:45

Kao prvi. mislim da nemate nikakvu alergiju. Alergija na konzervanse ne postoji, već je to iritativno nespecifično djelovanje konzervansa na inače, iste stanice u koži preko kojih ide alergijska reakcija.
Vama bi trebalobiti dovoljno da prestanete jesti i piti hranu s konzervansima.
Što se tiče antihistaminika, neka svatko uzima koji god hoće, od Dimidrila do Telfasta, Claritina ili Rinolana, do Aeriusa ili Xyzala. Ja preporučujem antihistaminik zadnje generacije koji ima najduže djelovanje (uzima se jednom dnevno), i ima najmanje nuspojava (najmanje utječe na budnost).
Od Geokortona neće biti koristi u ovom slučaju.
Da se vratimo na dijetu. Pročitajte dobro sljedeću listu:
NE:
1. konzerve, staklenke, tegle
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smije iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni kkonzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da peče vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

Iz priloženog vidite i sami da (vjerojatno) griješite što toliko robujete nekakvom čaju iz dućana. Što sami ne naberete lišća/cvjetova i ne napravite si čaj, kada ga već morate piti? Što je to u bilo kojem čaju tako odlično za zdravlje?

ivana26

06.06.2010. 22:30

Poštovani, zahvaljujem na Vašem odgovoru. Mislim da nisam uspjela poslati svoju prvotnu poruku (izbacio me je sa interneta) ali ako ovakvu sličnu ipak dobijete zanemarite je. Još jednom zahvaljujem na Vašem odgovoru i imam još par pitanja pa ako možete još malo pomoći:
1. Da li se to iritativno nespecifično djelovanje konzervansa tj. posljedice koje imam od toga ( samo na usnicama- crvenilo, suhoća, često uz pojavu crvenih izdignutih nakupina i mjehurića, neka vrsta peckanja) spadaju pod urtikariju jer čitajući po internetu na to sam prvo posumljala?
2. Koliko na dan je dopušteno ( imam 26 godina, zdrava sam, inače uvije malo povišene leukocite ima, od tableta samo kontracepcijske tablete Yasmin uzimam) u slučajevima "teže" reakcije popiti Aeriusa jer ću ipak njega uzimati bolje mi pomaže nego Telfast?
3. Znači Geokorton nema svrhe upotrebljavati, postoji li nešto drugo što mogu koristiti tj. mazati usnice kada imam gore navedene reakcije i što mi preporučujete po Vašem stručnom mišljenju da mogu bez "opasnosti" mazati na usnice kada nema nikakve reakcije?
4. Negdje sam pročitala Vaš odgovor na neko drugo ali ipak slično pitanje da bi se plastične čaše i slamke također trebale izbjegavati- veijedi li to i u mojem slučaju?
5. Napravila sam "standardne" testove- voće 1 i 2, meso, mlijeko, jaja, nikal, zlato, grinje, prašina, drveća...... to je sve bilo negativno- da li preporučujete još nekakve testove?
5. I na kraju glupo pitanje ali Vas moram pitati eto toliko da sam načisto s time. Pretpostavljam da je odgovor ne ali svejedno.. (ako ništa drugo barem ćete se nasmijati) za vrijeme te reakcije na konzervanse, znači kada su mi usnice kako ja to zovem " u komi" da li je moguće da možda se to (npr. crvenilo, peckanje..) poljupcem nekako "prenese" drugoj osobi (ne bi htjela svojoj ljubavi išta prenijeti)?? (ajde sad se nasmijte!!!!)
Unaprijed zahvaljujem na Vašoj pomoći! Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

07.06.2010. 10:55

Vi ste stvarno nezasitni.
1. Da li se to iritativno nespecifično djelovanje konzervansa tj. posljedice koje imam od toga ( samo na usnicama- crvenilo, suhoća, često uz pojavu crvenih izdignutih nakupina i mjehurića, neka vrsta peckanja) spadaju pod urtikariju jer čitajući po internetu na to sam prvo posumljala? NA USNICAMA NEMA URTIKARIJE.
2. Koliko na dan je dopušteno ( imam 26 godina, zdrava sam, inače uvije malo povišene leukocite ima, od tableta samo kontracepcijske tablete Yasmin uzimam) u slučajevima "teže" reakcije popiti Aeriusa jer ću ipak njega uzimati bolje mi pomaže nego Telfast? JEDANPUT, NE ZNAM ZAŠTO TO PIŠE U UPUTI, AKO NISTE U STANJU PROČITATI.
3. Znači Geokorton nema svrhe upotrebljavati, postoji li nešto drugo što mogu koristiti tj. mazati usnice kada imam gore navedene reakcije i što mi preporučujete po Vašem stručnom mišljenju da mogu bez "opasnosti" mazati na usnice kada nema nikakve reakcije? ZAŠTO BI SE IŠTA TREBALO MAZATI? Kozemtika je puna raznih konzervans ai žive, pa osim konzervansa u hrani, treba prvo prestati s tim šminkama i ostalim.
4. Negdje sam pročitala Vaš odgovor na neko drugo ali ipak slično pitanje da bi se plastične čaše i slamke također trebale izbjegavati- veijedi li to i u mojem slučaju? NISAM TO NAPISAO.
5. Napravila sam "standardne" testove- voće 1 i 2, meso, mlijeko, jaja, nikal, zlato, grinje, prašina, drveća...... to je sve bilo negativno- da li preporučujete još nekakve testove? NIŠTA, OSIM ONOGA ŠTO SAM VAM VEĆ NAPISAO. ČEMU PONAVLJATI PITANJE, PRIJE NO ŠTO BAREM 10 PUTA PROČITATE ODGOVOR?
5. I na kraju glupo pitanje ali Vas moram pitati eto toliko da sam načisto s time. Pretpostavljam da je odgovor ne ali svejedno.. (ako ništa drugo barem ćete se nasmijati) za vrijeme te reakcije na konzervanse, znači kada su mi usnice kako ja to zovem " u komi" da li je moguće da možda se to (npr. crvenilo, peckanje..) poljupcem nekako "prenese" drugoj osobi (ne bi htjela svojoj ljubavi išta prenijeti)?? STVARI SE UGLAVOM PRENOSE U SUTERENU, ILI KOD KRIVOG SPAJANJA ILI SPOJA. DAKLE, TREBA SPAJATI ISTE STVARI S ISTIMA, I NEĆE BITI IZNENADNIH PROBLEMA. TAKOĐER, U SVEMU TREBA BITI MJERE, PA ĆE 50% PROBLEMA OTPASTI SAMO OD SEBE.