Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


UPLAŠENA MAMA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Suzana

19.01.2006. 23:15

Imam Sina od 3 god,prošlu smo cijelu zimu proveli kod liječnika.Počinje sa suhim kašljem,curenjem nosa.njegov pedijatar uvijek propiše kapi za nos i biljni sirup,što ih imam cijelu apoteku kući.kaže ide u vrtić pa tako djeca pokupe razne viruse.2-3 tjedna bez kašlja pa opet sve iz početka.u 11 mj odvedem ga kod privatnog liječnika po preporuci,kada je dobio jak kašalj.Dg:Bronchitis obstr.spastica.Rhinopharyngitis ac.Otitis med.secretoria Adhaesiones praeputii Balanoposthitis ac.
Th:INHALACIJE,Supremin sirup,Dimidril tablete.Bilo je bolje do 13.12.Opet liječniku;Dg:Bronchitis obstr.-spastica recid.Rhinopharyngotonsillitis ac., HAL otitis media bil.
Th:INHALACIJE-BEBYHALER:Ventolin inhaler 3x1 potisak svakih 8 sati,Flixotide 50 inhaler 2x1 potisak svakih 8 sati.Supremin sirup,Amoxil sirup.Efedrin sol.Nakon 2 tjedna sljedeća Dg:Eadem, St.melior.Th.INHALACIJE-BEBYHALER:Ventolin 3x1 potisak,Flixotide 50 2x1 potisak.Sve to meni je bilo suviše često.Posjetimo drugog liječnika tj. trećeg.Uradimo PRICK TEST NA INHALACIONE ALERGENE
Histamin pozit+(R papule=3mm),Dermatophagoides pozit.+++(Rpapule=2mm),Kućna prašina pozit.+++(R papule=2mm),Bubašvabapozit.++(R papule=1,5 mm) Nalaz:Trenutno sav fizikalan nalaz uredan.Kada curi nos,kija ili ima suv kašalj, dati rinasek sirup 3x1 kk dva dana.Ako se opstrukcija ne javi,lijel prekinut,ako se javi,započet Spalmotil (Aloprol.ventolin) 3x1 kk nekoliko dana.Dijagnoza:asthma (vjerojatno laka).kako se nositi sa ovim.Pedijatar kaže na osnovu testa:flixotide svakodnevno par mjeseci,ventolin po potrebi,drugog dr više ne posjećujemo, treći dr kaže:nema potrebe davati inhalacije djetetu ukoliko ono pomalo kašljuca.Kaže sve dok on spava i kašlje,sve dok trči ili se igra i ne umara se i teško ne diše,nema potrebe za lijekovima,Adok on spava i mora se ustat prilikom kašla,nema zraka te se guši tad treba primjenit terapiju.Naravno da ga i dalje vodim liječniku kada kašlje ili je nešta drugo u pitanju ipak su oni stručniji od mene.Ali kući mu daje obično sirup od bijelog sljeza, ponekad flixotide inhalaciju 2x1 par dana,sve dok nije jak kašalj ne vodm ga liječniku.Znam da je pitanje ogromno.Vjerujte da sam očajna,pomozite i kažite kako da se nosim sa svim ovim što sam vam napisala,da li tome ima kraja i da li je izlječivo.Hvala u naprijed

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

31.05.2006. 22:52

MIslim da je osnovni problem što je dijete bez terapije. Prema navedenom radi se o alergijskoj astmi, bolesti koja zahtijeva kontinuiranu terapiju. Dakle ne Flixotide nekoliko dana nego mjesecima ili godinama dok se na osnovu dijagnostičkih pretraga i naravno stanja djeteta ne zaključi da mu terapija više nije potrebna. Povrh toga, trebalo bi pogledati endoskopski i nosno ždrijelo djeteta da se vidi nema li možda treću mandulu.