Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Pupa25

30.01.2023. 20:35

Postovani doktore,mi smo bili kod Vas zadnji voz prije mirovine,medutim uradili smo sve nalaze koje ste nas poslali a niste se ocitovali na mail koji sam slala nalaze,djevojcica i dalje nije dobro i urtikarija je i dalje prisutna iako je usla u pobertet(pisem to jer je bilo receno da ce se mozda u pubertetu promjeniti to)imamo nove nalaze u kojima stoji da je ige 34.
Urtike se javljaju uz neki kasalj sa prizvukom ili kad je upitanju neka infekcija grla ili nosa!pije aerijus kako ste rekli 2xna dan …sad je 7 dana primala solumedrol 80ml na dan i nakon toga imala upalu zlijezda slinovnica i jos je na antibiotiku,e sad su se opet pojavile urtike..dal postoje neki testovi za eliminaciju bakterija ako postoji mogucnost da je ona okidac za urtikariju?
Lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

31.01.2023. 13:00

Ne mogu se sjetiti vašeg djeteta, ali možete mi poslati te nalaze na mail: bibice@live.com
SoluMedrol ja sasvim sigurno nisam preporučio za urtikariju. Što setiče bakterija i urtikarije, manite se ćorava posla.

Pupa25

31.01.2023. 17:00

Saljem Vam nalaze iza 17 sati kad dodem doma.hvala na brzom odgovoru.

Jelena1006

14.02.2023. 15:30

Poštovani doktore,

molim vas savjet. Mama mi ima kroničnu utrikariju koja traje od 6/2022. Išla je više puta kod dermatologa, prije 3 mjeseca dobila je Telfast te pije jednu tabletu prije spavanja. Jedno vrijeme je pomogalo, sad opet ima dosta "osipa".

Inače nije radila test za alergije, s obzirom da smo mišljenja (a i doktor) da će teško otkriti što joj smeta, jer između ostalog pije 9 tableta (imala je moždani udar i rak dojke). Isto tako godinama pije Eurhyrox 125 mg, jer ima hipotireozu.

Ako može vaš savjer, kako bi joj dalje mogli pomoći, odnosno što joj je dalje činiti.

Unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

15.02.2023. 22:20

Kronična urtikarij ai hipotireoza idu ćesto zajedno. Nema tu alergija, tako da vas to ne mor amučiti, ali, alko nekog muči, mogu se izvaditi osnovne alergološke pretrage iz krvi. Za to ne smeta nikakva tgerapija koju dobiva. MOžete dati izvaditi ukupni IgE + specifični IgE na: grinju, pelud trava, pelud breze, pelud ambrozije, plijesni (Alternaria), bjelanjak kokošjeg jajeta.
Bez obzira na te nalaze, koji će vjerojatno ispasti negativni, mami možete dati antihistaminik u dvostrukoj do četverostrukoj dozi od one preporučene. Telfst ima 2 jačine, pa neću s time spekulirati, ali ja obično dajem Aerius ili Letizen. 1 tbl. je standardna doza, a mami možete dati 2-4 tbl. Moće se dogoditi da je veća doza uspava, ap se onda izabire ona najviša koju još podnosi. Ako na Telfastu nema tih nuspijava, može bez puno zabrinutosti uzeti 2 tbl. Aeriusa ili Letizena.
Zatim bi trebala izbjegavati nesteroidne antireumatike (salicilate - aspirine, brufene, voltarene i sl.) i konzervanse. Ovo ponavljam svima, pa ću i vama:
NE:
1. konzerve, staklenke, tegle, vakuum
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana - smije iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini - svi su puni konzervansa
5. kupljeni gazirani i negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) - VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da peče vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

Neće se izliječiti, ali, bit će joj btino bolje.

Jelena2211

27.02.2023. 10:20

Poštovani, unazad 12 dana su mi se pojavile urtikarije po tijelu. 4 dana sam dobivala injekcije synopena, dexsamethasona i solumedrona gdje su se urtikarije smanjile. Nakon toga sam krenula sa terapijom nixara i nakon dva dana nije bilo nikakvih znakova urtikarije. Njega sam uzimala 6 dana i prekinula iz razloga sto imam bebu od 2 mjeseca i trenutno sam ju bila prestala dojiti. U periodu kad sam pila Nixar prehrana se sastojala od dvopeka, maslaca, juhe od piletine, govedine bez paste, kuhane mrkve, krumpira i riže, kompot od jabuka, čaj od šipka. Trenutno sam na istoj toj prehrani i urtikarije se vise ne pojavljuju(jedna mala točkica dnevno koja svrbi i nestane kroz pol sata, sat) ali sam primjetila da kad podojim dijete ili nakon nekog napora počnem malo teže disati, umaram se i u tom periodu mi lakše ostaju crvene fleke po dijelu tijela gdje je bio pritisak. Npr.počešem se lagano i odmah mi izađe crvenilo koje brzo nestane, držim dijete na ruci i ostane mi crveno, naslonim dio tijela kratko na nešto i ostane crveno.
Moje pitanje je sto bi od pregleda trebala napraviti? I preporuku prehrane u ovom slučaju posto sam u ovih 12 dana dosta kila izgubila. Kako se pokazao aeirus kod takve vrste urtikarije? On je navodno siguran kod dojenja.

Jelena2211

27.02.2023. 10:20

Nisam napisala kako se prvi puta urtikarija pojavila kratko nakon sto sam pojela kuhanu šunku i čokoladni puding. Iako nikada do sad nisam imala problema s alergijama.
Ako to može biti povezano s uritkarijom, prije nego se pojavila imala sam stresnih situacija, a i po prirodi sam osoba koja se previše brine oko stvari.

Darko Richter, dr. med.

27.02.2023. 22:10

Niti je od hrane, niti od stresa. Sigurno ste u djetinjstvu imali nekakve alergije? Većina lijekov aprelazi u mlijeko, no to su količine otprilike 1/100 onoga što vi uzmete. Ako sada nemate urtike, ubdite time zadovoljni. Ako i dalje izbijaju, pokušajte dijetom bez konzervansa (ništa iz limenki, staklenki, tegli, boca plastičnih staklenih, tetrapaka, plastike, suhomesnatoga, čajeva, Vegete, oštrih začina, nikakvi aspirini, burfeni, vitamini, itd.) Siguran sam da uziamte nešto šumeće, pa nešto za stolicu, pa nekakve pojačivače ne znam čega, i onda se čudite da poflekavite.