Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija i astma ili bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

drajo

21.03.2010. 02:05

Od kad znam za sebe u proljeće i jesen sam kihao, svrbež nosa i očiju za to vrijeme je bio neprestan. Otac alergičar.Do sada sezonski uzimao flixonase i aerius pa kad bi tegobe prestale , prestali bi i lijekovi. Od prošlog proljeća osjetio sam da čujem pucketanje ujutro pri udisanju. Ovog proljeća tegobe su se umnožile, radi se o cijelodnevnom kašljanju, naročito ujutro, stalno gutanje ljepljivog sekrea što curi iz nosa...test na alergene polen trava +++, stabala++, dlake mačke++, pri udahu kao da nedostaje zraka....
Pulmolog piše auskultacijski nad plućima normalan šum disanja, spirometrija u granicama referentnih vrijednosti (rađeno dva puta u 6 mjeseci).. RDG bronhiektaizije lijevo, lijevi maksilarni sinus zasjenjen, akcija srca ritmična....
Terapija : novocef 500 mg 2x1 -10 dana
Serevent 2x2 udaha 2 tjedna
Alvesco 160 dva udaha jednom dnevno 7 dana i 1 udah dnevno još tri tjedna
Aerius 1x1 tableta uvečer
Nasonex 2x2 ušmrcaja 2 tjedna
Sterimar više ušmrcaja dnevno
Zadnja postavljena dijagnoza prije 5-6 mjeseci je bila Sy sinobronchale i Bronchitis, dok sada na posljednjem pregledu kada je i data navedena terapija nije postavljena nova dijagnoza. Pitanje, da li se ovdje može govoriti o Astmi ili je u pitanju kronični bronhitis ili nešto treće.

Darko Richter, dr. med.

21.03.2010. 16:10

Samo su dvije mogućnosti: uz rinokonjunktivitis, ili imate, ili nemate astmu. Po terapiji, imate je, po onome što ste naveli da vam je dr. rekao - nemate. Ipak, dao vam je terapiju za astmu.
Međtuim, NIKAKO VAM NE BIH PREPORUČIO DA UZIMATE SEREVENT KAO SAMU PUMPICU, MAKAR I S ALVESCOM U PARALELI. Ako ste do tuda dogurali, trebate koristiti SERETIDE ili SYMBICORT, diskuse ili turbuhalere, koji u sebi već sadrže i inhalacijski kortikosteroid (slično Alvescu) i beta-agonist dugog djelovanja (slično Sereventu). Po meni, treba vam intranazalni kortikosteroid te jedan od navedena dva kombinacijska preparata za udisanej u donje dišen puteve.
Kronični bronhitis ne postoji. Postoji kronična opstruktivna plućna bolest, koja je bitno različita od astme.